Szabó Béla

Városfejlesztésiiroda-vezető,

Püspökladány

hb_5-194_szabo_bela.jpgAz építési hatósági munkán túl a beruházások és a fejlesztések tartoznak felelősségi körömbe. Szerencsés ember vagyok, mert azt csinálom, amit szeretek. Mindig jó kollektívában dolgoztam, most is jól együttműködő partnerek vesznek körül, azzal együtt, hogy mindenki önállóan, felelősséggel teszi, amit csinál  – mondja Szabó Béla, a püspökladányi polgármesteri hivatal Városfejlesztési Irodájának vezetője.

Földműves szülők ötödik gyermekeként látta meg a napvilágot 1944. augusztus 23-án. Amíg kilencéves korában be nem költöztek a Petri-telepi községrészbe, a Miklósi-tanyáról járt be iskolába. Édesapja a világháborút követően alapítója volt az első termelőszövetkezetnek, s a felcseperedő gyerek is kivette a részét mind az otthoni háztáji munkákból, mind a közös megműveléséből, különösen nyári szünidőben. Szigorúan nevelték, s ő jól tanult. A Petri-telepi általános iskolában elért tanulmányi eredménye a középiskolai folytatást kívánta volna, de a kollégiumi díj terhe miatt szakmát tanulni küldték. A kőműves szakma birtokában aztán egy évig Kazincbarcikán dolgozott, mielőtt bevonult katonának. A Kalocsán töltött 24 hónapi szolgálat után a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságnál helyezkedett el, s előbb Püspökladányban, majd Hajdúszoboszlón dolgozott. Munka mellett a debreceni Péchy Mihály Építőipari Technikumban tanult, amelynek elvégzése után építésvezetői beosztásba helyezték. Közben 1967-ben házasságot kötött Felszegi Ilonával, aki ingatlankezelő és pénzügyi előadói beosztásban dolgozott. 1973-ban megszületett fiuk, Zsolt (most a Belügyminisztérium alkalmazottja).

1972-ben Püspökladányba invitálták, ahol a Költségvetési Üzem ingatlankezelő művezetői beosztását töltötte be. Innen hívta át egy évre rá az akkori tanácselnök a Nagyközségi Tanács Szakigazgatási Szervéhez építési csoportvezetői beosztásba. Korábbi tapasztalatait is kamatoztatva hamar megszerette az ott folyó munkát, amelyhez a tanácsakadémiát is elvégezve szerzett újabb ismereteket. 1986-ban a Városfejlesztési Osztály vezetőjévé nevezték ki. Azóta valójában ezt a munkakört tölti be, noha az elnevezések néha változtak (jelenleg a főosztályvezető-helyettesi beosztást is betölti). Egy újabb diplomát is szerzett: gazdaságszervező szakmérnök. Építéshatósági vonatkozásban városukon kívül még öt település ügyeit rendezik. Szabó Béla munkája nagy részét azonban a képviselő-testület és a bizottság asztalára kerülő előterjesztések, beszámolók készítése, illetve a döntések végrehajtásának koordinációja teszi ki. Zökkenőmentes, jó kapcsolatot alakított ki a döntéshozókkal csakúgy, mint a társszervekkel és a beruházókkal. A döntés-előkészítő egyeztetéseken, a különböző helyi, megyei és regionális fórumokon mértékadó véleményt képvisel; jelenléte, részvétele nyugalmat sugall. Jó néhány fiatal munkatárs szemében az igazi profi közigazgatási szakember modelljét testesíti meg.

Vezetői tevékenysége ideje alatt jócskán változott, modernizálódott Püspökladány. – Bábáskodtam már az első többszintes lakóházak felépítésénél, az elektromos és az ivóvízhálózat teljessé tételénél – emlékszik vissza Szabó Béla. – Mindvégig izgalmas munka volt a szennyvízelvezető-hálózat kiépítése, amely most jelenleg 90%-os megvalósulást mutat, a szilárd burkolatú utak arányát 60%-osra sikerült apránként felfejleszteni, a gázhálózatét 95%-osra. Több oktatási intézmény létesült (a Kálvin téri iskola, a Petőfi Sándor iskola, a Honvéd utcai óvoda és bölcsődekomplexum, a sportcsarnok), számos pedig megújult.

Az elmúlt ciklusban a gyógyfürdőből színvonalas gyógycentrumot varázsoltunk, ami ugrásszerű fejlődést eredményezett a városban a minőség tekintetében, s ezáltal turisztikai célpont is lett. A jelenlegi városrehabilitációs programban bővítjük és teljesen felújítjuk a sportcsarnokot, hogy az nemzetközi mérkőzéseknek is otthont adhasson, 4,2 kilométeres kerékpárutat építünk, a Kossuth utca 6. szám alatt térségi turisztikai központot hozunk létre úgy, hogy mellette az irodákat is teljesen felújítjuk, de erre a sorsra jut a kollégium és a művelődési központ épülete is. Az idén befejezzük a Hősök téri park II. ütemébe tartozó munkálatokat, és folytatjuk a szennyvízhálózat kiépítését a 6. ütemmel. Ez utóbbi 13 kilométeres lesz, és 900 ingatlan szennyvízelvezetését fogja biztosítani. Annak örültem mindig és ma is, hogy valamennyi beruházással kisebb-nagyobb mértékben javultak, és ezután még komfortosabbá válnak a püspökladányiak életkörülményei.

Szabó Béla tagja a Városszépítő és Városvédő Egyesületnek, ahol mindig számítanak a véleményére. Bizonyára így lesz ez akkor is, ha befejezi aktív pályafutását, és több időt tud szentelni szeretett városa ügyeinek. Szabad idejéből most már egyre többet szentel 2005-ben született, eddig egyetlen unokájának, Zsombornak. Gyakran kerekednek fel feleségével utazni, kirándulni. A meleg vizes gyógyfürdők a gyakori célpontok.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése