Dr. Szócska János

Osztályvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb_04-136_dr_szocska_janos.jpgMegjelenése, termete ma is tekintélyt parancsol, pedig ’96-ban tölti be a hetvenedik életévét. Bizonyára a munka teszi, hogy nem ismeri az unalmat, a semmittevést. Teli van energiával, derűvel, optimizmussal.

1926-ban született Nagyszőllősön. A település akkoriban Csehszlovákiához tartozott. Középső gyermek volt a családban, a bátyja gyermek- és tüdőgyógyászként dolgozott, jelenleg nyugdíjas, az öccse Ungváron él. Az apja képzett mezőgazdász volt, de nem dolgozhatott alkalmazotti pályán, ezért egy saját kis gazdaságot vezetett.

A gyermek Szócska János nem sokáig érezhette a szülők odaadó szeretetét, mert mindössze kilencéves volt, amikor a Felvidékről származó édesapját, s tizenhárom, amikor Háromszékből való édesanyját elvesztette.

Szerencsére a gyermektelen keresztmama gondoskodott a gyerekekről, neki is köszönhető, hogy Szócska János 1944-ben Ungváron érettségi vizsgát tehetett. Budapesten folytatta egyetemi tanulmányait, s ott szerzett orvosi diplomát.

Első munkahelye (összesen kettő volt!) a budapesti Szent István Kórház. A fül-orr-gégészetre került, ahol akkoriban dr. Krepuska István volt az osztályvezető orvos. Nála szakvizsgázott, nagyon sokat lehetett tanulni tőle, hiszen elismert szaktekintély volt. Az ő osztályán szerezte meg azt a gyakorlatot, amellyel Szabolcs-Szatmár megyébe jött.

1969. június elsejétől Nyíregyházára került.

− Amikor arról beszélnek, hogy aki nem változtatja a munkahelyeit, s gyakorlatilag egész életében egy-két helyen dolgozik, mint én, az igénytelen ember, arra én azt szoktam mondani: sokkal fontosabb a kötődés. Azért maradunk egy munkahelyen, mert ott jól érezzük magunkat, feladatok várnak, amelyeket szeretnénk jól megoldani  − mondja Szócska János. A doktor úr számára ilyen volt, hogy hozzon létre a megyei kórházban egy megfelelő szakmai színvonalú fül-orr-gége osztályt.

Nem volt könnyű a feladat, mert akkoriban áldatlan állapotok uralkodtak. Az évek során a negyvenágyas osztályból sikerült nyolcvanágyast létrehozni három műtővel. Hamarosan elkészül az új kórházi osztály a modern igények és elképzelések szerint. Várhatóan 1996-ban átadják. A főorvos úr szerette volna, ha tevékenységének egy jelentős része már az új falak között zajlik, de az ismert gazdasági nehézségek miatt a beruházás befejezése késett, késik.

Az új kórházi osztályon maximálisan háromágyas kórtermek lesznek, a nyolcvanas évek igényeinek megfelelően tervezték a létesítményt, de így sem lehet összehasonlítani a jelenlegivel. Minden kórteremhez vizes blokk is tartozik, végre megvalósulhat az az intimitás, ami a gyógyító munka egyik nélkülözhetetlen feltétele. Jó néhány betegségcsoport esetében erre egyébként is nagy szükség van. Nagyon sok ember szeret még betegen is dolgozni, így számukra is lehetőség lesz erre.

A fül-orr-gégészet sokoldalú terület. Amikor Szócska János Nyíregyházára érkezett, mindössze három orvos dolgozott az osztályon, jelenleg tizenhárom. Többségük szakorvos, olyanok, akik kitűnően tájékozottak a legújabb szaktudományos eredményekben. Közülük került ki az új osztályvezető főorvos is. Ez mindenképpen a fül-orr-gégészeten végzett jó szakmai tevékenység eredménye.

Az orvosi munka az egzisztencia egyik lehetősége. Meg lehet élni belőle. De ezt a munkát az egészségügyben illik szolgálatnak tekinteni. A doktor úr úgy gondolja, hogy az eredmények nemcsak az orvos babérjait növelik, szaporítják, ezekből profitálnak a betegek is. A megbecsülés mellett nagyon sokat számít a betegekből áradó ragaszkodás is. Ennek ugyan nincs anyagiakban megjelenő mértéke, de az igazi orvos számára a betegek elismerése rendkívül fontos.

Mindenkiben él a hiúság, Szócska Jánost annak idején az a kihívás ösztönözte, hogy meg tudja-e teremteni a korszerű gyógyításnak megfelelő színvonalú fül-orr-gége osztályt. Ebben a munkában persze jó munkatársakra számíthatott, mert úgy gondolja, ha a vezető meg tudja fogalmazni, mi az, amit vár a beosztottaktól, akkor a közös célokat meg tudják valósítani.

Amikor Szócska János Budapestről Nyíregyházára érkezett, kétlaki életre rendezkedett be. Ezerkilencszázötvenháromban nősült meg, egy fiú és egy lány született a házasságból.

Ma mindkét gyerek Bajorországban dolgozik, ott végezték az egyetemet is. A kétlakiság elsősorban a feleségtől igényelt nagyobb áldozatot. Ma már ő is nyugdíjas.

Mindenféle akadályok és gondok ellenére sohasem voltak személyes konfliktusai, legfeljebb a körülményekkel állt hadilábon. A mindenkori kórházi és megyei vezetés úgy könyvelte el, hogy érdemes az elismerésre. Ebben több alakalommal is részesült.

A legszívesebben a megyei Alkotói díjra, a Semmelweisz Emlékéremre és a Pro Sanitate kitüntetésre emlékezik, mert ezzel ismerték el a szakellátás területén elért eredményeit.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése