Jeneiné Egri Izabella

Jegyző,

Tetétlen

hb_5-200_jeneine_egri_izabella.jpgAki egy kis településen jegyző, azt gyakorta napi problémákkal keresik fel. Ez egyrészt azt jelenti, hogy állandóan friss információkkal kell rendelkeznie a gyakorlati élet szerteágazó ügyeiben is, hogy a lehető legjobb megoldást ajánlhassa a hozzá fordulóknak, másrészt pótolni kell azt az időt, amely szükségszerűen a szakmai munkára fordítandóból hiányzik. Tulajdonképpen ez a bizalom, amellyel beavatnak legszemélyesebb problémáikba, adja a jegyzői munka egyik szépségét – mondja Jeneiné Egri Izabella, Tetétlen község jegyzője.

Nem volt nehéz megismernie az ottani lakosokat, mikor odakerült, mert szülei ott éltek korábban. Édesapja autóbusz-vezető volt, s akkor költözött innen Földesre a család, amikor a végállomást oda helyezték. A Karácsony Sándor Általános Nevelési Központ után a berettyóújfalui Arany János Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában folytatta tanulmányait. Ez utóbbi kitűnő tanári karából dr. Tikászné dr. Gosztonyi Ildikó – aki szigorúsága mellett emberségével és barátságosságával maradt emlékezetes – és Sebők György  – akinek iránymutatásai az igazgatásszervezői pálya felé irányították – jut először eszébe. A Számviteli Főiskolára helyhiány miatt nem vették fel, ezért egy évig a megyei tanács gyakornokaként készült újabb megmérettetésre. Gyakorlatát Dávid Zoltán tanácselnök irányította a földesi tanácsnál, míg az elméleti felkészítésben megyei vezető szakemberek (többek közt dr. Virág Pál) vettek részt. Innen már egyenes út vezetett az Államigazgatási Főiskolára, ahová nagyon szeretett járni, s igazán termékeny, de kemény három évet élt ott meg. Szakdolgozata természetesen kedvenc érdeklődési köréhez kapcsolódott, s csak fokozta megírása nehézségét, hogy addig még senki sem próbálta azt feldolgozni (Szabálysértés és a szándékos bűncselekmény kifejlődési szakaszai).

1990. július 5-én vette át diplomáját, majd munkára jelentkezett Földes Nagyközség Önkormányzatához, ahol igazgatási irodavezetőként alkalmazták. Igen hálás az akkori jegyzőnek, Szabó Sándornak, aki sokat segített, miközben önállóságra is ösztönözte. Még ezen a nyáron házasságot kötött Jenei Zoltánnal, három évre rá pedig kislányuk, Dóra világra jövetele jelentett újabb örömet a kis családnak. Egy éve volt otthon, amikor visszahívta az önkormányzat, hogy lássa el a jegyzői feladatokat addig, amíg a pályáztatási feladatokat is lebonyolítja. Kapott biztatást, hogy maga is pályázzon, de elhárította, mert még túl fiatalnak érezte magát, s még egy gyermek is szerepelt a család tervei között. Később Sáp település vette igénybe hasonló ügyben segítségét, ami miatt kis időre megszakította gyermeknevelési szabadságát.

Időközben Zoltán fia is megérkezett, s már kétéves volt, amikor visszament dolgozni: megbízott aljegyzője és igazgatási irodavezetője volt ekkor az önkormányzatnak. 1999. szeptember elsején Bernáth László polgármester felkérésére megpályázta és elnyerte Tetétlen község jegyzői állását, azóta ezen a munkahelyen dolgozik. Közben három településen megbízott jegyzőként is tevékenykedett, hogy sikerüljön áthidalni a megüresedett álláshelyek miatti űrt (Sáp, Mikepércs és Báránd). Saját munkája mellett nem voltak ezek könnyű időszakok – családja is megsínylette. Hálás férjének és gyerekeinek, hogy türelmesek és segítőkészek voltak. Tetétlenen egy nagyon lelkes képviselő-testület működik építő javaslatokkal és a település érdekeit előmozdító cselekvőkészséggel. Ugyancsak jó a kapcsolata polgármesterével – rendszeresen megbeszélik a településre vonatkozó ügyeket, kikéri véleményét, meghallgatja javaslatait – és a kicsiny, mindössze hétfős apparátusával.

– Rengeteget pályáztunk, s ezek igen munkaigényesek is voltak. De sohasem a befektetett munka lebegett a szemünk előtt, hanem a mindannyiunk által óhajtott cél. Megszépült a faluházunk, az óvodánk, új iskola épült (igen megtisztelő, hogy a falán elhelyezett márványtáblán az én nevemet is feltüntették), most alakítjuk ki főterünket, folyik a tájház felújítása, de voltak-vannak kisebb pályázataink is. Ésszerűen és takarékosan gazdálkodunk, s arra is büszke vagyok, hogy törvényességi észrevételt még nem kaptunk a Közigazgatási Hivataltól. Örülök, hogy a korábbinál közvetlenebb kapcsolat jött létre a falu időseivel (jól működik a Nyugdíjasok Baráti Köre), s a korábbi követelőzéses jellegű viszony helyett korrekt tájékoztatáson alapuló a cigány kisebbséggel. Részt veszek valamennyi helyi rendezvényen, mert szívügyem ez a település.

Az alapvizsga-bizottság tagjaként is számítanak rá szakmájában, de maga is készül tanulni: ősztől a jogra jár, hogy az újabb kihívásoknak is megfelelhessen. Büszke családjára és gyerekeire: lánya a földesi Szélrózsa néptáncegyüttes tagjaként is sikeres, fia a tetétleni korosztályos labdarúgócsapat egyik ügyes játékosa. Szabad idejében a kertben bíbelődik szívesen, de olvasásra is mindig sikerül csípni belőle annyit, ami a regenerálódáshoz szükséges.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése