Hajdu József

Középiskolai tanár,

Nyíregyháza

szszb_18-56_hajdu_jozsef.jpgKevés mi az elégedett ember. A ritka kevesek, mi több, kiváltságosok, közé sorolja magát Hajdu József, a nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium Arany Katedra díjas tanára. S hogy miben mérhető az elégedettség? Pénzben? A tanári fizetés most sem mérhető más értelmiségiek jövedelméhez. A tanítványok országos sikereiben? Volt benne része, öt éven keresztül épített focicsapatot, szinte a semmiből, ám a konok elhatározás, hogy országos bajnoki címet szereznek, a nap mint nap elvégzett áldozatos munka, a sok-sok tréning, a hihetetlenül motivált diákok fanatizmusa – ez is egy forrása az elégedettségnek. De Hajdu Józsefnek sokáig csak az az elismerése volt: a nagyra becsült Tatos Pista bácsi – megszállott sportvezető és sikert sikerre halmozó igazi tanáregyéniség – felsorolta a legkiemelkedőbb tanítványait a pályája során, az 5–6 név közt elhangzott az ő neve is. S az is idetartozik, hogy a tantestület tagjai titkos szavazással őt választották 2004-ben az év tanárának, s kapta meg hozzá a Kossuth-emlékplakettet.

A falusi kislegény – ő beszél így magáról – nem nagyon álmodozhatott városi állásról, kiugró sikerről. Nővérét és őt azonban a szülei úgy nevelték Bujon, hogy legalább az érettségit szerezzék meg. Koczkás Erzsébet háztartásbeli anyuka és a kiváló cipész hírében álló apuka felvilágosult szellemiséget sugalltak a gyerekeiknek. Útravalóul a munka és a teljesítmény tiszteletét, a másik ember és a környezetükben élők megbecsülését csomagolták a képzeletbeli hátizsákba. Ez a hozomány jó indulási alapnak minősült, mert Hajdu József úgy szervezte az életét, alakította a családját és végzi pedagógusi munkáját mind a mai napig, hogy ezeket az alapelveket tartja legfontosabbnak.

Bujon született 1940. december 14-én. Erzsébet nővére statisztikus lett. Felesége, lánykori nevén Pataki Erzsébet, magyar–történelem szakos tanár. Annak az ismert családnak a sarja, amelyben a hat testvér mindegyike ezt a hivatást választotta, és magas beosztásban gyakorolják a szakmájukat. Két gyermekkel áldotta meg a sors házasságukat: Tamás orvos, akárcsak a felesége, Borsos Krisztina. Nekik három lányuk született, Eszter, Kata és Zsófi. Az ifjabb fiuk, Attila, agrármérnöknek tanult, de második diplomája nyomán egy könyvelőirodát nyitott a megyeszékhelyen. Felesége Tilki Ágnes tanár, két gyermekük neve Dorottya és Márton.

A Vasvári Pál Gimnáziumban, 1959-ben érettségizett, majd a felsőfokú tanítóképzőben szerzett diplomát 1962-ben. Egy évig tartott Vaján a gyakorló tanítás, majd a rozsrétszőlői általános iskolában állt a katedrán 1973-ig. Itt még a tanárai közt ismerte meg mai kollégáját, Nádorvári Bélát.

Menet közben levelezőn orosz–testnevelés szakos diplomát szerzett a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. 1973 és ’82 közt a nyíregyházi 110-es szakmunkásképző intézetben oktatott és 1982-től tanít a Kossuth-gimnáziumban. Mint mondja, itt igen alacsony a fluktuáció. Még kollégái, közé sorolhatja Hajnalnét, Szentpéterinét, Nádorvári Bélát és Blaskónét.

A jelentősebb szóródás 1992-ben következett be, amikor az evangélikus egyház visszakapta egykori iskoláját. A tantestület néhány tagja elbizonytalanodott, az addigi nevelési szellem után vajon tudják-e vállalni az egyház által jogosan elvárt követelményeket? Mint utóbb kiderült, a tisztességes pedagógiai tevékenységet az új fenntartó is megbecsülte és senkit nem küldtek el világnézeti megfontolás miatt.

– A tanítás mindig, minden társadalomban a legáltalánosabb tevékenység – fejtegeti a nyugdíjhoz közeledő pedagógus. Az ősember a tűzgyújtás tudományára, a természetben talált tárgyak használatára megtanította az utódait. Tanítani és tanulni – függetlenül bármilyen rendszertől, mindig is szükséges. Én annak örülök, hogy generációkat szoktathattam már a rendszeres testedzés és az egészséges életmód fontosságára. Ma mintha a divat is visszaigazolná a törekvést: edzőterembe járnak, fitneszprogramokban vesznek részt a különböző korosztályok tagjai. A tehetősebbek wellness hotelben, aktívan pihennek. Lehet, hogy valakit az iskolában felmentettek testnevelésből, ám most – divat, egészség, társaság vagy bármi ok miatt – szabadidősportra adja a fejét. Én ma reggel is lefutottam 4 kilométert a Bujtosi-tó környékén – 28:05,05 alatt – de nem ez a fontos. Hanem az, hogy az embert a sport megtanítja szembenézni a nehézségekkel, leküzdeni azokat és tisztelni a versenytársakat, legyenek azok a sportpályán, a munkahelyen, a közéletben vagy az életnek nevezett nagy játék bármelyik küzdőterén.

– Én csodálatosnak tartom ezt a több évtizedet, amit a katedrán tölthettem. Hódolhattam legősibb, legszebb szenvedélyemnek, hisz megtanítani valakit bármire, amit nem tud – lebilincselő adomány. Imádom az unokáimat, de nekik szívem javasolná, eszem nem ajánlaná a tanári pályát. Küzdelmes és csupán az apró örömök, sikerszilánkok éltetik, aki erre adja a fejét. Én újra is ezt választanám.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése