Tóthné dr. Lovász Mária

Gyógyszertárvezető szakgyógyszerész,

Püspökladány

hb_4-204_tothne_dr_lovasz_maria.jpgA Remény Patikába, amely a múlt század elején alapított első püspökladányi gyógyszertár nevét viseli, nemcsak orvosságért, hanem egy-egy jó szóért, egy kis vigasztalásért, netán szakmai tanácsért is betérnek az emberek. Tehetik, hisz a szerény, nyugodt és megfontolt, szolid mosolyú Tóthné dr. Lovász Mária által „vezérelt” kis kollektíva felkészült, tapasztalt, a betegek nyelvén is kiválóan értő emberekből áll.

A gyógyszertár vezetője, aki némi kerülővel került a gyógyszerész pályára, 1948. január 23-án született Zsákán. Szülei egyszerű gazdálkodó emberek voltak, édesapjának (húsz hold föld okán) a kulák megbélyegzéssel is meg kellett küzdenie, nagyszülei, pedig a börtönt is megjárták az ötvenes években, ugyanennek következtében.

A család valójában a falutól hét kilométerre lévő tanyán élt, itt nevelte szerény körülmények között, ám féltő gonddal az édesanya három gyermekét, akik közül fiukat egy vonatbalesetben, alig húszéves korában elveszítették. Emília, a kisebbik lány családjával, két gyermekével ma is Zsákán él, és a szülők is itt töltik nyugdíjas napjaikat.

A család legidősebb gyermeke szülőfalujában folytatta iskolai tanulmányait, előbb nagymamájánál lakva, majd felsős korában már a szülők is beköltöztek a faluba. A készségtárgyakat leszámítva – igaz ezekből is mindig „megkegyelmeztek” neki – nagyon jól ment a tanulás, különösen kémiából jeleskedett, köszönhetően Balogh Imre nagyszerű kémia tanárnak. A közösségi munkába is bekapcsolódott, két évig táncolt a népi tánccsoportban.

Középiskolai tanulmányait bejáró tanulóként végezte az Arany János Gimnáziumban, Berettyóújfaluban. Legkönnyebben itt is a kémiával, a biológiával és a matematikával „bánt el”, negyedikes korára jeles eredményig tornászta fel magát. Ennek ellenére érettségi után – nem utolsósorban a család anyagi helyzete miatt – nem tanult tovább. Mivel a számok világa mindig is elbűvölte, a zsákai ÁFÉSZ-irodán kezdett dolgozni, könyvelő-bérelszámoló lett.

Két év múlva gyógyszertári asszisztensnek jelentkezett, ám nem vették fel. Ekkor akadt rá egy újsághirdetésre, amely költségmentes oktatást ígért. Így került Budapestre a Fodor József Egészségügyi Szakiskolába, ahol közegészségügyi-járványügyi ellenőr szakon végzett. Még az államvizsga letétele előtt – baráti unszolásra – jelentkezett a szegedi egyetem gyógyszerésztudományi karára, egyidejűleg készült az államvizsgára és a felvételire. Amikor ez kitudódott, a szakiskolában „nagy patáliát csaptak”, ám végül sikerült megszerezni a szakvizsgát, egyben a gyógyszerészkarra is felvették.

Az alföldi nagyvárosban kollégiumi diákként jól szervezett közösségben mozgalmas egyetemi éveket töltött. (Tudományos diákköri tevékenységet folytatott a Gyógynövény- és Drogismereti Intézetben, majd két évig gyógyszerészként visszajárva, 1980-ban itt védte meg doktori disszertációját is.)

Végzés után 1975-ben került a Sárrét központjának számító Püspökladányba (mivel szakmai gyakorlatát is itt töltötte), ahol immár három évtizede áll a betegek szolgálatában. Hamar a „mély vízbe került”, hisz a fárasztó ügyeletek mellett a környékbeli gyógyszertárakba is járt helyettesíteni. Szorgos munkája eredményeként egy év múlva már vezetőhelyettes lett, ezt a posztot közel másfél évtizedig töltötte be.

1988-ban nevezték ki gyógyszertárvezetőnek és egyben területi főgyógyszerésznek is. A magángyógyszertárak alapítása idején egyik kolléganőjével bérbe vették a patika 220 négyzetméteres részét, majd 1998-ban – megfelelő hitel felvétele után – megvásárolták az üzletet. Ma heten dolgoznak itt, tapasztalt, jó kollektívaként. Koruknál fogva lassan a fiatalításra is gondolniuk kell.

Tóthné dr. Lovász Mária 1982-ben tett szakvizsgát gyógyszerellátás és gyógyszerügyi szervezésből. A 80-as években, egy ciklusban tanácstag volt. Négy alkalommal kapta meg a Kiváló Ifjú Gyógyszerész címet, van szakszervezeti elismerése és tevékenyen részt vett a Vöröskereszt munkájában is. Hivatásáról így vall: – Elsődleges az emberek szeretete, akiknek tanácsot kell adnunk, szinte mindent meg kell velük beszélnünk. Felelősségteljes munkánknak az a célja, hogy a beteg megkapja gyógyszerét akkor, amikor szüksége van rá. Jó, ha a betegeink bizalmába tudunk férkőzni, és jól esik, amikor az utcán ránk köszönnek.

1975-ben kötött házasságot Tóth Imrével, akinek műszeripari technikusi képesítése van, dolgozott vállalkozóként, jelenleg benzinkutas. Edit lányuk 1976-ban született, Szolnokon végzett, jelenleg Kaposváron él két lányával és testnevelő tanár férjével. A négy évvel fiatalabb Ágnes – édesanyja példáját követve – az idén végzett Szegeden, a gyógyszerészkaron.

Életútjával főleg azért elégedett, mert egyedül, a saját erejére hagyatkozva jutott előre. Szeretné, ha kisebbik lánya követné ezen az úton, majdan a gyógyszertárat is irányítva.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése