Dr. Pethő Ágnes

Osztályvezető főorvos,

Nyíregyháza

szszb_14-64_dr_petho_agnes.jpgGyermek rehabilitációs osztályt hozott létre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Jósa András Kórház Nyíregyháza–Sóstófürdőn ezerkilencszázkilencvenkilencben, és ennek vezetésével dr. Pethő Ágnes főorvos asszonyt bízta meg. Korábban a sóstói csecsemőotthon igazgatójaként szerzett nevet az intézménynek. Egész életét a különleges helyzetben született és nevelkedett gyermekek egészségi állapota javításának, társadalmi, szociális körülményeik rendezésének szentelte.

A Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett diploma átvétele után a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórház Gyermekgyógyászati Osztályán kezdett dolgozni. Csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgát tett ezerkilencszázhetvennégyben. Harmincegy éves korában nevezték ki a sóstói anyás csecsemőotthon igazgató főorvosának. Itt az anyák szociális rehabilitációjával is foglalkoztak a családjukat nélkülöző csecsemők ellátásán túl. Azt tapasztalták, hogy újratermelődik a szociális hátrány, és még akkor lesznek szülők a fiatal lányok, amikor társadalmi értelemben teljesen éretlenek erre a szerepre. Azt a nézetet vallották az otthon irányítói, hogy a gyerekük révén kell megtanítani az anyaságra a zömében házasságon kívül, családi háttér nélkül szülő nőket. Esélyt teremtettek nekik arra, hogy visszakapaszkodjanak abba a társadalomba, amelynek igazából még nem ismerték meg a kötelezettségeit és a jogait. Igen sokféle tanfolyamot szerveztek a mamáknak, megtanították őket az alapvető háztartási ismeretekre, befejeztették velük az általános iskolát, tanultak szakmát.

A rendszerváltás egyebek közt azt is jelentette, hogy az intézményes nevelést igyekeztek visszaszorítani, és helyébe a családiasabb körülményeket megteremteni. A nagy létszámú otthonokat lebontották, elindultak az első lakásotthonok. Pethő főorvosnő és munkatársai azt látták, hogy az egészen fiatal gyermekeket szívesebben fogadják örökbe, illetve nevelőcsaládokba, viszont a betegek, a fogyatékosok nehezebben találnak befogadókra.

A családjukban veszélyeztetett, ezért onnan kiemelt csecsemők és kisgyermekek nevelésében dr. Pikler Emmi tanítását követte a főorvosnő. Huszonöt éven keresztül igyekezett ezt munkatársai, az anyák és a gyermekvédelemben dolgozó szakemberek felé közvetíteni, a gyakorlatban megvalósítani. A személyre szóló gondoskodás, a biztonságos kötődés, az okos szeretet védelmében kibontakozó egyéni, emberi képességek hatékonyságában bízott.

A szakemberek sürgették, hogy a gyermekkori rehabilitáció kérdését mielőbb tűzze napirendre minden érintett fél. Szép példa erre a „Kérlek, Segíts…” Alapítvány, amelyet ezerkilencszázkilencvenhatban hoztak létre. A kuratóriumot dr. Pethő Ágnes vezeti, gazdasági szakértőjük Buczi Miklósné, tagjai dr. Dolinay Tamás, dr. Hajnal Béla, Bártfai Józsefné és Buczi Miklós. A szabolcsi sérült gyermekek komplex rehabilitációját, és a szakemberek képzését támogatja ez a kiemelten közhasznú civil szervezet, amelyet a főorvos asszony két gyermeke, dr. Dolinay Eszter és ifj. dr. Dolinay Tamás alapított. Szakmai konferenciát és ifjúsági találkozót szerveztek ezerkilencszázkilencvenhatban.

A gyermek rehabilitációs osztály vezetéséhez szükséges feltételt teljesítve Pethő főorvosnő orvosi-mozgásszervi rehabilitációból újabb szakvizsgát tett az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben, a debreceni és a miskolci gyermek rehabilitációs központokban szerzett tapasztalatai, felkészülése után 2001 januárjában. Ellátnak minden tizennyolc éven aluli gyermeket, serdülőt, akinek sérülése vagy betegsége következtében fejlődésében, életfunkcióiban hátránya van.

Legnagyobb veszély a születés körül bekövetkezett oxigénhiány vagy agyvérzés, melynek következtében a mozgás, a beszéd, a környezettel való kommunikáció kialakulása, fejlődése akadályozott. Később a balesetek okozhatnak hasonló súlyos gondot gyereknek, szülőnek és orvosnak egyaránt. A fekvőbeteg ellátás mellett igen nagy a járóbeteg-forgalmuk is. Speciális, komplex terápiákat alkalmaznak, mint például a Pető-konduktív mozgásterápiás módszer. A klasszikus gyógytorna foglalkozásokon túl hidrorehabilitációs gimnasztikát, zeneterápiát, gyógymasszázst, gyógyúszást, gyógylovaglást, logopédiai és pszichológiai foglalkozást is alkalmaznak. A tartáshibával, gerincferdüléssel küzdők gyógyítására is lehetőséget teremtettek. A fizioterápiát igénylő betegségek mindegyikében jelentős javulást tudnak elérni. Pethő főorvosnő szerint a komplex gyermekrehabilitációval céljuk az, hogy pácienseik esélyei a teljes emberi boldogulásra javuljanak, családjukban, kortársaik között élhessenek. A siker titka az, hogy a cél érdekében az orvossal, a terapeutákkal, a szülők és az érintett gyerekek is aktívan együttműködjenek, és megnyerjék az egészségesek támogatását.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 14. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Sziklák a parton

Biszák László alkotása Mélység és  magasság  találkozása, nem  egy röpke randevú, kőbe vésett  valóság  addig  amíg  a  Föld  gyomra  mást  nem  akar. A  kép remek, a srég  meredek  fal  magán... Tartalom megtekintése

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése