Jaczkó László

Igazgató,

Nyíregyháza

szszb_03-56_jaczko_laszlo.jpgA mikor Jaczkó László édesapja Rozsréten elkezdte tanítói pályafutását, a település az erős tartású szegény emberek lakóhelye volt. Akadt tehát tennivaló elég, ha ezen a helyzeten akart változtatni. Rozsrét a petróleum lámpától eljutott a villanyvilágításig, a földúttól a kövesútig, a gyaloglástól a buszközlekedésig.

Jaczkó László szívesen emlékszik vissza arra a huszonkét évre, amit Rozsréten töltött. Úgy érzi, hogy mély nyomot hagyott rajta az itt töltött idő, annak ellenére, hogy akkor még meglehetősen elzárt volt a tanyavilág.

Az 1954-ben született Jaczkó László sokat köszönhet a szüleinek, mert tőlük kapta a példamutatást, a küzdelemhez szükséges erőt, a kitartást, amely mindvégig arra ösztönözte, hogy nem szabad feladni.

A fiatalember Nyíregyháza egyik legjobb gimnáziumába járt matematika-fizika tagozatra. A Krúdyban nemcsak jó tanárok tanították, hanem az iskola szelleme is kiváló volt. Az osztály egy kicsit „elit” volt, de ez mindenkit a nagyobb teljesítmények elérésére ösztönzött. Negyedikes korában figyelt fel a szomszédos teremben tanuló diáklányra, aki néhány évvel később a felesége lett. Érettségi után a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemre ment tanulni. Egy évvel később követte leendő felesége, a negyedik év után összeházasodtak.

’78-ban a gépészmérnöki kar alkalmazott mechanika szakán átvehette a géptervezői diplomát. Pár hónappal annak megvédése után megszületett a fiuk. Ma úgy látja, hogy sok mindent tanultak az egyetemen, de mindez csak az alapot jelentette, a többit az élet, a gyakorlat tette hozzá.

Az egyetem elvégzése után százötven magyar egyetemista élén két és fél hónapig Szibériában, egy uszt-ilimszki cellulózgyárban dolgozott. Vezetéselméletből és gyakorlatból azóta sem tanult annyit, mint ott.

A feleségével 1979-ben léptek a nyíregyházi Taurus gumigyárba. Ő termékkonstruktőri pályát futott be, jelenleg a Taurus Pálma fejlesztési osztályát vezeti. Jaczkó László tervezőmérnökként kezdett, majd a mezőgazdasági abroncs beruházás részeként az energia üzemet vezette. Aztán a gyár fejlesztési osztályának irányítását bízták rá. Később főtechnológus lett, ’85-ben főmérnök, majd ’88-ban gyárvezető. A beosztása azóta változatlan, de a szervezet, amelyet irányítania kell, lényegesen megváltozott. Az egykori gyár termelő funkciója átalakult. Ma az anyagbeszerzéstől a kereskedelemig, a tervezéstől a gyártásig minden együtt van az üzletben. A cég a Taurus csoport részeként működik, de önálló jogi személyként.

Az 1991-93-as időszak nagyon nehéz volt. A szervezeti átalakulás során pénzhiányos időszakban került sor a kft. létrehozására. Tovább rontotta a helyzetet, hogy a piac is összeszűkült.

Az 1994-es esztendő fordulópontot jelentett. Kidolgoztak és véghez is vittek egy válságkezelő programot. Az üzlet pénzügyi és finanszírozási rendbetételére olyan módszert alkalmaztak − a legnagyobb vevők támogatásával − ami közgazdasági szempontból is iskolapélda lehetne.

Fellendült a piac, a belső munkát is sikerült racionalizálni. A válságokon való túljutásban sokat segített, hogy bírta a dolgozók bizalmát a legnehezebb időszakban is. Minden bizonnyal azért, mert érezték, hogy hasonlóképpen gondolkodik, mint ők. Fontosnak tartja, hogy tudjanak megélni, előrehaladni a munkájukból. Tizenhét év alatt megismerhették a gyárban.

’95 legnagyobb fegyverténye az volt, hogy miközben a világ nagy gumigyárai nem tudtak reagálni a megnövekedett a piaci igényekre, addig a nyíregyházi gyár képes volt többlettermelésre. Stabil termelési háttérrel, saját fejlesztéssel rendelkeznek, erősödött, fejlődött a kereskedelmi tevékenység is. Nagy kihívást jelent, hogy Magyarország legkeletibb csücskében olyan termékeket gyártsanak, amelyek versenyképesek szerte a nagyvilágban a vezető világmárkákkal is. Úgy kell dolgozni, mintha a gyár, mondjuk, Frankfurtban lenne.

Jaczkó László nem szereti az „állóvizet”, nem nyugtatja meg a siker, mert minden nap új kihívásokkal kell szembenéznie. A vezetői pozícióban fontos azt is tudni, hogy minden siker mögött csapatmunka húzódik meg. Üzleti filozófiáját egy, a Taurusról szóló kiadványból idézi: „A vállalatoknak három típusa van: az egyik alakítja, a másik szemléli az eredményeket, a harmadik pedig csodálkozik rajta, hogy bekövetkeztek.” Jaczkó László nagy eredménynek tartja, hogy a nyíregyházi Taurus Mezőgazdasági Abroncs rákerült a világ gumitérképére, az a célja, hogy tartósan ott is maradjon.

Ami kevés szabad ideje van, az a családé, felesége is „gumis” lévén sokat segít neki. Hosszú évek után az idén először sikerült igazán felszabadultan pihenni. Nyáron sokat pingpongozott a fiával, kártyázgattak hármasban, miközben bejárták fél Európát. A baráti kör tíz-tizenöt éves. Fontosak neki a vasárnapi ebédek, amikor a szűkebb családi kör, a nagyszülők, együtt van. Ezek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy könnyebb legyen a hétköznapokban felhalmozódott feszültségeket levezetni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése