Lendvai István

A Fimex Fair ügyvezetője,

Nyíregyháza

szszb_04-86_lendvai_istvan.jpgHa egyszer megírják Nyíregyháza huszadik századvégi történetét, aligha maradhat ki belőle a kereskedelem. S ha arról szólnak, az első sorokban kap majd helyet a Vásár.

A Vásár, amelyet immár hatodik esztendeje Kelet-Nyugatnak hívnak. A Vásár, amely ilyen rövid idő alatt ismert lett Európában, Amerikában, Ázsiában  − a nagyvilágban.

A Vásár, amely jött, látott és győzött. Amely alig fél évtizedes léte ellenére méreteiben a kiállítók számát tekintve, és a látogatottságában, színvonalában is megelőzte az addig legnagyobbakat. Ezt a Vásárt álmodta meg és vitte diadalra Lendvai István. Egyedül, egy kis létszámú de lelkes csapat segítségével.

A Fimex Fair Kiállításszervező és Szolgáltató Bt. ügyvezetője negyvennyolc esztendős. Régi nyíregyházi családból származik, a sóstóhegyi vasútállomás épületében  − ahol édesapja szolgált  − látta meg a napvilágot. Okleveles vegyészmérnök, két fiúgyermek édesapja, felesége középiskolai tanár, jelenleg a Sóstói Oktatási Központ és Hotel Kft. igazgatója.

Élete dióhéjban. Általános iskola Sóstóhegyen, középiskola a Vasvári gimnáziumban. A Veszprémi Vegyipari Egyetem előtt leszolgálta a katonaidőt. Az egyetemi évek szakmérnöki vizsgával fejeződtek be. „A nagy szilárdságú és hosszú élettartamú tűzálló anyagok alkalmazása” című diplomamunkájának megvédésével. Ragaszkodott a szülővároshoz, hazajött dolgozni.

Az első munkahelye a KEMÉV, ahol megszervezte a minőségellenőrzési részleget, létrehozta a laboratóriumot és bevezette a röntgenvizsgálatot. Hódmezővásárhelyre hívták a Finomkerámia Művekhez fejlesztőmérnöknek. Később visszakerült Nyíregyházára. A csempegyártással is foglalkozó Kommunális Vállalat főmérnöke, majd igazgatója. Rövid ideig a megyei tanács beruházásokkal foglalkozó munkatársa volt.

Jött a rendszerváltás… Ekkor ugrott fejest a mélyvízbe. Pénz, anyagi támogatás nélkül vágott bele ebbe a vállalkozásba, amelyet eddig senki sem csinált ebben a megyében. A Vásárból olyan vállalkozás lett, amelyet jegyez a szakma. Amelyet elismerő mondatokkal nyugtázott ittjártakor Ted Allen úr, a Világkiállítások Párizsi Irodájának elnöke. Amely elnyerte a Vásárvárosok Nemzetközi Szövetsége tetszését is. Amelyre szívesen jön kiállító a magyar fővárosból, a szomszédos országokból is. A Vásárt a hazánkban dolgozó külföldi diplomaták is szívesen látogatják.

A vásárok idején a forgatagban felfedezhetünk japánt, pakisztánit, afrikait… Találkozhatunk itt miniszterrel, bankvezérrel, államtitkárral, országgyűlési képviselővel. Nyíregyházának van francia, olasz, spanyol, finn, német és angol testvér-, vagy partnervárosa. Az említett városok képviselői is eljönnek a Vásárra, aztán viszik haza Nyíregyháza jó hírét. A hazai és a külföldi gazdasági kamarák képviselői is megfordulnak itt.

Május végén, június elején megélénkül a város. Tele vannak a szállodák, jó kasszát csinálnak az éttermek. Ez az időszak a vásárépítéstől a bontásig terjedő két hét immár meghatározó időszak Nyíregyháza életében.

 Mindennek az eredője, a kezdete az az ötlet, amely akkor, ezerkilencszázkilencvenben megszületett Lendvai István fejében. Mondhatnánk: ügyes ember, jól megcsinálta amit hat éve kigondolt. Elégedett lehet, mert maradandót alkotott.

Lendvai István nyugtalan ember. Kitalálta a másik vásárt, amely még nem olyan nagy, mint neves elsőszülött testvére, de egyre növekszik. S amely egyszer  − talán hamarosan  − jelentősen befolyásolja megyénk életét, agrárvilágát, termelésének irányát.

Már az AGRO-FOOD is a harmadik kapunyitásra készül. Miközben karácsonyok előtt, decemberek elején a Bujtosi Szabadidő Csarnok karácsonyi vásárt is köszönt. 1996-ban újabb expo lép a nyíregyházi vásárok sorába. A MÉDIA-PRINT ugyanabból az elgondolásból születik, mint a Kelet- Nyugat, vagy az AGRO-FOOD: a város itt fekszik a Kelet közvetlen közelében. Nyíregyháza jelentős nemzetközi kereskedelmi, közlekedési és idegenforgalmi központ.

Lendvai István ezerkilencszázkilencvennégyben megkapta a Városért kitüntetést. Ő lett Az év vállalkozója is. A legnagyobb elismerés azonban az számára, hogy elgondolásai lassan sorra beérnek, egyiket-másikat nemzetközi siker koronázza. 1995 őszén elkészültek a VI. Kelet-Nyugat Expo prospektusai, s indulnak a világ minden részébe. A honfoglalás 1100. évfordulója alkalmából meghívja az Óhaza nevében  − úgy is mint a Magyarok Világszövetsége megyei vállalkozói tagozatának elnöke  − a térségből elszármazottakat: állítsanak ki, mutatkozzanak be, számoljanak be vállalkozói sikereikről.

Tegyék ezt itthon, Magyarországon Nyíregyházán, a Kelet-Nyugat Expón. Korántsem befejezett, hanem fejlődőképes a Vásár, az a nagyszabású vállalkozás, amelyet Lendvai István neve fémjelez.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése