Girhiny László

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_07-34_girhiny_laszlo.jpgTevékenysége egyedi. Azzal foglalkozik megyénkben, amelyekkel mások nem foglalkoznak. Energiaigényes hazánkban és megyénkben energiát, vagyis pénzt takaríthat meg sok-sok embernek. Különös hobbinak hódol: hőlégballonnal szeli a levegőt. Ápolt szakálla, kedves modora teszi jellegzetessé. Ő Girhiny László, a nyíregyházi székhelyű Aero Therm Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

A szomszédos Borsod megyében nevelkedett, a naptár ezerkilencszázhetvennégyet mutatott, amikor Nyíregyházát választotta otthonául. Műszaki szakemberként dolgozott a HAFE nyíregyházi gyárában, a Tigáznál és az Épszernél. A politikai és gazdasági változások idején vállalkozó lett. Olyanokra vállalkozott, amelyekre mások nem.

Gondolatban, vagy a térképen keressük meg a német kikötővárost, Hamburgot. Ennek közelében működik a híres Künzel cég, a faelgázosító fűtőkazán kitalálója és gyártója. E világhírű cég termékeinek a nyíregyházi kft. Magyarországon a kizárólagos forgalmazója, garanciális javítója. Ezt a korszakalkotónak mondható terméket szívesen használják a távoli Kanadában, Európa számos országában, immár hazánkban is. Röviden, közérthetően erről a kazánról: Környezetbarát, a fát szinte 100 százalékig elégeti. A maroknyi, különlegesnek mondható hamu javítja a talajt, szétszórható a kertekben, a szobanövények alján. Füst nem keletkezik, kellemetlen szag nem terjeng ennél a tüzelési technológiánál. A láng viszont 1200 fokos, ezt ventilátor látja el levegővel. A kazán külseje szigetelt, a közvetlen közelében játszhat a kisgyerek, nem égeti meg magát, mint a hagyományos vaskályhánál. Ebből már az is kitűnik, hogy nemcsak a pincében vagy valamelyik melléképületben tárolható a kazán, hanem bent az egyik szobában is. Külseje szép, esztétikus, formája hasonlít a háztartásokban használatos hűtőszekrényekre. A kiépített rendszeren keresztül több szobát fűthet, vizet melegíthet. Szabályozható, beállítható például 21 fokra, ebben az esetben az automata állandóan 21 fokos meleg kiadására ad „parancsot”. Hőtároló rendszer kapcsolható a kazánhoz. Sok energiát importálunk drága pénzért. A hulladékokkal is fűthető kazán viszont nem nevezhető elérhetetlennek, ára − ha olajtüzelésről térünk át − már egy év alatt megtérül. Hogy a műszakiak érdeklődését is felkeltsük: „A hőmérsékletvezérelt fúvókán keresztül a hőmérsékletet precízen automatikusan szabályozza…”

Az ügyvezető igazgató nemrégiben olyan külföldi szakemberekkel tárgyalt, akik a környezetbarátabb, korszerűbb széntüzelés iránt érdeklődnek. Mód nyílhat arra, hogy a kft. a nemzetközi Phare-program keretében, annak anyagi támogatásával bekapcsolódik a korszerű széntüzelésbe. A kft. raktára és műhelye a Pazonyi úton van, ide egy laboratóriumot akarnak építeni a budapesti Phare-iroda anyagi segítségével.

Girhiny László tudja, hogy mezőgazdasági megyében élünk, sok itt az újrahasznosítható, vagyis eltüzelhető hulladék. Munkatársaival most azon dolgozik, hogy a szalmát, a napraforgókórót stb. brikettálják. A brikettált hulladék nagyszerűen eléghet a szóban forgó kazánban.

Ez a kazán egyébként nemcsak lakások, hanem ipari üzemek, üzemrészek fűtésére is alkalmas. Mi több: egy dunántúli vállalkozás fóliasátrait nyolc Künzel-kazánnal fűtik. Megyénk valamelyik dohánytermelője az idei dohánykóróval jövő télen-tavasszal fűtheti a fóliáját, „saját melegben” cseperedhetnek a palánták.

A napenergia hasznosításával ősidők óta foglalkozik az emberiség. Nos, egy osztrák cég megbízásából Girhiny László a napenergia korszerű hasznosítását vállalta. Referenciája a Fészek utca és az Ív utca sarkán van. Fűtésre, vízmelegítésre használható a napenergia. Ugyancsak egy osztrák cég megbízásából az esővíz hasznosításával is foglalkozik. Az összegyűjtött, szűrt és jól tárolt esővíz mosásra és háztartásbeli használatra nagyszerűen alkalmas. (Nagyanyáink szívesen mostak a dézsában összegyűlt esővízzel.)

A nyíregyházi uszodában és a szaunában gyakran megjelenik Girhiny László. Vigyáz az egészségére. S nemcsak a mély vízben, hanem a magasságokban is jól érzi magát. Tagja a nyíregyházi hőlégballon-szakosztálynak. Ám saját hőlégballonja is van. Videofilm bizonyítja, hogy az ő kapitánysága alatt az ő kosarából kiugró ejtőernyős szinte centiméternyi pontossággal célba ugrott odafentről. Mint kapitány, pontosabban mint versenyző, országos versenyen az előkelő 7., illetve 8. helyre került. Az egyik nyíregyházi versenyen negyedik helyezést ért el. Nála az volt a csúcs, amikor 2400 méter magasan szállt a nyíregyházi repülőtér, illetve a sóstói erdő felett. A repülés neki − és mindenki másnak − sport és hobbi. Annak viszont már sok-sok magyar család hasznát veheti, ha a vállalkozását, a kft.-jét is a magasba emeli.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése