Hengsperger Györgyné

Elnök-igazgató,

Nyíregyháza

szszb_08-26_hengsperger_gyorgyne.jpgTamási Áron vallja a gyönyörűséges Ábelében: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”. Egy pillanatig sem vitatja ennek igazát Hengsperger Györgyné, a nyíregyházi Szaport Cipőgyártó Rt. elnök-igazgatója, de ő Váci Mihályhoz hasonlóan érez, aki „Mindenütt otthon” tudta magát a világban. Bizony, alaposan kiszélesedett Julika egykori, gávavencsellői horizontja, merthogy az év háromszázhatvanöt napjából legalább százat külföldön tölt el.

Nagyhalászban született, de az iskolapaddal már Gávavencsellőn ismerkedett meg. A hat testvérből a lányok is, a fiúk is hármat-hármat számlálnak, ő a legidősebb. Mint mondja, nagyon szép nagy család az övék. Édesapja negyvenkét évig azonos munkahelyen dolgozott, gátőrként kereste a család kenyerét. Emléke mit sem kopott a testvéri beszélgetések, a hazalátogatások során. Édesanyja jó egészségnek örvend, az ünnepeken, a családi összejöveteleken mindannyian ki vannak éhezve a mama főztjére, leginkább a finom töltött káposztára.

Julika Újfehértón él családjával, a ma már rokkantnyugdíjas férje, Hengsperger György ugyancsak gávavencsellői. Gyerekkoruktól ismerték egymást, a házassági évfordulók számát tekintve pedig ma már elmondható: eléggé megbízhatóan! A férje megváltozott, otthoni szerepköre nincs ellenére Györgynek, neki pedig kimondottan szükséges az efféle háttér.

Julika (mert mindenki így ismeri, s meri is így nevezni) az egykor szebb napokat látott, külföldön is „győzedelmes” gávavencsellői Viktória Cipőipari Szövetkezetben kezdte a nagybetűs életet, segédmunkásként. A helyi gimnáziumban leérettségizett, majd ugyancsak levelező oktatás keretében a pénzügyi és számviteli főiskolán diplomát szerzett. Időközben még másra is futotta energiájából: ugyanis 1968-ban férjhez ment. Sokat köszönhetnek férje szüleinek a kezdő házasok gyámolításáért.

Időközben Újfehértóra költöztek, Julika a tanácsnál kapott munkát. A főnöke, az ugyancsak nagyhalászi születésű József volt, akiről ma is csak a megbecsülés hangján tud szólni. 1987-től aztán Újfehértót a megyeszékhellyel váltotta fel, ahol a nyíregyházi Szabolcs Cipőgyár belső ellenőreként dolgozott.

Két évre rá, 1989-ben a Szabolcs Cipőgyárat sem kerülte el a nagy változás szele, ettől datálódik a Szaport Cipőgyártó Rt. kezdete. Ez nemcsak a gyár, de Julika életében is meghatározóvá vált, hiszen ezt követően, már mint gazdasági igazgató tevékenykedett a cégnél.

Az újabb előrelépés sem sokat váratott magára, 1994-ben a Szaport Cipőgyártó Rt. elnök-igazgatójává választották. Az 1989-es átalakulással szinte a teljes fizikai állomány (kétszáztizenkét fő) megmaradt, nem kellett tehát megküzdeniük a munkanélküliséggel. Óhatatlan volt viszont az óriásira duzzadt adminisztratív létszám leépítése. Ma már szinte hihetetlen, de az akkori kétszáztizenkét „irodista” munkáját jelenleg tizenhárman látják el, tegyük hozzá: kiválóan. A babonások által rettegett tizenhármas számba aztán beletartozik a bérelszámoló, a vámügyintéző, az elnök-igazgató.

Közel háromszázan dolgoznak a cégnél, a védett márkájú, kiváló minőségű Rockport férficipőket gyártják, főként a tengerentúlra. Az amerikai export (Marlboro) mellett direktszállításokat is végeznek Mexikóba, Japánba, Kanadába. Termelésük évi 330 ezer pár, a négy modell több színben és méretben hagyja el a szalagot. A ’99-es év teljes kapacitása is már jóval az évkezdet előtt lekötött volt. A tervezett két újabb modell viszont létszámbővítést igényel, ám úgy tűnik, hogy a magas munkanélküliség idején a folyamatos, minőségi termelés (a 99,6%-os első osztályú minőség), az átlagosnál jobb bér (akár 60–70 ezer forint) sem lehet manapság eléggé vonzó.

Egyelőre hasonlóan az elképzelés szintjén beszélnek a két műszakos munkarend megvalósításáról vezetői körben. Az egykori gávavencsellői Vegyesipari Szövetkezetben is a Szaport cipőit gyártják, ezáltal közel száz helybeli, illetve környékbeli talált munkahelyre. Ez (is) roppant szívügye az elnök-igazgató asszonynak. A Szaport valamennyi dolgozója mestere a szakmának, profi cipőgyártó! – vallja legfőbb segítőjével, Szabó János termelési igazgatóval együtt. A hatékonyság és minőség a vezérelvük.

A lánya, Varga Lászlóné, Tünde által már a nagyi megszólítást is kiérdemelte. A veje egy debreceni cégnél asztalos. A kis unoka, Leila a hétvégeket nagyszüleinél tölti, egymás végtelen örömére. – Más ez a szeretet, ez a mi napunk! – mondja mosolyogva Julika. A másik gyermek, Tamás nyolcadikos, a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumba tart. Speciális matekosztályba jár, az apai és anyai számítások szerint nem lesz vele a későbbiekben sem baj.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése