Dr. Sarkadi László

A HAVE Kft. ügyvezető igazgatója,

Debrecen

hb_3-94_dr_sarkadi_laszlo.jpgMindig a tudás jelentette számára azt az alapot, amire építkezni lehet, eddigi sikeres életútjának meghatározó eleme a tanulás, a permanens önképzés.

Édesapja debreceni kereskedődinasztia leszármazottjaként fodrászcikk nagykereskedéssel foglalkozott, majd az államosítás után ugyanezt kiskereskedőként folytatta. A Máramarosszigetről az Alföldre került édesanyja tanítónő volt, ám a gyerekek megszületése után nevelésükre fordította minden idejét. Nővére, Judit, aki Debrecenben él, folytatja a családi tradíciót: kereskedő.

Dr. Sarkadi László ezerkilencszáznegyvenhét október 22-én született Debrecenben. Gyermekkorát, amelynek meghatározó eleme volt a szülők szeretete, gondoskodása, a belvárosban, a Mihalovics gyógyszertár környékén, a Piac utcában töltötte.

Iskolás korában komolyan érdekelte a fotózás, még saját laboratóriuma is volt. Általános iskolásként főleg a fizikát kedvelte, középiskolai tanulmányainak színtere a Fazekas-gimnázium volt, ahol az akkor kísérletképpen induló sporttagozaton tanult, ezért is maradt meg benne máig a sport szeretete.

Leginkább a fizikát és a biológiát szerette, de mély nyomot hagyott benne matematika tanára, Szvetits Zoltán, aki igazi tanáregyéniség volt.

A kitűnő érettségi után az orvosi egyetemen próbálkozott, ám a jó felvételi eredmény ellenére sem nyert bebocsáttatást az egyetem falai közé. Ezért rádió-, tv-szerelőnek iratkozott be, Hajdúszoboszlón a GELKÁ-nál szerezte gyakorlati ismereteit. Igaz, csak egy évig, mert ekkor felvették a Budapesti Műszaki Egyetem híradástechnikai szakára. Az „akklimatizálódás” után sikeresen tette le egyetemi vizsgáit, és tanulmányai során egyre többet foglalkozott a számítástechnikával.

Friss diplomásként a Hajdúsági Ipar-művekhez került, informatikával foglalkozó mérnök lett, az akkori számítástechnikai rendszer kiépítésében szántak neki fontos szerepet. Mivel a nagyüzemi „tilitolit” nehezen viselte, egy év múlva váltott, a KLTE Számolóközpontjába került mérnöknek, ahol a számítógépek üzemeltetése mellett a számítógépek rendszertechnikáját is oktatta. A munka mellett az önképzésre is szakított időt, 1977-ben doktorált a műszaki egyetemen.

Ezerkilencszáznyolcvanháromban lett a Hajdú Volán számítástechnikai osztályvezetője. Az új beosztás, amely hetvenkét ember irányítását jelentette, igazi mélyvíz volt számára az egyetem zárt világa után. A tanulásnak számító első év után sikeresen megbirkózott a feladattal egészen 1990-ig, amikor is csapata kft.-vé alakult át. Ekkor alapította meg ugyanis a budapesti Volán Elektronika és a Hajdú Volán a HAVE Kft.-t, amelynek ma is irányítója ügyvezető igazgatóként.

Két fő tevékenységi területük a közlekedési szoftverek fejlesztése és az irodatechnikai berendezések forgalmazása, szervizelése, ez utóbbi elsősorban a Xerox márkát jelenti. Jelenleg 18 főt foglalkoztatnak a kft.-nél. Fejlődésük 1990 óta szinte töretlen, mai árbevételük tízszerese a kezdeti időszak árbevételének.

Céljuk, hogy a vállalkozás stabil maradjon, feladataik között a színvonal emelése áll első helyen, szeretnék szolgáltatási szektorukat növelni, fejleszteni. Továbbra is olyan rendszerfelügyeletet kívánnak biztosítani az ezt igénylő cégeknek, ahol rendszergazdaként átvállalják a hardver és szoftver problémák megoldását.

Dr. Sarkadi László szerint: – A sikerhez vezető úton az egyik legfontosabb a kitartás, amit nevezhetünk akár szorgalomnak is. A másik a tudásalapú építkezés. Ezen a területen állandóan fejleszteni kell a szaktudást, itt „soha nem lehet hátradőlni”. Már akár egy év kihagyás is komoly hátrányt okozhat. Komoly konkurenciaharc folyik a cégek között, ezért kiemelkedően fontos a vállalkozás tudásbázisa.

A debreceni Lions Klub alapító tagja, egy évig elnöke is volt, ma is aktívan kiveszi részét a munkából. Elsősorban a gyengén látók és a rászorulók segítése a céljuk, szoros kapcsolatban állnak a Szemklinikával. A TTE tömegsport egyesület (ez volt korábban az MHSZ) tiszteletbeli elnöke. Tagja a többnyire volt egyetemi dolgozókból álló egyetemi öregfiúk kosárlabdacsapatának.

Még egyetemista korában, 1970-ben kötött házasságot Brád Edittel, aki közgazdász, jelenleg a sátoraljaújhelyi Erzsébet-kórház gazdasági igazgatója. Két gyermekük közül Ágnes 1971-ben született, ő és férje is orvos, Budapesten élnek, kisfiuk, Zalán, hároméves. László négy évvel később érkezett, ő a Kenézy-kórház orvosa, patológus lesz, felesége is orvos.

Dr. Sarkadi László számára mindig nagyon fontos volt a család, évente elmennek síelni – főleg Olaszországba –, ahol elsősorban a családi együttlét a döntő. Kedvenc időtöltése a régi rádiók gyűjtése, ma harminc különböző készüléke van.

Eddigi életútjával elégedett, elsősorban a vállalkozást szeretné erősíteni szakmai szempontból, hogy a jövőben is az élen tudjanak maradni.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése