Lengyelné Pogácsás Mária

Human-Net Alapítvány ügyvezető igazgatója

Nyíregyháza

szszb 28 tk Lengyelné Pogácsás Mária.jpgEmbereken segíteni a világ legszebb, de talán legnagyobb kihívása – így gondolja ezt Lengyelné Pogácsás Mária, a nyíregyházi székhelyű, több mint 10 éves múltra visszatekintő Humán-Net Alapítvány ügyvezető igazgatója. Amikor a családgondozás és a hozzá kapcsolódó, szerteágazó feladatok megoldását tűzte ki élete céljául, még nem is tudta, hogy néhány év is tökéletesen alátámasztja tapasztalataival a világmegváltónak induló szándékot. Segíteni minden rászorulón! – mi más is szeretne egy friss diplomás. Ám egy idő után megerősödött benne a vélemény, hogy hiába az akarat, a szándék, nem lehet mindenkinek a sorsát jó irányba befolyásolni. Ha nincs meg a másik oldalról a befogadó készség, pusztába kiáltott szó marad a szakember minden erőfeszítése.

Igen gazdag szakmai utat tudhat már maga mögött az 1976. október 24-én született asszony. Először elvégezte a magyar-művelődésszervező szakot a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, majd humán szervezőként tanult tovább a Pécsi Tudományegyetemen. Harmadik diplomáját a Debreceni Egyetem Egészségügyi Szociális Munka mester szakán vehette át. Dolgozott családgondozóként, közösségfejlesztőként, művelődésszervezőként, andragógusként. Képesítéseinek sorában megtalálhatóak a munkaerő-piaci ismeretek, az emberi erőforrás menedzsment, a vezetéselmélet, a kommunikáció, a felnőttoktatás, a médiapedagógus és még sorolhatnánk.

Ülünk az egyszerűen berendezett, egykor volt óvoda vendégfogadónak használt kicsiny termében. Lengyelné Marica szavai mögött megelevenednek a társadalmat alkotó csoportok, a kisebbségek, a rászorulók, a fogyatékkal élők, a perifériára csúszott rétegek mindennapos gondjai. Húzhatna elő statisztikákat, hisz abból készült pár, még jó szándékú és pénzt is áldozó kormányzati döntések alapján életre hívott programokról is beszélhetünk. Ám valahogy az az érzésem, az ezer sebből vérző társadalom az ügyvezető igazgatónő számára konkrét embereket jelent. Segíteni nem tudnak mindenkinek, de ha Mariska, Juliska, Jóska és Pista elszegényedő háztartásaikat megtanulják menedzselni, akkor már örülhetünk picit. Foglalkozott közösségfejlesztéssel, szervezett kulturális és szabadidős programokat, írt pályázatokat, és meg is valósította mindezeket a Szocio East Egyesületnél, később a Fehér Bot Alapítványnál Hajdúdorogon.

Pályázatok körvonalazzák és egyúttal sikeres elbírálás után anyagilag is támogatják azt a nagy ívű tervet, amelyet a Humán-Net Alapítvány teljesen magától értetődőnek tart. Kiragadásul csupán néhányat említünk itt: a Kerékpáros Kerékvár elnevezésű program keretében a Körte utca 41/a. alatti központi telephelyükön 20 kerékpár tárolását oldják meg, s egyúttal a környezetbarát közlekedési módokat népszerűsítik a 8-18 évesek körében. Találó az Arany Jánostól idézett verscím, a Családi kör, amely mint projekt arról szól, miként lehet az eszményi családot megteremteni a mai világban. Az ideális családmodell kialakításában minden generáció tagjainak jut szerep.

Az adósságcsapda százezreket, milliókat érint. A Létra névre keresztelt programjuk Nyírbátorban – karöltve a Kistérségi Szociális és Pedagógiai Központtal – konzorciumban valósul meg. Növelni szükséges az adósságkezelés hatékonyságát, a háztartások fizetési hajlandóságát. Még a fegyelmezettséget is tanítani szeretnék, a családokban végbemenő szemléletváltással. Kaptárház nevű projektjük a nyíregyházi és a mátészalkai lakótelepeken élő hátrányos helyzetű gyermeket és fiatalokat szólítja meg: pályaorientációs tanácsadással, ifjúsági információs pontok létrehozásával.

A megyeszékhely legnagyobb lakóközösségében, Örökösföldön szeretnének egy multifunkcionális Közösségi Házat felépíteni és működtetni. Ezáltal bővíthetik az alapítvány infrastruktúráját, emelhetik szolgáltatásaik színvonalát, növelhetik azok hatékonyságát. Mint pályázatukban írták: a közösségi házban megvalósuló programok a civil, az egyházi és a magánszektor összefogásával járulnak hozzá a területen élők társadalmi, gazdasági integrációjához, a családtudat erősítéséhez, mindezt a közösség összetartó ereje alapozhatja meg.

Lengyelné Marica elmondása szerint komoly kihívást jelent számára az igazgatói megbízatás. Mindig is családias munkahelyre vágyott, csapatban gondolkodott, önmagától pedig azt várja el, hogy megmaradjon annak a szerény, egyszerű embernek, aki csupán jobbítani akart a világon. Apró, ám mérhető lépésekben. Csakúgy, mint a szabadidejében a férjével a salsa tánc során. Pihentetőként könyvet vesz a kezébe, vagy biciklizik, a barátokkal közös programokat szerveznek.

Zsúfolt termen haladunk az ajtóhoz. Egyre több a rászoruló. Tennivaló lesz bőven.

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)

***

Aktív Állampolgárságért Díjat vehetett át Lengyelné Pogácsás Mária, a Humán-Net Alapítvány igazgatója Eleni Tsakopoulos Kounalakistól, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetétől 2013. február 26-án. A kiemelkedő elismerést 2012. júliusától – havonta egy személy vagy szervezet – kaphatja, aki a munkája révén pozitív hatást ér el a környezetében. A civil javaslatra – nem is tudják, ki terjesztette fel őket – valószínűleg az az eredmény adta alapot, amit az alapítvány a roma integráció keretében a nyíregyházi Huszár-telepen végzett. Igen fontos munka a családsegítés, a tanyagondozás, a Huszár-telepen és az Örökösföldön, ezt segítheti a Nyíregyháza, Semmelweis u. 24. alatt a napokban átadásra kerülő Közösségi Házuk. Lengyelné büszke rá, hogy a szociális munkásokat kevés siker éri, így nagy megtiszteltetés a díj, amely mutatja, jó úton járnak.

(Kiegészítve: 2013. március 15-én.) 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése