Kiss György

Cégvezető, tulajdonos,

Nyíregyháza

szszb_11-22_kiss_gyorgy.jpgApáról fiúra szállt a mesterség évszázadokon át a céhek idejében, s manapság is tanúi lehetünk a generációs gondolkodásnak. A rendszerváltozással párhuzamosan zajló gazdasági átrendeződés cégek tucatjait hozta felszínre. Amelyek nem egyik pillanatról a másikra akartak meggazdagodni, hanem lépésről lépésre építkeztek, gyarapodtak, fejlesztettek, azok nagyon jó úton indultak el. Közéjük tartozik Kiss György, a Közmű Vízvezeték és Csatornaépítő Közkereseti Társaság ügyvezetője.

Lokálpatrióta városlakó, akinek nem mindegy, hogy a szülőföldje miként szépül, és jó néhány embernek és azok családtagjainak még kenyeret is adhat. Elhárítja a sokéves munka eredményeinek szóló dicséretet, ő mindössze azt tette, amit kötelességének érzett.

Nyíregyházán 1955. szeptember 11-én született. Édesanyja, lánykori nevén Varga Sarolta, ma már nyugdíjas, adminisztrátorként kereste a család kenyerét. Az édesapa, néhai Kiss Lajos, a nyíregyházi ÁFÉSZ-nél áruforgalmi főelőadóként tevékenykedett. Öccse, Róbert, az üzleti életben dolgozik. Neje, Nagy Erzsébet, szintén a családi vállalkozásban talált elfoglaltságot magának. Két gyermekük született, Ágnes jogi egyetemista Miskolcon, Gábor a nyíregyházi ÉVISZ-ben harmadikos.

Kiss György pályafutása szintén az ÉVISZ-ben tett érettségivel kezdődött, ezerkilencszázhetvennégyben mélyépítő technikusminősítőt szerzett. A megye akkori legnagyobb szakcégéhez, a Szabolcs Megyei Víz- és Csatornamű Vállalathoz került gyakornoknak. Végigjárta a ranglétrát, s építési művezetőként jött el.

Ezerkilencszáznyolcvannyolcban hozta létre a saját cégét. Jórészt egykori munkatársaival dolgozik, s büszke arra, hogy minimális a fluktuáció. A munkások nagyra értékelik, hogy biztos piaci hátteret és így stabil megélhetést nyújt számukra. Kiss György pedig annak örül, hogy a megyét, szűkebb szülőföldjét építheti. Eszébe sem jutott elmenni az ország jobban fizető tájára, úgy érzi, hogy a haza neki ezen a néhány négyzetkilométernyi területen körvonalazható. S ráadásul azt is meg akarja mutatni a környezetének, hogy egy vállalkozást szakértelemmel, szorgalommal, tisztességes eszközökkel is lehet nyereségesen működtetni.

– Van még tennivaló a munkások gondolkodásának átalakításában – magyarázza a cégtulajdonos. Amíg a nagy értékű gépekkel, berendezésekkel nem úgy bánnak, mintha az a sajátjuk lenne, addig még nem értik, hogy mindannyiuk közös érdeke a takarékosság, az eszközök megbecsülése.

A tekintélyt nemcsak az órára pontosan adott fizetéssel, a biztos munkahellyel, az erkölcsi elismeréssel lehet kivívni, hanem a szaktudással is. Noha igen sokféle gépet használnak, előfordult nem egyszer, hogy valamelyik kolléga azzal állított be a főnökhöz: nem boldogulnak a javítással vagy éppen nem indul el a masina. Kiss György ilyenkor maga üzemeli be a gépet, vagy mutat rá, hogy az illetőnek, éppen a beosztása miatt, ezt már tudnia kellene. Tény az, hogy szakmailag sem lehet zsebre tenni, és ez vitathatatlan tekintélyt parancsol a kollektíva szemében.

A cég csapadék- és szennyvízcsatornák, ivóvízhálózat építésével, fenntartásával, gáz- és telefonhálózat építésével, út- és térburkolat készítésével, magas- és mélyépítéshez földmunkák végzésével, belső víz- és gázgépészeti szereléssel, vízcsőtörési hiba műszeres keresésével foglalkozik. Csak kiragadás szerűen említ néhányat a tulajdonos, a nyíregyházi Örökösföldön a szennyvízcsatornát, a TESCO Áruház nyomott szennyvízvezetékét az ő cége készítette el. A térburkolatok sorából kiemelkedik a nyíregyházi dohánygyár Dugonics u. 2. szám alatti telepének a burkolási munkája, az örökösföldi Fazekas János tér keleti szervizútjának és ott parkolóknak az építése. Szenzációszámba megy, hogy Nyíregyházán a McDrive út- és térburkolatát mindössze nyolcvan nap alatt készítették el. A gázvezeték rekonstrukciós munkáit a Toldi utca térségében készítették el, a Korányi Frigyes utcán megépítették, távbeszélő-hálózatot létesítettek Szakolyban, Záhonyban, Kisvárdán, Oroson, Újfehértón, a Matáv Rt. bonyolításában több városban fővállalkozóként.

Kiss Györgyre akkor is számíthat a környezete, ha egy fontos célra nem jut pénz. Támogatja a hátrányos helyzetű gyermekeket Szakolyban egy alapítvány keretében, a helyi focicsapatot, a népi táncosokat, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola serdülő női röplabda csapatát, a nagykállói pingpongozókat. A Szakolyiak Baráti Körének öt éve kuratóriumi elnöke. 1997. november 2-án a szakolyi ünnepségen Pro Civitate kitüntetéssel ismerte el a nagyközség vezetése Kiss Györgynek a település érdekében kifejtett munkáját.

Elégedett embernek mondja magát. Szerinte nem mehet el mindenki a megyéből a nagyobb darab kenyér reményében, hisz itt is megtalálhatja bárki a boldogulás útját.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése