Kádár Gyuláné

Adótanácsadó,

Sárrétudvari

hb_5-196_kadar_gyulane.jpgA Kádár Gyuláné vezette vállalkozásnak – 2004 óta Sárréti Irányadó Kft. néven – a maga 15 éves működésével a háta mögött már történelme van. Ha visszatekintünk erre a másfél évtizedre, akkor a kezdeti nehézségeken való túljutást kivéve mindig valami teljességre történő törekvés jellemezte.

Amikor 1991-ben egyéni vállalkozóként a többi vállalkozás sorsát kívánta könyvelésük elvégzésével segíteni, sokan le akarták beszélni erről: „Nem kell ilyen egy faluba, ahol néhány vállalkozó van csak!” Kádár Gyuláné nem adta fel – amúgy is azt mondják róla, hogy amit a fejébe vesz, azt a jóisten se veri ki belőle. Első ügyfelei valóban Püspökladányból kerültek ki, majd jöttek a biharnagybajomiak, a szerepiek, a bárándiak, aztán a többiek. Mára már Békés megyeiek is tartoznak szép számmal az ügyfélkörhöz.

Az indulás nehéz volt. Sok utánajárást, szakmai információszerzést igényelt, de végül több száz vállalkozás indult el közreműködésükkel: eleinte egyéniek, majd gazdasági társaságok és őstermelők. Kezdetben kézzel könyveltek, majd DOS-alapú programokkal – mára fejlett technikai háttérrel és szinte mindent tudó szoftverekkel dolgozzák fel a vállalkozások adatait, s vállalnak teljes körű képviseletet. S hogy ez utóbbi is zökkenőmentesen megvalósuljon, valamennyi náluk előforduló szakma sajátosságait meg kellett ismerniük valamilyen szinten. Ez – mondja az ügyvezető asszony – kihívás mindaddig, amíg rutinná nem válik. – Talán ez is az egyik titka annak, hogy az ügyfélkörbe tartozók valamennyien törvénytisztelők, s néhány tanács hatására könnyen és időben meg is feleltek mindazon előírásnak, amelyek a szakmájukban újra és újra jelentkeztek (HCCP, ISO, az Európai Unióhoz történt csatlakozással kapcsolatos normaváltozások stb.) A másfél évtizedes – saját és másoknál megfigyelt – tapasztalatok birtokában már külön kiemelt figyelmet szentelnek a vállalkozóvá válás folyamatának tapintatos, de célirányos segítésének is. A teljeskörűségbe a cégeknek végzett munkaügyi, bérelszámolási, tb-ügyintézési teendők mellett minden más beletartozik, amit az élet produkál, és intéznivalókat von maga után (a születéstől az özvegyi nyugdíjig).

Ügyfeleik élet- és fejlődőképességét hitelügyintézéssel, üzletiterv- és pályázatírással is segítik. Ha egy ötlettel jelentkezik valamelyikük, azt megpróbálják több oldalról körbejárni, s a lehető legjobb megoldásokat megkeresni. Előfordult, hogy néhány ügyfelük az általuk felvillantott lehetőségre indult el a pályázati lehetőségek megragadása felé. Az általuk eddig elkészített több mint száz pályázat nagyobb része nyert  – közülük nem egy új terméket jelentett a piacon.

Kádár Gyulánénak a munkája a hobbija. Már gyermekkorában munkára nevelték. Már korán kitűnt, hogy vonzódik a számok világához. Nem véletlen, hogy a hajdúszoboszlói közgazdasági szakközépiskolában egyedül érettségizett jelesre valamennyi szakmai tárgyból. Felkészülésében sokat köszönhetett Antalné Tardi Irénnek, aki szigorú volt, számonkérő, de szakmailag nagyon felkészült. A könyvelés és a bérelszámolás gyakorlati fogásait a püspökladányi Haladás ÁFÉSZ-nál, majd a sárrétudvari Bocskai Tsz-nél fejlesztette rutinná. Közben megszülettek gyermekei, és időt szakított a tanulásra is: előbb mérlegképes könyvelői, majd adótanácsadói szakképesítést szerzett. Családi vállalkozásukban férje a munka-, bérügyi és társadalombiztosítási teendőkre szakosodott; Péter fia pénzügyi tanácsadóként befektetésekkel, hitelekkel és biztosításokkal foglalkozik, s személyre szóló ajánlatokkal kész szolgálatára állni ügyfeleinek és hozzátartozóinak; Ildikó lányuk egye­lőre még gimnáziumi tanuló, de tervezi, hogy előbb-utóbb csatlakozik a vállalkozáshoz. Aki tenni akar, az mindenre talál megoldást, aki nem, az mindenre talál kifogást – e népi bölcsesség jegyében Kádár Gyuláné jól prosperáló cége eredményeit konstatálva nem a székben történő elégedett hátradőlést választotta, hanem egy merészet készül lépni: a megyében harmadikként egy vállalkozói inkubátorházat álmodott Sárrétudvarira.

A sárréti tájegység szolgálatára készülő inkubátorház tervei a közel százmilliós beruházáshoz már elkészültek, amelyben üzletek, irodák, oktatóhelyiségek, információs szolgálat és minden igényt kielégítő tárgyalóhelyiségek is megtalálhatók. Egy részüket elfogadható áron bérbe adnák, a többit ők üzemeltetnék. Megvalósítása nagyszerű keretet biztosítana a Kádár Gyuláné által elképzeltekhez: „Ha ön kezdő vállalkozó, és kevés tapasztalattal rendelkezik, ha ön kreatív, de hiányosak a működéshez szükséges feltételek, ha önnek jó ötletei vannak, de nincs elég üzleti kapcsolata, mi EU-környezetben segítünk Önnek.”

Szinte mindennap – a nyári családi nyaralási időszakokat kivéve – reggeltől estig az íróasztalánál ül és dolgozik. Irodájában ritkán van csend, ha mégis, hamarosan hiányzik a zsongás. Erre a zsongásra tette fel az életét.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése