Antos József

Az Antos Rt. elnök-igazgatója,

Püspökladány

hb_3-186_antos_jozsef.jpgElektroműszerész szeretett volna lenni, de a véletlen úgy hozta, hogy a csőszerelést tanulta meg. Egy nap alatt kellett eldöntenie, hogy az elhatározott és vágyott szakma helyett a gáz- vagy az autószerelő szakmát választja-e. A gáz mellett döntött. A Tigázhoz került Hajdúszoboszlóra, ott végzett. Aztán dolgozott Debrecenben, Budapesten, majd hazakerült Püspökladányba, ahol a Fa-, Fém- és Építőipari KTSZ-ben helyezkedett el. Időközben párt választott. Feleségül vette, Évát, aki abban az időben szerzett diplomát mint óvónő. Mi várt a 70-es évek végén, a 80-as évek elején a pályakezdő, fiatal házaspárra? Sok-sok munka, hiszen közös életüket kellett megalapozni, elindítani.

Az építőipari szövetkezetnél bedolgozói rendszert alakítottak ki, és ekkor kezdődött tulajdonképpen Antos József számára az a munka, amit mind a mai napig végez.

– Megszerette-e a hirtelen döntéssel választott szakmát? – kérdezem az Antos Rt. tulajdonosát.

– Belekényszerültem ugyan ebbe a szakmába, de valahogyan a sors kegyeltjének vallhatom magamat, hiszen 1975 óta az infrastrukturális fejlesztések mindig összefüggtek tanult szakmámmal. Azzal kezdődött, hogy a belvizes házakat országszerte felújították, fürdőszobák épültek, majd a központi fűtés is egyre elterjedtebb lett. Nagyon sok munkám volt abban az időben, rengeteget dolgoztam. Kezdetben Ladányban. Itt egyedül én voltam akkoriban gázszerelő. Amikor már kevesebb lett a belső szerelési munka, akkor átálltam az utcai elosztóhálózat szerelésre. Galyatetőn, Abán, Nyíregyházán, a Jászságban egész falugázprogramokat csináltunk. Ez a kilencvenes évek elejére esett, és akkor kezdődött egy újabb nagy közműhálózat, a telefontelepítések kora. Természetesen átképzéssel kezdtük, hiszen ez egy másik terület, de megtanultuk, és nagyon sok településen végeztünk ilyen jellegű munkát. Észak-Magyarországon Salgótarján térségében, Gödöllőn, Debrecenben. Aztán Pilisen indítottuk az újabb területünket: a csatornaszerelést, mert hiszen a telefonhálózat kiépítése is lecsengőben volt. Ott tettünk szert olyan referenciára, ami meghatározta ezen a területen a pozíciónkat. Olyan csatornahálózatot építettünk, amely a kibocsátott szennyvíz mennyiségét is méri.

– Milyen távlati tervei vannak, hiszen lassan-lassan a csatornaépítési lázon is túljut az ország?

– Két ágazatot látok ezek után, melyekre fel kell készülnünk. Az egyik a magasépítés, a másik az útépítés. Ezekben látok fantáziát.

– Mi kell egy sikeres vállalkozáshoz? – faggatom tovább Antos Józsefet.

– Az életben maradáshoz kell egy ösztön, ami vagy van vagy nincs, mert ezt iskolában nem lehet megtanulni. Ezt nem lehet örökölni, ez kialakul az emberben. Akinek a munka nem kényszer, hanem szereti csinálni, abban ez kifejlődik. Muszáj előre látni, muszáj már most gondolkodni azon, hogy mit fogunk csinálni jövőre. Az Európai Unióban való létezésünk fontos záloga, hogy a multinacionális cégekkel való versenyben mi magyarok is meg tudjunk maradni. Védelmet kell szereznünk, akár minisztériumi szinten a kartellbe tömörült multikkal szemben. Kicsiben kezdtem, és nehéz volt a piacra jutás ebben a szakmában. Nehéz volt elhinni az elöljáróságoknak, hogy 100 milliós munkát is meg tudunk csinálni tisztességesen. És mivel sokáig a Dunántúlon dolgoztunk az itthoniaknak fogalmuk sem volt arról, hogy milyen gépparkkal, tapasztalattal és referenciával rendelkezünk. Van egy harmincfős gerince ennek a cégnek, akikkel a kezdetektől fogva együtt dolgozunk, talán ez a záloga annak, hogy sikeresek vagyunk.

– Nagy mecénása a város oktatási, kulturális intézményeinek, rendezvényeinek.

– Ez úgy működik, hogy abban a városban, ahol a cég dolgozik, és komoly beruházásokat megnyer, ott természetes, hogy ahol kell, ott segít is. Így történhetett, hogy a százéves püspökladányi oktatási intézmény születésnapi ünnepségét nagy összeggel támogatta az Antos Rt., de a hagyományos téli asztalitenisz-gálától kezdve az óvodai farsangi programig, a húsvéti nyuszifutáson át minden rendezvényhez nyújt segítséget.

Tetétlenen egy látássérült kislány szemműtétjéhez járultak hozzá, aki azóta jól van, és a gyógyulás útján halad.

– Térjünk vissza a családra. Viszi e majd valaki tovább a vállalkozást?

– Három szép gyermekem van. Két lány, egy fiú. A nagyobbik lányom orvostanhallgató, a két kisebb – akik egyébként ikrek – a helyi gimnázium diákjai. Jó tanulók. Lehet, hogy a fiú vállalja ezt.

Arra a kérdésre, hogy ilyen kvalitással miért nem próbált szerencsét a Dunántúlon azt válaszolja, hogy a neje ragaszkodik Püspökladányhoz. Ő elment volna, mert a kilencvenes évek közepén nem kapott helyben munkát. Most már van esély arra, hogy helyi vállalkozókat bíznak meg a térségben.

Hogy mi a nyitja az egésznek? – Az, hogy ha az embernek van száz forintja, arra kell törekedni, hogy abból másnap ne egy forint legyen, hanem kétszáz.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése