Fazekas József

Cégvezető,

Nyíregyháza-Oros

szszb_13-48_fazekas_jozsef.jpgA díszes, kifejező névjegykártyán ez olvasható: „Active Szolgáltató Bt., Fazekas József tulajdonos cégvezető, Fazekas Józsefné tulajdonos cégvezető-helyettes, veszélyes szilárd és folyékony anyagok átvétele, szállítása, lakás és telephely Nyíregyháza-Oros.”

Megyénkben kevesen végeznek ilyen életbevágóan fontos szolgáltatást. Csendes jubileumához érkezett a betéti társaság. Most ünnepli megalakulásának tizedik évfordulóját. Az utóbbi bő évtizedben sok minden történt szűkebb hazánkban is a környezetvédelem területén. Főleg a rendszerváltás után szeméthalmazok, rozsdatemetők keletkeztek a felszámolt téeszek, nagy mezőgazdasági üzemek, a bezárt laktanyák helyén. A műanyag csomagoló eszközök még inkább elterjedtek. Illegális szemétlerakó helyek csúfítják az áldott természetet. Pár évtizeddel ezelőtt a szántó-vető parasztok, ha megszomjaztak, a Tiszába vagy a Szamosba merítették a kalapjukat és ittak. Az utóbbi évtizedben különösen szennyezetté vált a két folyó. A jó érzésű emberek, a környezetvédők aggódnak. Ilyen körülmények között érhető, hogy felértékelődött az orosi bt. jelentősége.

A 2002. év januárjában az újság Viszik a veszélyest címmel cikket közölt a cégről. Ez állt a cikkben: „Nagy mennyiségű veszélyes hulladék keletkezik megyénk üzemeiben is. Megnyugtató, hogy az utóbbi időben az előírásoknak megfelelő tárolóhelyeket alakítottak ki.

A tárolókból pedig az orosi Active Bt. szakszerűen szállítja el a szilárd és folyékony veszélyes hulladékokat a feldolgozó, illetve a megsemmisítő helyekre. A bt. rendszeres szállítója a záhonyi átrakókörzetnek, néhány nyíregyházi multi cégnek, a kis fodrászüzletek hulladékait is el kell távolítani. 2002. január 1-jétől újként egy uniós jogszabályt kell alkalmazni.

A szabály értelmében kivették a veszélyes hulladékok kategóriájából az újra hasznosítható anyagokat, például a fáradt olajat. A bt. ügyvezetője, Fazekas József, (konzulense volt több környezetvédelmet tanuló egyetemistának, főiskolásnak), azt is elmondta: megyénk mezőgazdasági üzemei a vegyszerekkel nem szennyezik már a környezetet, nem veszélyeztetik a vízkészletet. Mátészalkáról például nagy mennyiségű tömény veszélyes vegyi hulladékot szállítottak a győri megsemmisítőbe, biztosított útvonalon. Szállítás közben ellenőrizte őket a katasztrófavédelem, a közlekedési felügyelet és a környezetvédelmi hatóság. Jó tudni: a veszélyes hulladékot szállító gépjármű nem állhat meg lakott területen és magas feszültség közelében. Az uniós csatlakozás jegyében további szigorítások várhatók.”

A cikkbe természetesen nem fért bele mindaz, amiről Fazekas úr szakszerűen és szenvedélyesen beszélt. Hogy például megyén kívül is dolgoznak. Más megyékben is foglalkoznak veszélyes hulladékok átvételével, kezelésével és szállításával. Ezeket az anyagokat viszik az átvevő helyekre, az égetőkbe. Alkalmazkodniuk kell az átvevő helyek, a megsemmisítő helyek technológiájához. A közeli Tiszaújvárosba és a távoli Dorogra is szállítanak. Ügyelniük kell a szelektív csomagolásra, a rakomány szigorú rögzítésére is. Az óvatosság, a mindenre odafigyelés elengedhetetlen, hiszen sok helyen fenyeget a tűz- és robbanásveszély.

Nézzünk néhány konkrét példát. Mátészalka ipari kisváros. Természetes, hogy a termelő cégeknél hulladék keletkezik. A szatmári kisváros tizenkét munkahelyével van kapcsolata a bt.-nek. A híres optikai művekből és a világhírű Carl Zeiss Hungária Kft.-ből műanyagokat, a Sandra Form Bútoripari Kft.-ből festék- és ragasztómaradványokat szállítanak el. Az egyik húsipari céget és a tejüzemet is megtisztítják a nem kívánatos hulladékoktól. A nyírbátori cipőgyárból vegyi hulladékokat visznek el. A közelmúltban Mándokról elszállították a növényvédő szert és az akkumulátorokat. A felsorolás természetesen nem teljes. Jó hírnek számít, hogy az utóbbi két évben a környezetvédelmi felügyelőség iránymutatása alapján szabályszerű hulladék tárolóhelyeket alakítottak ki a munkahelyek.

Fazekas Józsefné szintén a vállalkozásban dolgozik, főleg pénzügyekkel foglalkozik. A lányuk Nyíregyházán lakik, de néha a hivatali munkája után áldoz szabadidejéből, és segíti a családi vállalkozást.

Oroson a főút mellett, a távközlő cég átjátszó állomásának közelében szép otthont teremtett a Fazekas család. A magas, esztétikus kerítés mögött tiszta, zöld terület található, mögötte a műhely a gépkocsikkal. Ezen a helyen van az iroda is.

Fazekas József a kényelmes fotelban mondta el, hogy 1962 óta dolgozik, szakmája esztergályos és mechanikai műszerész. Nem is oly rég belépett az érdekvédelmi szervezetbe, az IPOSZ-ba. Orosról gyakran indul el üzleti útra, szervezi, irányítja a munkát. Munkájával védi a környezetet, vigyáz a legféltettebb kincsünkre, az egészségünkre.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése