Dr. Pikó Károly

Osztályvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb_03-98_dr_piko_karoly_1.jpgA hajnali kocogók ismerősként köszöntik Pikó Károlyt, aki a sóstói erdőben rója a kilométereket. Sok éve jegyezte el magát a sporttal.

Még diákkorában kezdett el kézilabdázni, de később az atlétika világa ejtette rabul. Nem véletlenül, hiszen a magyar atlétikai válogatott sportorvosaként bejárta a fél világot. Kora reggel edzeni indultak a sportolók és kényelmetlenül érezte volna magát, ha lustálkodik ezalatt. Futócipőt húzott, és önmaga számára is észrevétlenül ottragadt a rendszeres testmozgást végzők közt.

Ennek már jó ideje, azóta a korosztálya amatőr versenyzői közt is megállja a helyét. Nemzetközi versenyeken gyakran rajthoz áll. Amire a legbüszkébb, eddig minden maratoni versenyén javított az egyéni csúcsán, a legjobbja 3 óra 10 perc körüli idő. Bécsben kétszer, Londonban egyszer vágott neki a népes mezőny tagjaként a negyvenkét kilométeres távnak, s hamarosan a világhírű New York-i maratoni versenyen is próbára teszi erejét.

Mi sem természetesebb, mint az, hogy ő gyógyítja, kezeli az NYVSC sportolóit.

Pikó doktor mindig is szerette a kihívásokat. Kezdődött ez a családjában. Cigándon született, édesapja Pikó Károly kovácsként kereste a hattagú család kenyerét. Édesanyja, Kövesdi Julianna a gyerekek felnevelésén fáradozott.

Zoltán bátyja már nyugdíjas, Aranka és Erzsébet nővérei könyvelők, Károly pedig a hozzátartozók legnagyobb meglepetésére az orvosi pályát választotta. Korábban egyetlen orvost nem adott a Pikó család.

A nagy hírű sárospataki gimnáziumban érettségizett, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát ezerkilencszázhetvenhatban. A megyei kórház belgyógyászatán ismerte meg a gyakorlatot, majd 1985-ben izgalmas feladattal bízták meg: ő szervezhette meg a megyei kórházban a sürgősségi ellátást. Teljesen új terület volt, hiszen a hirtelen rosszulléttel, mérgezéssel, sokkos állapotban beszállított betegeket kellett megbízhatóan diagnosztizálni és eldönteni rövid időn belül: szükséges-e kórházi kezelésre benn maradnia vagy nyugodtan hazaengedhetik.

Olyan orvoskollégákat vett maga mellé, akik szintén lelkesedéssel, szakmai hozzáértéssel látták el az átlagot jóval meghaladó munkát.

Fizikailag és érzelmileg is jelentős erőpróba volt ez a fiatal csapatnak, de egy évtized után elégedetten nézhetnek vissza a megtett útra. Nemcsak a megyében, hanem országos szinten is elismerik Pikó főorvos kiemelkedő szakmai munkáját. Tagja a Magyar Belgyógyász Társaságnak, az oxiológusok társaságának is tagja.

Évek óta tanít a Testnevelési Egyetemen és az egészségügyi főiskolán. Nemrégiben írt egy izgalmas jegyzetet az oxiológia elméletéről és gyakorlatáról. Ezt nemcsak az orvosok, ápolók, asszisztensek, a főiskolások, hanem a téma iránt érdeklődők is haszonnal forgathatják.

Ezt a kézikönyvnek is minősíthető jegyzetet szakmai körökben tankönyvként akarják hasznosítani. Nem véletlenül Pikó Károly tartotta nemrégiben a nyitó előadást Baján a sürgősségi osztályok egyesületének összejövetelén. Szakmai tevékenysége elismeréséül Gerlei emlékérmet vehetett át a nyolcvanas években.

Bár ő cigándi, a felesége, Tóth Ilona makói születésű, ma már ízig-vérig szabolcsinak vallják magukat.

Az egyetem elvégzése után itt kaptak lakást, később önálló családi házba költözhettek. A felesége tanárnő, az örökösföldi 21-es iskolában igazgatóhelyettes. Testnevelés és orosz szakja mellé most szerezte meg a diplomát angolból. Két lányuk született, Zsuzsa tanító és német szakra jár a Bessenyei György Tanárképző Főiskolára, Gabriella másodikos a Zrínyi Gimnáziumban.

− A sport és a gyógyítás meghatározói az életemnek évtizedek óta − vallja Pikó főorvos. − Bármelyiket kellene abbahagynom, nagy fájdalmat jelentene számomra.

− Az eltelt évek, igaz, kemény munkával, de annyi örömet, új ismereteket, a világjárásból fakadó élményeket hoztak nekem, hogy úgy érzem: szerencsés csillagzat alatt születtem. Orvosként pedig mindenképpen hitelesebben képviselhetem az egészséges életmódot, a rendszeres testmozgás előnyeit, mintha dohányoznék, vagy az életkorra fognám a kilók számának gyarapodását.

− Meggyőződésem, hogy az ember bármely életszakaszban elérheti, mi több, önmaga csinálhatja meg a tökéletes közérzetet, a lelki, testi, szellemi fittséget. Mostanában különösen sok nehézség közepette kell hitelesen képviselnünk ezeket az elveket, hiszen köztudomású, hogy a munkanélküliség, az alkoholizmus szedi áldozatait, s megnyomorítja lelkileg is az embereket.

Szabad idejében baráti társaságba jár, sportol, imádja az utazást. Mindig készül valamilyen szakmai rendezvényre, a hazai és az angol nyelvű szakirodalmat böngészi, hogy még pontosabb előadást, beszámolót készítsen a szakmai közönség elé.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése