Kutiné Zám Katalin

A Zám-Kuti Bt. ügyvezetője,

Nyíregyháza

szszb 25 és Kutiné Zám Katalin kisebb.jpgUgyanaz a komoly arc, ugyanaz a rövidre vágott frizura, ma is kedvenc színébe öltözött, bar­na tónusú a kosztümkabátja. Percek telnek el beszélgetésünkben az első mosolyig. Ez változott a legkevésbé. Harminc évvel ezelőtt, mindketten pályánk elején, rövid ideig egy volt a munkahelyünk. Nem véletlen tehát, hogy vissza-visszarévedek az egykori Zám Katira.

– Első generációs értelmiségi vagyok  – lép vissza a még találkozásunkat megelőző időkre.

– Vámosatyán születtem 1953 január negyedikén. Édesapám juhász volt. Ez a foglalkozás akkoriban igen magas presztízsnek örvendett, maguk a juhászok pedig a hasonló foglalkozások közül is kiemelkedtek. A szakmai felkészültséget akkoriban nem az elvégzett iskolákkal mérték, hanem a számon kérhető, felelős tudással. Négyen voltunk testvérek. Jómagam és három fiú: Bertalan, András és Tibor.

– Igen – vágok közbe –, Tibor vette fel a telefont, amikor a cégnél kerestelek.

– Ő a legkisebb, kilenc évvel fiatalabb nálam. A „kistestvér”. Amikor szükség volt rá, szívesen viseltem gondját.

A serdülő leányka 1967-ben messze került Beregből. Nyíregyházán, a Kertészeti Technikumban folytatta tanulmányait. Az ifjú technikus pedig a Vetőmagtermeltető Vállalat Nyírségi Kutatóközpontjában kamatoztatta a megszerzett szakmai tudását. A Westsik Vilmos által alapított intézményben tudományos kutatók mellett dolgozott, és e sorok írója akkoriban még ugyancsak ezen a pályán remélte megvalósítani magát. Levelezőn végezte el Debrecenben az Agrártudományi Egyetemet, majd pedig Gödöllőn szerzett mezőgazdasági kutató szakmérnöki diplomát.

– Én is csalódtam egy kicsit az ott dolgozó szakemberek közül néhányban – mondja, amikor annyi év után megpróbálunk visszaemlékezni, miért is nem ott csináltunk karriert. – Tíz évet töltöttem az intézetben, utána Gávavencsellőre, a Szabadság Tsz-be mentünk el dolgozni a férjemmel. Őt, Kuti Istvánt, Gödöllőn ismertem meg. Ugyanarra a szakirányra járt, amire én, csak éppen a sopronhorpácsi kutatóintézetből. A Tisza-parti nagyüzemben jó földeken, magas termelési kultúrában megbecsültek bennünket, ám fontos volt, hogy szolgálati lakást is kaptunk.

A két fiatal szakember megjárta a Dunántúlt is. Szakony, Ják, Csákánydoroszló… 83-tól 90-ig ezeken a településeken laktak, Kati jobbára gyesen volt, hiszen ekkoriban született lányuk, aki az anyja, fiuk, aki az apja keresztnevét kapta. Jókora kerülővel ugyan, de az évezred utolsó évtizedének kezdetén ismét a nyírségi megyeszékhelyre vezetett az immár létszámban is kiteljesedett család életútja. István ismét a Vetőmag Vállalatnál folytatta, Kati pedig…

– Én egy örökösföldi lakás konyhájában üldögélve törtem a fejem a saját rendszerváltozásomon. – tárja fel, miként vett eléggé alapos fordulatot az élete. – Akkoriban a társasházi közös képviselet megoldatlansága meglehetősen nyomasztó volt. A fejtörés, no meg a kor kihívása vezetett oda, hogy 1992-ben, lassan emberöltőnyi, de mindenképpen történelmi léptékű kor-távolságra napjainktól megalakult a nyíregyházi Zám-Kuti Ingatlankezelő és Szolgáltató Bt., ahová a Vetőmag Vállalat után férje is követte.

– Minden házban lakott valaki, aki értett hozzá és elvállalta…

– Mint a focihoz. Én azonban a társasházakkal kapcsolatos alapvető műszaki és jogi ismereteket ingatlanközvetítő, értékbecslő, társasházkezelő tanfolyamokon szereztem, de ezen túl is érdeklődéssel kerestem a jogszabályokat, szakirodalmakat, példaértékű bírósági ítéleteket s azokat a szakembereket is, akiktől tanulhattam.

– A hőskor, vagyis a kilencvenes évek, a törvényi szabályozatlanságtól és időnként botrányoktól volt hangos.

– A társasházak legtöbbjében komoly problémákat is meg kellett oldani. Ebben a kezdeti időszakban személyes kudarcként éltem meg a tulajdonostársak egymás közötti konfliktusait, a társasházak számára hátrányos bírósági ítéleteket, de még azt is, hogy egyes emberek nem fizetnek rendszeresen közös költséget.

– Ezek a gondok még ma is nyomasztanak, de napjainkban más, sokkal fon­tosabb dolgok kerültek előtérbe.

– Igen, a laikus is látja a városban járva-kelve, miként zajlanak a tetőtér-beépítések, az épületszigetelések, ami kevésbé látszik, a belső műszaki rekonstrukciók. A kezelésünkben lévő hatvan-hetven épület nagyjából 2500 lakásában is napirenden vannak hasonló folyamatok.

– Ezzel együtt a hétköznapok nyugalma legalább olyan fontos, nem?

Belvárosi irodánkban állandó ügyeletünk várja a napi gondokkal jelentkező partnereinket. Stabil vállalkozói hátterünk, megbízható karbantartó szakembereink negyedórán-órán belül megkezdik a hibaelhárítást. A tizenhét év, ami mögöttünk van, elegendő volt arra, hogy a lehető legtöbb tapasztalatra tegyünk szert, és úgy gondolom ez megfelelő biztonságérzetet adhat valamennyi partnerünk számára – zárja beszélgetésünket arcán a régi ismerős mosolyával Kati, a Zám-Kuti Bt. ügyvezetője.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése