Oborzilné Nagy Erna

Főszerkesztő,

Püspökladány

hb2 csg Oborzilné Nagy Erna.jpgViharos, politikai felhangoktól sem mentes légkörben született meg a Daru Televízió Püspökladányban. Az elektronikus médiát a város önkormányzata hozta létre. 1999 februárjában egy nagyon lelkes csapat látott munkához. Olyan emberek kezdtek el ott dolgozni, akik már 15 évvel ezelőtt is egy televízió létrehozásán fáradoztak.

– A kezdet nem volt könnyű, mert egyszerre kellett megteremteni egy intézmény tárgyi, technikai feltételét, valamint ugyanebben az időben stábot kellett építeni. Mindeközben műsort is kellett csinálni – mondja Oborzilné Nagy Erna főszerkesztő. – Amikor indultunk, sokan mondták, hogy nem történik ebben a városban semmi, miből lesz itt műsor? Nos, a három és fél éves működésünk óta nem ez a tapasztalatunk. Nagyon sok helyre hívnak bennünket, itt mindig történik valami. Tőlünk telhetően mindenről igyekszünk is beszámolni. Bebizonyosodott számomra és a kétkedők számára is, hogy sok közösség, szervezet működik, éli itt mindennapjait. Sok tehetséges ember él közöttünk. Róluk adunk hírt. Felrázzuk ezt az olykor álmos kisvárost. Hadd tudják meg az itt élők, mi történik körülöttük, ismerjék meg egymás problémáit, véleményét, örömét, bánatát. S hogy bepillanthassanak a kulisszák mögé, hogyan is születnek meg a várost érintő legfontosabb döntések, hogyan dolgoznak, akiknek bizalmat szavaztak. Ez a televízió olyat tud nyújtani a ladányi embereknek, amit egyetlen országos televízió sem. Az emberek évtizedekig el voltak zárva az információtól.

Ezzel a tévével sokkal nyitottabb lett a világ. A nyilvánosság nagyon fontos az emberek életében, hiszen akkor alakíthatják nézeteiket a legmegfelelőbben, ha információval rendelkeznek. Szerintem az újságírás legfontosabb feladata, hogy segítse a polgárt saját véleményének megformálásában, és ehhez minél szélesebb körből kapjon hiteles információt. Működése alatt a Daru Televízió azzá vált, ami az alapítók eredeti szándéka volt, hogy azt ne csak nézzék, hanem használják is az emberek.

Adásainkat követően egyre többen mondanak véleményt – jót és rosszat egyaránt –, és ötleteikkel, tanácsaikkal segítik munkánkat. Rövidesen beindítjuk a Daru Televízió képújságát, ahol közérdekű információkat, lakossági és vállalkozói hirdetési lehetőséget biztosítunk. Továbbra is tervezzük az igen nagy népszerűségnek örvendő élő, telefonos műsoraink folytatását.

A főszerkesztő asszony tősgyökeres püspökladányi. Általános és középiskolai tanulmányait a városban végezte. Harmincöt évesen lett a Püspökladány Város Önkormányzati Televíziójának főszerkesztője. Eredetileg tanítói diplomát szerzett Debrecenben, majd elvégezte a Kossuth Lajos Tudományegyetem mozgókép, kommunikátor képző tanfolyamát. Kicsi gyerek kora óta könnyen megnyilatkozó, a szerepléshez óvodáskora óta vonzódó személyiség. Középiskolásként tagja volt a nagy múltú Veritas Irodalmi Körnek, melynek vezetőjét, Ozsváth Sándort ugyan olyan magyar tanárának tekinti, mint a többieket, akik a legnagyobb hatással voltak rá iskolai évei alatt.

Több éven keresztül a Színművészeti Főiskolára készült. A felvételi előtt két hónappal mondott le erről az álmáról. Végül az Államigazgatási Főiskolára jelentkezett, ahova nem vették fel. A nagyközségi tanácsnál lett tanácsigazgatási gyakornok. Ezek után felvételizett a debreceni tanítóképző főiskolára. Közben képesítés nélkül tanított. Szabad idejében többször adódott alkalma arra, hogy tv-műsor készítsen: szerkesztett, vágott, bemondott, riportot csinált lelkesedésből, többedmagával.

Időközben férjhez ment, született két lánya: Melinda és Márti. A második gyermekével volt gyes-en, majd visszament tanítani. Fél év múlva, 1998 novemberében – a helyi választások után – mivel olyan összetételű önkormányzat alakult a városban, akik úgy döntöttek, hogy kell egy helyi televízió, kinevezték főszerkesztőnek. Volt némi gyakorlata, tapasztalata, végzettsége, ezért esett rá a választás.

– Nagyon boldog voltam, hogy erre lehetőségem adódott, bár sokan óvva intettek, hogy ennyi pénzből, melyet megszavazott az önkormányzat nekünk –, hogyan akarok komoly tv-t csinálni. Úgy döntöttünk bármilyen áldozat árán, de rendszeres műsort készítünk. Hetente egyszer van új adásunk, kétszer ismételjük. Háromezer-hatszáz és négyezer között van a lehetséges nézők száma. Rajtam kívül egy technikus kolléga van még főállásban, a többiek megbízásos alapon dolgoznak. Egy-egy másfél órás műsort négy-öt ember készít el.

– Miért lett a nevük Daru Tv?

– Rövid és kifejező név kellett. Püspökladány címerállata a darumadár. Nagyon sok idegen építkezési darura gondol, de a helyieknek, a környékbelieknek nem is kérdés, hogy miért vagyunk Daru Tv. Remélem, hogy ezáltal is érzik a püspökladányiak, hogy ez a televízió nekik, csak nekik, és értük van.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése