Kádár Gyuláné

Adótanácsadó,

Sárrétudvari

hb_5-196_kadar_gyulane.jpgA Kádár Gyuláné vezette vállalkozásnak – 2004 óta Sárréti Irányadó Kft. néven – a maga 15 éves működésével a háta mögött már történelme van. Ha visszatekintünk erre a másfél évtizedre, akkor a kezdeti nehézségeken való túljutást kivéve mindig valami teljességre történő törekvés jellemezte.

Amikor 1991-ben egyéni vállalkozóként a többi vállalkozás sorsát kívánta könyvelésük elvégzésével segíteni, sokan le akarták beszélni erről: „Nem kell ilyen egy faluba, ahol néhány vállalkozó van csak!” Kádár Gyuláné nem adta fel – amúgy is azt mondják róla, hogy amit a fejébe vesz, azt a jóisten se veri ki belőle. Első ügyfelei valóban Püspökladányból kerültek ki, majd jöttek a biharnagybajomiak, a szerepiek, a bárándiak, aztán a többiek. Mára már Békés megyeiek is tartoznak szép számmal az ügyfélkörhöz.

Az indulás nehéz volt. Sok utánajárást, szakmai információszerzést igényelt, de végül több száz vállalkozás indult el közreműködésükkel: eleinte egyéniek, majd gazdasági társaságok és őstermelők. Kezdetben kézzel könyveltek, majd DOS-alapú programokkal – mára fejlett technikai háttérrel és szinte mindent tudó szoftverekkel dolgozzák fel a vállalkozások adatait, s vállalnak teljes körű képviseletet. S hogy ez utóbbi is zökkenőmentesen megvalósuljon, valamennyi náluk előforduló szakma sajátosságait meg kellett ismerniük valamilyen szinten. Ez – mondja az ügyvezető asszony – kihívás mindaddig, amíg rutinná nem válik. – Talán ez is az egyik titka annak, hogy az ügyfélkörbe tartozók valamennyien törvénytisztelők, s néhány tanács hatására könnyen és időben meg is feleltek mindazon előírásnak, amelyek a szakmájukban újra és újra jelentkeztek (HCCP, ISO, az Európai Unióhoz történt csatlakozással kapcsolatos normaváltozások stb.) A másfél évtizedes – saját és másoknál megfigyelt – tapasztalatok birtokában már külön kiemelt figyelmet szentelnek a vállalkozóvá válás folyamatának tapintatos, de célirányos segítésének is. A teljeskörűségbe a cégeknek végzett munkaügyi, bérelszámolási, tb-ügyintézési teendők mellett minden más beletartozik, amit az élet produkál, és intéznivalókat von maga után (a születéstől az özvegyi nyugdíjig).

Ügyfeleik élet- és fejlődőképességét hitelügyintézéssel, üzletiterv- és pályázatírással is segítik. Ha egy ötlettel jelentkezik valamelyikük, azt megpróbálják több oldalról körbejárni, s a lehető legjobb megoldásokat megkeresni. Előfordult, hogy néhány ügyfelük az általuk felvillantott lehetőségre indult el a pályázati lehetőségek megragadása felé. Az általuk eddig elkészített több mint száz pályázat nagyobb része nyert  – közülük nem egy új terméket jelentett a piacon.

Kádár Gyulánénak a munkája a hobbija. Már gyermekkorában munkára nevelték. Már korán kitűnt, hogy vonzódik a számok világához. Nem véletlen, hogy a hajdúszoboszlói közgazdasági szakközépiskolában egyedül érettségizett jelesre valamennyi szakmai tárgyból. Felkészülésében sokat köszönhetett Antalné Tardi Irénnek, aki szigorú volt, számonkérő, de szakmailag nagyon felkészült. A könyvelés és a bérelszámolás gyakorlati fogásait a püspökladányi Haladás ÁFÉSZ-nál, majd a sárrétudvari Bocskai Tsz-nél fejlesztette rutinná. Közben megszülettek gyermekei, és időt szakított a tanulásra is: előbb mérlegképes könyvelői, majd adótanácsadói szakképesítést szerzett. Családi vállalkozásukban férje a munka-, bérügyi és társadalombiztosítási teendőkre szakosodott; Péter fia pénzügyi tanácsadóként befektetésekkel, hitelekkel és biztosításokkal foglalkozik, s személyre szóló ajánlatokkal kész szolgálatára állni ügyfeleinek és hozzátartozóinak; Ildikó lányuk egye­lőre még gimnáziumi tanuló, de tervezi, hogy előbb-utóbb csatlakozik a vállalkozáshoz. Aki tenni akar, az mindenre talál megoldást, aki nem, az mindenre talál kifogást – e népi bölcsesség jegyében Kádár Gyuláné jól prosperáló cége eredményeit konstatálva nem a székben történő elégedett hátradőlést választotta, hanem egy merészet készül lépni: a megyében harmadikként egy vállalkozói inkubátorházat álmodott Sárrétudvarira.

A sárréti tájegység szolgálatára készülő inkubátorház tervei a közel százmilliós beruházáshoz már elkészültek, amelyben üzletek, irodák, oktatóhelyiségek, információs szolgálat és minden igényt kielégítő tárgyalóhelyiségek is megtalálhatók. Egy részüket elfogadható áron bérbe adnák, a többit ők üzemeltetnék. Megvalósítása nagyszerű keretet biztosítana a Kádár Gyuláné által elképzeltekhez: „Ha ön kezdő vállalkozó, és kevés tapasztalattal rendelkezik, ha ön kreatív, de hiányosak a működéshez szükséges feltételek, ha önnek jó ötletei vannak, de nincs elég üzleti kapcsolata, mi EU-környezetben segítünk Önnek.”

Szinte mindennap – a nyári családi nyaralási időszakokat kivéve – reggeltől estig az íróasztalánál ül és dolgozik. Irodájában ritkán van csend, ha mégis, hamarosan hiányzik a zsongás. Erre a zsongásra tette fel az életét.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló