Dr. Veres Ferenc

Ügyvezető elnök,

Debrecen

hb_01-82_dr_veres_ferenc.jpgEzzel a vezetéknévvel Balmazújvárosról származni egyfajta kötelezettséget jelent. A népi írókhoz sorolt, majd a II. világháború utáni időkben politikai szereplővé váló, egykori hadügyminiszter, Veres Péter gondoskodott erről. Az 1990-től ’98-ig polgármesterként Balmazújváros ügyeit irányító Veres Ferenc – aki jelenleg a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szövetség ügyvezető elnöke – méltó utódjának tekinthető nagynevű névrokonának.

Veres Ferenc 1942. november 9-én született a Hortobágy mellékén, Balmazújvároson. Az említett települési formát még csak nevében viselő faluban járt iskolába, majd a debreceni Bethlen Gábor Közgazdasági Technikumban folytatta tanulmányait. Az 1961-ben letett érettségivel együtt könyvelő, tervező, statisztikusi képesítést szerzett. A következő évben kezdte tanulmányait a Szarvasi Mezőgazdasági Főiskolán, majd annak elvégzése után 1969–75 között a Debreceni Agrártudományi Egyetem levelező tagozatára járt. Közben letudta a katonaságot is, 1965–66 között Hatvanban szolgált.

A következő esztendőben kezdte a munkát Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságon. Először Polgáron dolgozott, a Tiszai Szakaszmérnökségnek a folyó Rakamaz–Tiszafüred közötti bal partja, valamint a Hortobágy folyó közé eső működési területén irányította a mezőgazdasági vízhasznosítást, az öntözést és a halastavi vízgazdálkodást. Az ott eltöltött három év jó alapot adott a későbbi szakmai munkájához, közéleti tevékenységéhez.

Később a vízügyi igazgatóságnál többször szervezett öntözési és halgazdálkodási bemutatókat, a gyakorlat mellett időnként számot adott elméleti tudásáról is, amikor nagysikerű szakmai értekezéseket írt. Addigi tanulmányai megkoronázásaként 1981-ben doktori címet szerzett a DATE-n. Kollégái nemcsak a szakembert tisztelték Veres Ferencben, amit bizonyít, hogy 1982-ben megválasztották a másfélezer dolgozót számláló Tivizig szakszervezeti bizottsága elnökének. Közéleti szereplésének azonban ez még csak a kezdetét jelentette, hiszen három év múlva a balmazújvárosi tanács elnöke lett.

 Volt vezető társaival együtt komoly szerepe van abban, hogy a település 1989-ben városi rangot kapott. Ezek után talán már nem is számított meglepetésnek, amikor a rendszerváltást követően újra bizalmat szavaztak neki az újvárosiak, független jelöltként képviselő, majd polgármester lett, egyedül a megye tízezernél nagyobb lélekszámú településeinek volt tanácselnökei közül. Az így elvégzett munkájáról a következő helyhatósági választáson hatvanhat százalékos támogatottsággal nyilvánított véleményt a város lakossága, amely immár közvetlenül választotta meg polgármesterének. Városvezetői tevékenységéből Veres Ferenc a kommunális-infrastrukturális fejlesztéséket, az önkormányzat működésének a stabilizálását, valamint az intézményrendszerben folyó szakmai munka feltételeinek folyamatos javítását tartja legfontosabb eredményeinek.

A tanácselnökként, majd polgármesterként eltöltött közel másfél évtizede alatt mind egészségügyi, mind oktatási területen komoly beruházások, korszerűsítések valósultak meg a településen. Erre az időszakra tehető az ivóvízellátás biztonságossá tétele, az úthálózat- és járdaépítés, valamint a szennyvízcsatorna-hálózat bővítése, a gázzal és telefonnal ellátottság nagy arányú növelése.

Hiába a doktori cím, a szakterületén és a közéletben elért megannyi siker, Balmazújváros polgármestere újra beült az iskolapadba, és 1992–94 között politológiát tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Ezzel egyidőben a helyi ÁFÉSZ igazgatósági tagjaként is tevékenykedett. Közben a megyei önkormányzat pénzügyi bizottságának az elnöki tisztét is ellátta két cikluson keresztül, ezerkilencszázkilencvennégyben pedig a Vízmű Rt. igazgatósága, majd felügyelő bizottsága elnökének választották.

Polgármestersége utolsó két évében a megyei területfejlesztési tanács tagjaként a Balmazújvárosi székhelyű statisztikai körzet önkormányzatainak és gazdálkodó szervezeteinek, illetve vállalkozóinak a szószólója. Mindemellett 1976-tól a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szövetség elnöke volt társadalmi tisztségviselőként, 1998-tól viszont főállású munkaviszonyban tölti be ezt a funkciót.

Veres Ferenc nős, két gyermeke már felnőtt, így két unokája mellett nagyapai szerepet is vállalnia kell, amit természetesen örömmel tesz.

Eredményekben gazdag életútját a felsoroltakon kívül számos kitüntetés is jelzi: többszörös Kiváló Dolgozó, megkapta a Kiváló Munkáért, a Szakszervezeti Munkáért Érdemérem, a Tanács Kiváló Dolgozója, a Honvédelmi Emlékérem kitüntetéseket, valamint a Miniszteri Elismerő Oklevelet, a Horgászsportért Plakettet is, de a legjelentősebbnek a Göncz Árpádtól ezerkilencszázkilencvennégyben átvett Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét tartja, amit szülőhelye fejlesztéséért kapott.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése