Boldogné Kiss Ágnes

Könyvtárigazgató,

Kaba

hb_3-164_boldogne_kiss_agnes.jpgMár gyerekkorában is könyvtáros szeretett volna lenni, hiszen rendszeresen bejárt az iskolai könyvtárba, ahol Juhászné Bazsa néni nem zavarta el, sőt bevonta őt a munkába. Pótkönyvtáros lett, volt úgy hogy délután egyedül tartotta a frontot. Aztán vegyipari technikumba jelentkezett, de nem vették fel. Jó sorsa azonban továbbra is a könyvek közelébe sodorta, mert nyomdász szakra került. Az iskola elvégzése után Kabán, szülőfalujában a helyi dobozüzemben dolgozott egy darabig. Férjhez ment, és egy ideig a gyermeknevelés lett a legfőbb gondja-öröme. Időközben munkatársat kerestek a könyvtárba.

Nem sokáig habozott. Jelentkezett. Közben megszületett harmadik gyermeke is. A gyes ideje alatt elvégzett egy számítógépes tanfolyamot. S mivel a könyvtárakban elkezdődött az elektronikus adatrögzítésre való áttérés, felvették négyórás munkaerőnek adatrögzítő munkakörbe. 1995-ben elkezdte a Jászberényi Tanítóképző Főiskolát könyvtár szakon. Mikor a könyvtár vezetője elment nyugdíjba teljes munkaidőben kezdett dolgozni, mint megbízott könyvtárvezető. 2001 áprilisában pedig kinevezték. Háromgyermekes családanyaként kiegyensúlyozott, örömtől sugárzó hölgyként vezeti az igazán szép, kulturált, otthonos könyvtárat. A könyvtárban honos munkafolyamatot már gyerekkorában megtanulta. Tudta, hogy nemcsak könyvek halmaza a könyvtár, hanem van benne rendszer.

– Hat évet dolgoztam, mint adatrögzítő. Apró lépésekkel haladunk, mindenki megjárja a buktatóit. Ma már elég zökkenőmentesen zajlik ez a munka. Most még az adatfeldolgozás van folyamatban, ha kapunk pénzt, akkor már a kölcsönzés is gépen lesz – tájékoztat röviden Boldogné Ági a nagyközségi könyvtár vezetője.

– Hárman dolgozunk a könyvtárban. Két főállású és egy négyórás munkaerővel látjuk el feladatainkat, de a nyugdíjas könyvtárvezetőre is mindig számíthatunk.

Könyvtárunkban elsődleges az olvasó. S hogy mit olvasnak az emberek? Attól függ, hogy melyik korosztályról beszélünk. A mi beiratkozott óvodás olvasóink természetesen a meséket, verseket viszik. Mikor megtanulnak olvasni, akkor úgy tűnik, hogy maradnak meseolvasók, de kitágul a kör a szakirodalom felé is. Vannak olyanok, akik csak szakirodalmat olvasnak, például ha a kutyáról, ha a dinoszauruszról van szó. Olvasnak úgynevezett divatos szépirodalmat is. Tizennégy éves korig tart ez az állapot, akkor jönnek a kötelező olvasmányok. Ugyanez folytatódik középiskolás korban és a főiskolásoknál, valamint az egyetemistáknál. Ehhez jön még a tananyaghoz kapcsolódó szakirodalom. Könyvtárközin nagyon nagy a forgalmunk, interneten rendszeresen kérünk könyveket egyetemi könyvtárakból. Aztán jönnek a gyesen lévő anyukák, akik a lektűr irodalmat, a gyermekneveléssel kapcsolatos könyveket és szakácskönyvet visznek. Kevés a 30–40-es korú férfi olvasónk, ők viszont szeretik a barkácsolással foglalkozó könyveket, a krimiket. A nyugdíjas korosztályból a női olvasók vannak többségben. Ők ragaszkodnak a klasszikus irodalomhoz. Nagyon vegyes az olvasói megoszlás, de azt hiszem ez minden könyvtárra jellemző.

– Miért jönnek még be a könyvtárba?

– Van a könyvtárközi kölcsönzés, a fénymásolás, amit sokan és sokszor igénybe vesznek. A legújabb szolgáltatásunk az internet-hozzáférési lehetőség egy gépen. A klasszikus tájékoztatási szolgáltatásaink továbbra is működnek. Most nyertünk pénzt a Külügyminisztérium által kiírt pályázaton. EU-sarkot alakítunk ki a könyvtárban. Mesélő Európa címmel húsz alkalommal előadást tartunk. Az őszi gyermekkönyvnapunk sikeres volt, nyolc foglalkozás volt az óvodásoktól kezdve a nyugdíjas korosztályig. Vannak mesefoglalkozásaink, vannak könyvtári óráink, ahol egész mást tanulhat meg a gyermek, mint egy iskolai könyvtárban.

– Kabán nincs múzeum, de a könyvtár felvállalja a helytörténet gondozását is.

– A könyvtárnak alapfeladata a helytörténeti anyagok gyűjtése. De, hogy ez rendben van és ez az anyag rendszerezett, az a nyugdíjas könyvtárvezetőnek, Erzsike néninek köszönhető. Fotógyűjteményünk is van.

– Új helyen vannak. Mióta?

– Az első könyvtárat Kabán a Jókai utcán a jelenlegi Idősek otthona helyén alakították ki, negyvenkét négyzetméteren. 1972-ben költözött az újonnan épült művelődési házba. Ott már 320 négyzetmétert vettek birtokba. 2002-ben még nagyobb területű épületbe, a régi termelőszövetkezeti irodaház alsó szintjére költözhettünk, amely 380 négyzetméteres. Ez a hely lényegesen világosabb, melegebb, tehát komfortosabb, mint a régi. Büszkék vagyunk arra, hogy kabai művészek alkotásai díszítik a falakat. Minden évszakban új és aktuális dekorációt készítünk. Sok ügyes ember él Kabán, aki hozzánk betér, az láthatja ezt. Azt kívánjuk ezzel kifejezni, hogy legyünk rá büszkék, s érezzük nap mint nap, hogy jó kabainak lenni.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése