Lakatos Tibor

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_20-54_lakatos_tibor.jpgEgyik kedvenc bölcselete Paul Valérytől származik: „Aki nagy dolgokat akar alkotni, annak alaposan el kell mélyednie a részletekben.” A legapróbb dolgokat is megismerve vághatott újabb és újabb feladatokba, megteremtve a ma már több lábon álló vállalkozás alapjait. Jól menő péksége és bolthálózata van, lízingtevékenységet folytat, s a világmárka Volvo autók értékesítéséhez és szervizéhez is nevét adta.

Lakatos Tibor 1958. január 12-én Nyíregyházán született. A nyírbogdányi gyártelepen nőtt fel, amely akkoriban is inkább kertvárosi jelleget öltött, mintsem egy falusi településre hasonlított volna. Édesapja, Lakatos István a gyárban személyzeti osztályvezető és párttitkár volt, az édesanyja ugyanott gondnokként dolgozott. A nyugdíjazásuk után „unokázni” Nyíregyházára költöztek. Sajnos, az édesapja 2003-ban, 73 évesen örökre eltávozott közülük. Két testvére van: István vegyészmérnök, Katalin számítástechnikus, a családjaikkal mindketten Nyíregyházán élnek. A feleségével, Lakatosné Horváth Judittal 1980-ban kötött házasságot, aki a Kertvárosi Általános Iskolában tanít. Balázs fiuk 1984-ben született, elsőéves a Budapesti Műszaki Egyetemen, az 1988-ban világra jött Dániel a Zrínyi Ilona Gimnázium elsős diákja. Az apai óhaj szerint mindkét fiúnak helye van a VELA-cégek jövőjében.

Folytatva a családi hagyományt Lakatos Tibor a Zrínyi Ilona Gimnáziumba járt, ahol 1976-ban érettségizett. Ezt követően a debreceni Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola épületgépész szakán szerzett diplomát, majd az akkor háromezer főt foglalkoztató SZÁÉV-nél kezdett.

– Kezdetben az építő- és emelőgépek biztonságtechnikájával foglalkoztam, majd gépgazdálkodási üzemvezető lettem. Gyakorlatilag az összes építőgépészet hozzám tartozott. A közgazdaság felé dr. Béres Géza gazdasági igazgató terelt, és istápolt egyetemi tanulmányaim alatt. Segédletével s a mély víz kényszerével a számviteli, gazdálkodási és statisztikai ismereteket a gyakorlatban is könnyebben el tudtam sajátítani. Akkoriban berzenkedtem ellene, de tőle tanulhattam meg: mennyire fontos „elmerülni a részletekben!” Mi terveztük a Csalóköz és a Korányi utca sarkán álló lakóházat, amely messze eltért az akkori panelházak sivárságától.

A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemet munka és már család mellett tanulva 1988-ban végeztem el. Az egyetem után egy másik megyei építőipari céghez, az ÉPSZER-hez mentem át, ahol az egyik leányvállalat gazdasági igazgatója, majd a Nyíregyházi Fényképész Kisszövetkezet főkönyvelője lettem. Ez már egy szabadabb gazdálkodási formának számított, időben is közeledve a nagy társadalmi-gazdasági átalakuláshoz. Itt Photopex néven a Fuji gépre alapítottam külföldi érdekeltségű vegyes vállalatot, az Rt. abban az időszakban az országban tizedikként lett bejegyezve. Ide kötődik az első lízingtevékenységem és egy szemvizsgáló szalon létrehozása, amely az Országzászló téren ma is működik.

A VELA Kft. 1991-ben alakult meg lízing- és sütőipari tevékenységre. Az első pékségünk 1991 novemberében indult a Kelet Áruház pincéjében, mindössze 26 négyzetméteren, ahol frissen végzett szakmunkásokkal három műszakban folyt a termelés. Ez sikertörténet volt. A második pékséget az örökösföldi Zöldért ABC-ben nyitottuk meg Nagy Laci bácsi üzletvezető kérésére, a friss kenyér illata nagy vevőcsalogatónak bizonyult. A harmadik pékség az Inkubátorházban már 200 négyzetméter alapterületen működött, és kiszállításra is termelt. A Pazonyi u. 33. sz. alatt lévő, privatizált, 400 négyzetméter alapterületű cukrászüzemet 1994-ben vásároltam meg, ahol mintegy ötven dolgozót foglalkoztatunk. Ezzel egy időben a pékség saját bolthálózatát is sikerült kiépíteni, amely jelenleg 13 egységből áll. A külföldi utak tapasztalatait igyekszem meghonosítani.

A második fő feladatot az Univerzum Üzletházban működő VELA Lízing Rt. jelenti, míg harmadikként a felső kategóriát megcélzó, a Pazonyi úti VELA pékség mellett megépült Volvo autószalon és szerviz ad elfoglaltságot. A közeljövő nagyarányú fejlesztést hoz: egy osztrák mérnök nagyszerű élelmiszeripari találmányának, a vákuumtechnológia nyíregyházi bevezetésén, illetve annak franchise-rendszerű működtetésén dolgozom. Ilyen üzem Európában még csak három van. A Derkovits utcán felépülő 1300 négyzetméteres csarnokban valóban a csúcstechnológiát képviselő gépek kapnak szerepet.

Lakatos Tibor a megyei és az országos Pékszövetség (ez utóbbi Gazdasági Bizottságának is) tagja, a Magyar Közgazdasági Társaság Megyei Szövetségének alelnöke, a VOSZ megyei elnökségének a tagja. Kevéske szabad idejét igyekszik aktív pihenéssel: teniszezéssel, síeléssel, nyáron a Nyíregyházához közeli Horváth-bokorban lévő tanyájukon kertészkedéssel, sütéssel-főzéssel eltölteni. Az olykor ráköszönő csend pedig önmaga festette képekkel ajándékozza meg.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló