Dr. Nemes Erzsébet

A KSH  Könyvtár főigazgatója,

Nyíregyháza – Budapest

szszb 29. zsl Dr. Nemes Erzsébet 400.jpgKülönös szakmai megbecsülés csak az igazán kivételes személyeknek adatik meg. Akiknek sokirányú tevékenysége szimbolikus értékkel is bír, és köszönetre érdemes. „Az olvasás pártfogója. Írások Nemes Erzsébet tiszteletére” címmel 2012-ben megjelent kötet ajánlás, mely a folytonosságot, az elkötelezettséget, a róla és általa alkotott szakmai világot kapcsolja össze a tudós elődei, kortársai, kollégái közt. Különös műfaj ez, egy „emlékkönyv”, melyben a könyvtár szakma nagyjainak köszöntő vallomásai mellett helyet kapott 18 tudomány-, művelődés-, statisztika- és gazdaságtörténeti tanulmány, tartalma illik sokoldalú érdeklődéséhez.

A nagy ívű életút kezdete azonban korántsem volt ideális. Ami életében segítette, az a könyvek szeretete – fogalmazta vallomását. Kapaszkodót, hitet jelentett egy más, boldogabb, teljes élet eléréséhez. Sarkadon született. Felnőttként tudta meg távoli rokonok, ismerősök elmondásából családjáról, hogy ősei módos gazdálkodó emberek voltak, akiknek javait 1949-ben elvették. Még nem volt két éves, mikor állami gondozásba került, előbb Gyulára, később nevelőszülőkhöz. Alsó tagozatos általános iskolás korában a hódmezővásárhelyi, felső tagozatosként az ökörítófülpösi Leánynevelő Otthonba került. Kiváló tanuló volt. Látva a könyvek iránti vonzódását, rábízták a könyvtár kezelését, ez a nagykállói középiskolai évek alatt is folytatódott.  Érettségi után a debreceni Tanítóképző Intézet népművelés-könyvtár szakán folytatta tanulmányait, 1968-ban kapott oklevelet. Nagy elismeréssel beszél az itteni diákéletről, a felkészült oktatókról. A debreceni Tanítóképzős főiskolai évek a párválasztást is jelentették számára.

Közös életük első állomása Edelény volt, s a gyerekek – Judit és János – megszületése után ők, a család lettek a legfontosabbak. Így volt ez később is, követve férjét, aki – népművelés-történelem szakon folytatta egyetemi tanulmányait – mindig újabb, ám más helyekre kapott igazgatói állásajánlatokat. De a helyzethez alkalmazkodva, a lehetőségeket felismerve Zsóka szakmai karrierje is elindult. Polgáron a Járási Könyvtárban eltöltött 9 év még pályakezdőként jó tanulóiskola volt. Majd a nyíregyházi Megyei Könyvtárban (1982-85) szaktájékoztató könyvtárosként már komoly szakmai feladatokat kapott, kiadványokat állított össze. Az újabb állomás Szentendre: előbb a Pest Megyei Könyvtár helyismereti gyűjteményét vezette, majd a Kossuth Lajos Katonai Főiskola Könyvtárának igazgatója lett (1986-89), egy új struktúra és szolgáltatásrendszer kialakítását menedzselte. Közben az ELTE-n befejezte könyvtártudományi tanulmányait. Újabb szakmai kihívás volt az Országos Széchényi Könyvtár (1989-96) tudományos főmunkatársaként a mikrofilmtár irányítása, a hungarikakutatás, sajtóbibliográfia készítése. 1996-ban megvédte doktori disszertációját, a Szentendrei Szerb Egyházmegyei Könyvtár történetét dolgozta fel. Különös intelligenciával érzett rá a témára, s nagy tisztelettel beszél az egyházmegye lelkészeiről, a szerb kapcsolatokról, kultúráról.

Nyitott szellemisége, szakmai tapasztalata, kapcsolatrendszere új feladatokra predesztinálták. A Központi Statisztikai Hivatalba (KSH) hívták (1996), főtanácsosként a hazai és külföldi marketing újjászervezésével bízták meg. Két évvel később a KSH Könyvtár főigazgató helyettese, 2003-tól főigazgatója lett. Közel 15 éves szakmai irányítása alatt a könyvtár országos szakkönyvtári szerepe megerősödött, nagyszabású informatikai és szolgáltatásfejlesztés révén egy XXI. századi, magas színvonalon működő intézménnyé vált.

Szakértőként számos tanulmányt készített, publikációinak, hazai és külföldi konferenciákon tartott előadásainak száma igen jelentős. Az olvasómozgalom szervezőjeként évtizedek óta eredményesen tevékenykedik.

Tudására, aktivitására a szakmai, és civil szervezetek is számítanak. Tíznél több azoknak a száma, ahol vezető tisztségeket töltött és tölt be; Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE), MKE Olvasószolgálati Szekció, Informatikai és Könyvtári Szövetség, HUNRA – Magyar Olvasás Társaság, Olvasókörök Országos Szövetsége, Kölcsey Ferenc Olvasókör, IFLA – Könyvtáros Egyesületek Nemzetközi Szövetsége, Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA), Magyar Statisztikai Társaság stb. Tevékenységét magas szakmai díjakkal ismerték el: Szinnyei József – díj, Fényes Elek – díj, MKE emlékérem.

Számára a szakma – hivatás – az emberi/szakmai barátságok, együtt jelentik a teljességet. És természetesen a család őrző-védő szeretete. Lánya és fia is diplomát szerzett. Jelenleg mindketten a KSH-ban dolgoznak.

A könyv szeretetét az unokáknak is – Csanád Benedek 11, Csenge Flóra 7 éves – igyekszik átadni. Szabadidejében az olvasás természetes lételeme, de az utazásnak, és a fotózásnak is szívesen hódol.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése