Gyekis Árpád

Iparos,

Nyíregyháza

szszb_02-14_gyekis_arpad.jpgAz apjának az apja is iparos volt. Ő is iparosnak vallja magát és nem vállalkozónak. Elhagyja a „kis” jelzőt, tehát nem kisiparos. Űzi, műveli az ipart gyerek korától napi 10-14 órában. A „kis” jelző tényleg nem illene rá, hiszen valóban nagy dolog az, hogy javít, új termékeket állít elő, kereskedik, szolgáltat, embereket foglalkoztat. S nem csak munkája miatt közismert és népszerű. Segítő kezet nyújt a sportolóknak, rajongója, támogatója több sportágnak. Jó híre túlnőtt megyénken. Üzleti kapcsolatai nagy-nagy cégeket érintenek. Közéleti munkája nyomán ismerik és tisztelik szerte e hazában. A neve: Gyekis Árpád. A „birodalma”, a munkahelye a nyíregyházi Ószőlő utca elején található, ahol cégtáblák és reklám-feliratok borítják az ajtót és a kaput. Csak pár lépés ide a forgalmas Dózsa György utca, ideális helyen van tehát a műhely és a bolt.

Sportos, dinamikus középkorú férfi Gyekis Árpád. Gyakran és szívesen viseli a világhírű BMV autógyár formaruháját, ez teszi jellegzetessé. No meg a már kissé őszülő hullámos haja. Fürge járású, nagy munkabírású. Vitte is valamire, van mire visszatekintenie. Előbb azonban tekintsünk vissza egy kicsit az őseire, vázlatosan mutassuk be a családját. Annál is inkább, mivel családcentrikus ember hírében áll, nem híve a duhajkodásnak, a kávéházi életnek. (Nincs is ilyenre ideje.) Szóval a nagyapja ügyes kezű ácsmester volt Nyíregyháza városában. Ő készítette munkatársaival a nyíregyházi katolikus templom faszerkezetét. Az apja cipész volt a javából. Készítette, javította a szebbnél szebb, jobbnál jobb lábbeliket.

Az egyetlen, Árpád fiának is szakmát adott a kezébe. Kitaníttatta autó-motor szerelőnek. Most viszont gépjármű javító-szerelőnek szólítják. A felesége szintén szakmát tanult, fodrász volt, de most kisegítő családtagként dolgozik. Két lánya van. A kisebbik szintén kisegítő családtag, az apja mellett dolgozik. A nagyobb lány a nem rég átadott, pompás Univerzum üzletközpontban dolgozik: ő a Lottó márkabolt tulajdonosa.

Gyekis Árpád tősgyökeres nyíregyházi. A Kígyó utca és a víztorony környéke volt gyerekkorának színtere. De rég volt! 1972-ben kezdte gyakorolni a szakmát. Kezdetben sok motorkerékpárt és biciklit is javított. Ez természetes, hiszen akkor alig volt néhány gépkocsi a megyeszékhelyen. A műhelye a Tokaji úton volt. Innen átköltözött a Holló utcára. Ezt az utcát a régi házaival a város építészei letörölték, modern épületek magasodtak itt később. Szanálták a műhely épületét is. Költözött az Ószőlő utca elejére egy romos épületbe. Ezt az épületet meg-erősítette, kicsinosította, alkalmassá tette nem kis fáradsággal. Itt hozta létre tevékenysége magját.

Szerteágazó tevékenysége mellett arra is szakított időt, hogy levelezőn leérettségizett és letette a mestervizsgát is. A munkát sosem utasította vissza, elég gyakran előfordult, hogy éjszaka is becsengettek hozzá: menjen már legyen szíves és nyissa ki a gépkocsit, mert bent maradt, vagy eltűnt a kulcs.

Autószerelőként már jelentős tapasztalatokkal rendelkezett, amikor 1975-ben a megyeszékhelyen meghonosította a kulcsmásolást.

A több lábon való állás előnyeit elsők közt fedezte fel. Az iparosok, a maszekok az akkori politika kategorizálása miatt nem voltak éppen elismertek, vagy népszerűek. (Nem a megrendelők körében…) Egyszóval két lábra állt, neki volt az első komoly kulcsmásoló gépe Nyíregyházán.

Most is az övé a legmodernebb kulcsmásoló a városban. A jelenlegi autós műhelyében univerzális munkát lehet végezni, itt mindenre van lehetőség: nyugati és keleti gépkocsik javítására, felújítására, az esztergagépek is megtalálhatók. Az utóbbiakra főleg azért van szükség, mert vállalják a hengerek fúrását is.

A rendszerváltás után bővítette tevékenységét. 1992-ben létrehozta a Gyekis és Társai Kft.-t. Autóalkatrészek kereskedésére hozták létre ezt az egyedinek és közhasznúnak mondható társaságot. E cég kis- és nagykereskedéssel egyaránt foglalkozik. Keleti és nyugati alkatrészeket egyaránt forgalmaz. Nem kis büszkeséggel mondhatja, hogy több nagy cégnek ő a megyei képviselője. Sok-sok országban híres a TAG nevű angol-német vegyes vállalat. E világcég megyei képviselete szintén az Ószőlő utca elején található. A szakmai berkekben igen híres Bárdi cégnek is ellátja a megyei képviseletét. Ennek többek közt az az előnye, hogy ha egy szabolcsi autós megrendel egy hiánycikknek számító alkatrészt, többnyire már másnap Nyíregyházára ér a hiányzó tétel.

Ez annak is köszönhető, hogy a keskeny kis irodája igen korszerű, fel van szerelve modern hírközlő eszközökkel, sőt számítógéppel is.

A megyei Kézműves Kamara alelnöke. A Magyar Kézműves Kamara Etikai Bizottságának tagja. Az IPOSZ megyei elnökségében is végez társadalmi munkát. Elnöke a nyíregyházi ipartestületnek. Szakmájában a mestervizsga-bizottság tagja. Bírja mindezt. Tervezi, hogy pár éven belül − a gazdasági helyzettől függően − az Ószőlő utca elején emeletes üzletsort hoz létre. Úgy legyen.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése