Kirzsa Imre

Ügyvezető,

Püspökladány

hb_06-186_kirzsa_imre.jpgJól érzem magam, mert azt csinálom, amit szeretek – mondja Kirzsa Imre, az Imki-Food Kft. ügyvezetője.

– Egyúttal büszke is vagyok arra, amit eddig hosszú és kitartó munkával sikerült megvalósítanom. Húsüzemünkből Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok megyék és Budapest térségét korszerű körülmények között feldolgozott vörösáruval, felvágottfélékkel, kenős- és szárazáruval látjuk el nap mint nap a NAGISZ-tól vásárolt kitűnő minőségű hússertésekből. Biharnagybajomban, még a régi vágóhidunkban az országban az elsők között vezettük be a HACCP-rendszert, újjáépített üzemünkben pedig 2005 májusa óta EU-minősítés mellett folyik a termelés. Hogy a feltételeknek megfelelés tekintetében nem volt zökkenő, hogy talpon tudtunk maradni, azt annak köszönhettük, hogy mindig előre gondolkodtunk: a túlélés jegyében a jövőnket építettük.

Püspökladányban született 1959. május 12-én. Szülei magángazdálkodók, majd termelőszövetkezeti tagok voltak. Kirzsa Imre is hamar megismerkedett a mezőgazdasági munkával. A ceglédi Irinyi József Élelmiszer-ipari Szakközépiskolában sajátította el a húsfeldolgozó szakmát. Régi vágású, a szakma minden csínját-bínját ismerő mesterektől tanult. Közülük is Kiss Sándortól kapta a legtöbb útmutatást.  A kabai Vörös Csillag Tsz sertésvágóhídján helyezkedett el, s ott dolgozott egy évtizedet – az ott alkalmazott teljes vertikum jó iskolának bizonyult a későbbi évekre. 1986-ban egy rövid időre a Püspökladányi Áfész alkalmazásában állt, ahol közvetlen tapasztalatokat szerzett a kereskedelemben, majd újabb vágóhidas évek következtek a sárrétudvari Bocskai Tsz-ben.

1992-ben a biharnagybajomi polgármesteri hivataltól bérbe vette az ottani hatósági hússzéket, amely egy vágóhídból és egy üzletből állt. 1993-ban meg is vásárolta bérleményét, s azóta mindig bővít és építkezik. Első körben a hűtőkapacitást bővítette, majd a sertésvágóvonalat. A háromfős kis csapat jellemzően tőkefélsertést állított elő, bár marhavágással is foglalkoztak. Kezdetben a közvetlen vidéket látták el, 1996-tól azonban sikerült betörni a fővárosi és környéki húspiacra is. Ez igazi hőstörténet volt! Amit nappal levágtak, azt éjjel Kirzsa Imre Budapestre szállította. – Visszafelé gyakran állva vezettem, hogy el ne aludjak – emlékszik vissza arra a két évre.

1999-ben kapacitásbővítés céljából teljesen újjáépítették a biharnagybajomi sertésvágóhidat, és sikeresen pályáztak létszámbővítésre is. Mai formáját és 1600 m2-es alapterületét véglegesen azonban 2002-ben nyerte el a húsüzem, amihez még hozzácsatlakozik a tavaly leállított s most korszerűen kialakítás alatt álló marhavágóhíd 600 m2-e. 2003-ban húsfeldolgozó üzemmel bővültek, ami lehetővé tette a vágási melléktermékek magasabb áron történő értékesítését. Mivel ez nem rendelkezik tradíciókkal, a felvágottfélék árait alacsonyabban kell tartani, mint a már komoly múlttal rendelkező versenytársak. Nagy öröme Kirzsa Imrének, hogy a „Bajomi” márkanevet készítményeiken az értékesítési körzetben már megismerték és keresik a vásárlók. Ez jó út a tradíció kiérdemléséhez. Ehhez a tevékenységhez még egy csomagolórész kialakítását tervezik. – Figyelni kell a piacot, s folyton felkészültnek kell lennünk, hogy hamar át tudjuk állítani a termelésünket arra, amire kereslet van. Mi így gondolkodunk, s folyamatosan ehhez alakítjuk technikai hátterünket – mondja Kirzsa Imre.

Már a kezdetek közben a saját kereskedelmi háttér is kialakításra került: a biharnagybajomi üzlet után 1994-ben Püspökladányban, a Városháza alatt nyitottak újabbat, majd 1996-ban ingatlant vásároltak, és létrehozták Püspökladány szívében a „kék házat”, amelynek földszintjén élelmiszerüzlet, emeletén étterem működik. vállalkozásuk tagja és beszállítója a Reál üzletláncnak. Kft.-vé 1995-ben alakította a család a vállalkozást, amelyben felesége, Rácz Mária Márta – aki banktisztviselőből vált üzletasszonnyá – szintén ügyvezető. A munkamegosztás szerint ő a kereskedelmet és vendéglátást irányítja. Imre fiuk, aki kereskedelmi végzettséggel rendelkezik, szintén a családi vállalkozásban tevékenykedik. Ma nyolcvan főnek adnak munkát.

Kirzsa Imrének a munkája a hobbija. Munkanapjai reggel fél hatkor püspökladányi üzletükben kezdődnek, ahol áttekintik a húshelyzetet. Legkésőbb fél nyolcra beér a vágóhídra, ahonnan általában este hétkor megy haza. Szombaton és vasárnap délután kettőkor mondja azt, hogy mára elég. Ezt úgy tudja megtenni, hogy a felesége nemcsak a vállalkozásban olyan társ, akire mindig számítani lehet, hanem a nyugodt, kiegyensúlyozott hátteret is biztosítja a mindennapokban. Bár elég jó a szakmunkásgárda, általában mindenütt szeret ott lenni – közvetlenül irányítja, ellenőrzi a termelés minden mozzanatát. Szívesen beáll maga is bármilyen munkára. Alkalmazottjaival közvetlen, szinte baráti viszonyt tart fenn.

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése