Kovács Aladár

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_09-54_kovacs_aladar.jpgTamási Áron gyönyörű sorait vallja Kovács Aladár, a nyíregyházi székhelyű Kovács és Társa Építésszervező és Vállalkozó Kft. ügyvezető igazgatója: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”. A katonai pálya az ország több tájára is jelölt lakóhelyet neki és családjának: Miskolc, Orosháza és Eger állomáshelyek után került a haza eme szegletébe, a Nyírség fővárosába. Nyíregyházát hamar megszerette a nagyobb zöldfelülete, a díszes parkjai, az egymásba nyíló terei miatt. Az albérlet, legényszálló, lakótelepi lakás után a Kertvárosban talált igazi otthonra.

Szolnok megyében, Jászszentandráson született 1939. május 21-én, parasztcsaládban, a legkisebb harmadik gyerekként. Az általános iskolát a szülőfalujában, a középiskolát Miskolcon végezte, majd a Kossuth Lajos Katonai Főiskola következett. Persze, nem ment ez ennyire könnyen, az életúton akadtak kacskaringók is. Amit azért nem kell szégyellnie, mert a helyét igyekezett mindenütt megállni. A föld nélkül maradt családok kényszere vitte a vasúthoz, majd a katonaság következett, ahol a felettesei meggyőzték, hogy hivatásos katonává váljon.

Előbb tiszthelyettes, majd a tanulmányai révén tiszt lett a már említett állomáshelyeken. A katonai főiskola műszaki szakát végezte el. Tiszti hallgatókat, majd tiszthelyetteseket oktatott, az utóbbiakat ezerkilencszázhetvennégytől már itt, Nyíregyházán. A Vorosilov laktanyában kezdett, majd a Damjanichban a híradó zászlóalj egyik parancsnokhelyettese lett. E laktanya ezerkilencszáznyolcvanhétben bezárta kapuit, a kaszárnya épületei azóta is üresek.

Kovács Aladár a Zrínyi laktanyában folytatta a katonai pályát, a javító zászlóalj egyik parancsnok helyetteseként, ahonnan 1990. február 28-án, őrnagyként szerelt le. Életének e jelentős szakaszát, a katonai éveket több magas kitüntetés fémjelzi: kétszer kapta meg a Haza Szolgálatáért Érdemérem arany, ugyancsak kétszer az Érdemérem ezüst és a bronz fokozatát is. Két Ifjúságért Érdemérem és szintén két KISZ Érdemérem birtokosa. A legutóbbi elismerését 2000. januárjában vehette át, a Polgárőr Szolgálatért Érdemérmet. Ám ez utóbbi kitüntetés már egy másik életszakasz tevékenységének az elismerése. Csaknem tízezer óra! A nyíregyházi Kertvárosi Polgárőrség Egyesület huszonnyolc tagja összességében ennyi szolgálati időt teljesít évenként. A kertvárosi polgárőr csoport – amelynek alapítója és vezetője Kovács Aladár – már ezerkilencszázkilencvennyolcban elnyerte a kiemelkedően közhasznú szervezet minősítést.

A szokásos éjszakai járőrözés mellett számtalan, a város egészét érintő feladatot is felvállaltak és teljesítettek a kertvárosi polgárőrök. Hatékonynak bizonyult a bűnmegelőzést szolgáló Szomszédok Egymásért Mozgalom kiszélesítése: a városrész lakói árgus SZEM-mel figyelik-óvják egymás portáját.

– Nem véletlen, hogy e városrészben történik a legkevesebb bűncselekmény – sommázott ekképpen egy rendőrfőtiszt az egyesület legutóbbi közgyűlésén.

– Mindig közéleti, közösséget szerető ember voltam – vallja tiszta tekintettel Kovács Aladár, akinek egyébként nem kenyere a dicsekvés. A nyolcvanas években – buszbérletes – tanácstagként tevékenykedett, és jelenleg is tagja a nyíregyházi közgyűlés városfejlesztési bizottságának és még sok más szervezetnek.

– Nem bánom, hogy ha sok a tennivaló, jó érzés embertársaimon segíteni – mondja.

A társadalmi feladatok ellátása mellett azért a mindennapi megélhetésről is gondoskodni kellett és kell. A leszerelése másnapján már munkába állt: 1990. március 1-jén az UNIBER Kft-nél helyezkedett el, két hónap múlva pedig már az akkor alapított Kovács és Társa Építésszervező és Vállalkozó Kft. ügyvezető igazgatója lett, és e családi vállalkozás irányítója jelenleg is.

A cég néhány kiemeltebb munkája: az úgynevezett Korányi első ütemeként 1990. május 1-től december 15-ig nem kevesebb, mint száz lakást építettek szerkezetkészre. Tevékenyen részt vettek a megyeszékhely ma már közismert épületeinek kivitelezésében, így például az Univerzum és a Metropol Üzletházak építésében. Ők kaptak megbízást a megyei börtön, illetve a Hősök temetője felújítására, a százötven férőhelyes Bárczi Gusztáv Kollégium szerkezeti építésére, de letették a névjegyüket a legújabb – és építészetileg a legtöbbet nyújtó – ugyancsak nyíregyházi bevásárló központ, a Nyír-Plaza építésénél is.

Kovács Aladár felesége könyvelő, hű társként követte a nehéz költözésekkel járó időszakban. A szemük fénye Péter fiuk gyermeke, a Debrecenben élő ötéves kis unoka. Edina leányuk most végzős a Debreceni Agrártudományi Egyetemen.

Kedves időtöltése a fentiek mellett a kertben való foglalatosság. Utazásai során hamar megmondja: a beszélgető társa mely vidékről való. Az eltérő kiejtés ismerős fülének, mert az országban azért ő mindenütt otthon van.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése