Kováts Attila

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_16-12_kovats_attila.jpgEgyedinek mondható cég működik Nyíregyházán a Debreceni u. 236. sz. alatt: a Nyírlift Kft. Az emeletes épületek aligha töltenék be funkciójukat, ha ez a cég nem lenne. Korszerű technika és technológia van ebben az üzemben, amely a Fiat autószalon közelében van és könnyen megközelíthető. Az immár országosan ismert és elismert cég ügyvezető igazgatója, tulajdonosa Kováts Attila.

Az iparosok és vállalkozók újságjának 2003 tavaszán nyilatkozott az igazgató, amelynek kapcsán A magasba röpítenek címmel a következő cikk jelent meg:
„A nehéz, fárasztó lépcsőzést elkerülendő lifteket gyártanak és szerelnek. A rendszerváltás után alakult kis cégük mostanra országossá terebélyesedett. A cég neve kifejező: Nyírlift Kft. Letették a névjegyüket, ahogy szakmai nyelven mondják, a referenciájuk volt Nyíregyháza szinte összes áruháza, a nyíregyházi ügyészség, a budapesti Bank Center, vagy a záhonyi logisztikai központ liftjét is ők építették. A következő hónapokban tovább bővül a cég, egy jelentős beruházásba kezd a kft.

Kováts Attila ügyvezető igazgató elmondta: tizennégy állandó dolgozójuk van, de szerződések alapján mások is dolgoznak nekik. A központjuk Nyíregyházán a Debreceni u. 236. sz. alatt van. Az ISO 9001 minőségi tanúsítvány szerint dolgoznak. Telephelyükön acélszerkezeteket, liftfülkéket, részegységeket gyártanak.

A cégbemutató szerint a kft. 1990-ben alakult, azóta is felvonó berendezések gyártásával, szerelésével, karbantartásával foglalkozik. A szabolcsi régióban kezdték a munkát, elsősorban kis javításokkal, karbantartásokkal foglalkoztak. A megfelelő műhely és a gépi eszközök beszerzése nem volt kis feladat számukra. A megrendeléseknek mindig jó minőségben tettek eleget, így terjedt a jó hírük, újabb megrendeléseket kaptak. Bizonyos dolgokat, így a tornyokat a saját gyártósorukon készítik el. Az 1999-es esztendőt például 70 százalékos növekedéssel zárták az előző évhez képest. A Nyírlift Kft. hazai partnerei közé tartozik az OTIS felvonó Kft. és a Schindler Hungária Kft. Jó és közvetlen kapcsolatuk van a külföldi cégek közül az LM Liftmaterial céggel, a Sematic Italia céggel is. Termékeik megfelelnek a szigorú minőségi követelményeknek.

Idén új felületkezelő műhelyt és raktárt építenek állami támogatás felhasználásával. A beruházás nyár elején kezdődik és őszre kész is lesz. A kft. számos szabolcsi iparossal, kisvállalkozóval közösen dolgozik, szerződés alapján munkát ad ezeknek a vállalkozóknak. Így még érthetőbb, hogy Kováts Attila pártoló tagja az Iparosok és Kisvállalkozók Megyei Szervezetének. Mint mondta, meghívják őt a szervezet közgyűléseire, tájékoztatót kap a szervezettől a pályázati, pénzszerzési lehetőségekkel kapcsolatban, tapasztalatcseréken vehet részt. Az iparosok újságját majdnem mindig megkapja. Szeretné, ha rendszeresen megkapná, mert a lapból is értékes információkra tehet szert.”

Egy másik híradás már konkrétabb adatokat közölt az említett beruházásról: „Munkahelyteremtéssel, importkiváltással is jár az a beruházás, amelyet az elmúlt napokban kezdett el a nyíregyházi Nyírlift Kft.

A most elkészült liftgyártók és szerelők múlt évi rangsorában teljesítményük alapján hazánk 61 cége közt az előkelő 4. helyre „lifteztek fel” a nyíregyháziak. Kováts Attila ügyvezető igazgató elmondta, hogy tavaly öt új dolgozót vettek fel. Most 800 négyzetméter alapterületű csarnok építését kezdték el, ebben felületkezelő, színterező, porszóró technológiai sort alakítanak ki. Darupálya és raktár is lesz. A beruházáshoz kaptak 17 millió forint állami támogatást, felvettek 45 millió forint kedvezményes bankhitelt, a saját erő 20 millió forint. A terv szerint szeptember végén kezdődik a próbaüzem, újabb öt dolgozó munkába állításával. A Nyírlift beszállítója több nagy liftgyártó cégnek.”

A megyénket bemutató könyvsorozatban még említést érdemel, hogy a Nyírlift Kft. partnerei közé tartozik a német Gustav Wolf GmbH, a spanyol Micelect S. L. cég, az osztrák Industriebedarf Kölbl TELCO is. Nyíregyházán a Billa Áruház, illetve a megyei lap szerkesztőségének épületében is a Nyírlift Kft. építette, szerelte a korszerű, jól mutató liftet. Balatonfüreden gyönyörű épület a Hotel Flamingó, e nemzetközi hírű hotelbe is a nyíregyháziak szereltek liftet.

Kováts Attila Tiszalökön született, Miskolcon villamosipari technikus képesítést szerzett. Villanyszerelő, majd művezető volt a SZÁÉV-nél, dolgozott a budapesti Gelkánál. Nappali tagozaton a Pollach Mihály főiskolán villamosmérnök diplomát szerzett a felvonó szakon. Az ÉMI-nél állomásvezető helyettes volt, a Nyíregyházi Lakásszövetkezetben egy darabig másodállásban dolgozott. A felesége ügyvéd, a megyei kamara elnökhelyettese. A idősebb fiuk, Gergő, a kft. tagja és pizzériát működtet a Nyírfa téren. A kisebb fiú, Dániel, a Kandó Kálmán Főiskolán tanul, ő is garancia arra, hogy Nyíregyházán van jövője a liftgyártásnak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése