Dr. Popovics László

Az Innocentrum Kft. ügyvezetője,

Nyíregyháza

szszb 24 és Popovics László dr..jpgLáttam már úszónadrágban, hiszen egyszer együtt nyaraltunk a görög tengerparton. Ugyanolyan sportos, elegáns megjelenése volt akkor is, mint most, és tegyük hozzá: általában divatos öltönyben, nyakkendőben. Sportember. Hatvankét évesnek mondja magát. Nézzenek a képre, és kételkedjenek velem!

Vagyishogy mégse kételkedjenek, mert egy szép életpálya hiteles történetéből idézünk most fel néhány villanást.

Dr. Popovics László 1946 októberében látta meg a napvilágot Máriapócson. Apai nagyapja kántor volt a székesegyházban, és megjárta Amerikát Dudás püspökkel, akire azóta is hálás szívvel emlékeznek a hívők.

– 1950-ben beköltöztünk Nyíregyházára – idézi fel gyermekkorát.

– Apám a Májerszky-féle gépgyárban dolgozott. Kisgyermekként bejártam a gyárba, és a technika iránti vonzalom valószínűleg akkor alapozódott meg és vált később elkötelezettséggé. A kis Popovics mindenki Lacikája volt. Este vesszővel seperték ki a forgácsoló műhelyből. Kezében vagy zsíros kenyér vagy egy darab csokoládé, és ott lábatlankodott a szakik között.

Közbevetem, a kalóriabombázás nem tarthatott sokáig, és ismét célzok az alkatára. Felugrik, és a felöltője zsebéből elővarázsol egy marék szaloncukrot.

– Egész életemben kedveltem az édességet, de zsírpárnagondok sohase gyötörtek – ül le ismét. – Versenyszerűen pingpongoztam. 1964-ben a magyar ifjúsági válogatott keret-tagjaival játszottam egy csapatban. Akik valamelyest ismerik a sportág történetét, azoknak beszédesek lehetnek a nevek: Mushó, Remes, Karsai Feri. Utóbbi az osztrák válogatott vezető edzője lett. Volt hol elégetni a kalóriát. A legfontosabb pedig amit az asztalitenisztől kaptam, a munkabírás, az állóképesség, és a kudarcok kezelése.

Mindháromra szüksége lehetett az ifjú embernek, mert a félig-meddig a műhelyekben töltött gyerekkor után a „rozsdások” közé iratkozott, az akkor kék tányérsapkát hordó gépésztechnikus-jelöltek soraiba. Innen egyenes út vezetett a nyíregyházi főiskola első gépész évfolyamára. Az itt szerzett jeles államvizsgát később megfejelte egy gödöllői egyetemi diplomával is.

– A nyírteleki Mezőgépnél kezdtem– folytatja immár a felnőttévekkel. – Üzemfenntartási osztályvezetőként dolgoztam, de rövidesen Nyíregyházán kaptam lehetőséget ugyancsak a Mezőgépnél, a műszaki fejlesztési főosztályon.

Egy Szovjetunióban vörösdiplomával végzett filigrán kis hadmérnök nő volt a főnök. Szigora, nagy tudása tiszteletet parancsoló volt. Az asszony nagyon kényes volt a műszaki rajzra, de Popovics Lászlót jó sorsa hozzásegítette, hogy ebben is helytálljon. Édesapja 10 évesen ugyanis elvitte annak idején a városi önképzőkörbe, ahol Berecz András festőművész mellett fejlesztette rajztudását. Máig szívesen emlékszik vissza, hogy egy képe még kiállításra is eljutott.

Az elegáns szakmai pályaív további fontos állomásai: marketingmenedzseri képesítés a Budapesti Közgazdasági Egyetemen, ő volt a német világcég, a TÜV Rheinland első magyarországi partnere, belföldi marketingosztályvezető-helyettesi pozíció hat évig az FVM Agrármarketing Centrumában, jelenleg pedig angol nyelvtanfolyamra jár.

Az innováció és az újdonságkeresés jellemezte munkáját a nagy múltú Mezőgépnél, nem véletlen tehát, hogy dr. Anka István tanszékvezető tanítani hívta egykori alma materébe. Végül mégse hozzá került, hanem a gyártástechnológia tanszékre, ahol végül majd’ negyedszázadot töltött el.

– Minden szépet és jót megkaptam, amit egy pedagógus és mérnök ezen a pályán elérhet – emlékszik vissza csillogó szemmel a főiskolai évekre. Ismét felugrik, és úgy magyaráz el egy kedves epizódot, amikor a diákjai rajzkészségét fejlesztette. – Egymással bíráltattam rajzaikat, mint ahogy az önképzőkörben Berecztől láttam. Teljesen más, mintha mindenkit külön-külön én ex katedra minősítek. – Miközben az emlékezetes bonyolult formájú munkadarab síkjait idézi fel, kattintgatok a gépemmel, hiszen a tanár úr megint tanár úr. De aztán ismét leül, hogy meséljen a fémek feszültségtűrésének roncsolás-mentes vizsgálatáról, a KFKI fizikusaival közösen végzett kutatómunkákról, a rendőrségi igazságügyi szakértői munkájáról, a Technológia Innovációs Kft. élén töltött évekről. A tavalyi nyugdíjazás az Észak-alföldi Agrárinnovációs Központban éri, ahol előbb ügyvezetőként, majd K+F igazgatóként hidat épített a gazdálkodó egységek és a kutatóintézetek között.

Végül büszkén sorolja családtagjait, akikről külön történetek születhetnének. Feleségét, dr. Tóth Erzsébetet, akit negyedéves orvostanhallgatóként „csábított el”, és ma az ÁNTSZ mikrobiológiai laborok igazgató főorvosa, Laci fiát, aki az IBS-en szerzett diplomát és harmincévesen egy nagy angol befektető cégnél dolgozik. És akkor hirtelen rájövünk, hogy a kisebbik fiú, Péter az én fiammal végzett a Zrínyiben. Éppen most végez közgazdászként az Osakai Egyetemen.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése