Módos Imre

Aranykoszorús gazda,

Bihartorda

hb_5-98_modos_imre.jpgBerettyóújfaluban született 1955. február 23-án, de szüleivel és öccsével együtt Bihartordán nőtt fel, s a mai napig is ott él családjával együtt. A vidéki lét nem is kínált más lehetőséget, mint a mezőgazdaságot: vagy helyben marad, s ezzel foglalkozik, vagy elvész a nagyvárosok forgatagában. Módos Imre az előbbit választotta. Általános iskolai tanulmányai után Berettyóújfaluban gépipari szakképesítést szerzett, majd a derecskei szakközépiskolában leérettségizett. 25 évig voltak különböző állami munkahelyei: a budapesti lánggépgyár, a Hajdú-Bihar Megyei Tejipari Vállalat debreceni és berettyóújfalui üzemei, illetve a szintén megyei húsipari vállalat. Ezen munkahelyek mellett párhuzamosan foglalkozott sertéstenyésztéssel  – 18 éves kora óta –, 1980-tól egyéni vállalkozóként. Eleinte bérhízlalást végzett, majd az ágazat jövedelemtermelő képességének csökkenése miatt, az állattenyésztési szakemberek ösztönzésére áttért a sertéstörzstenyésztésre. Felsorolni is nehéz lenne, hány kiállításon és vásáron „szerepelt” tenyészállataival, s szerezte meg a legrangosabb elismeréseket, többnyire első és nagydíjakat „bezsebelve”, OMÉK-on, Farmer Expón stb. Mindennek ékes bizonyítéka a nappaliban érmektől, serlegektől roskadozó vitrin és falfelület. A tenyésztői munka először 1986-ban hozta meg gyümölcsét.

Az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet „MAGYAR LAPÁLY sertéstörzstenyészet”-ként jegyezte be az állományt. Jelenleg ISV PANNONHYBRID-MAGYAR LAPÁLY sertéstörzstenyészetként működik a már említett száz kocát és szaporulatát ellátó telep, amely bármely nyugat-európai farmmal bátran felvenné a versenyt! A pedánsan kialakított és rendben tartott telephelyen szilárd burkolatú utak és kiépített térburkolat segítik a szigorú állategészségügyi és állatjóléti feltételek betartását. A telephelyen 32 férőhelyes, automatizált etetőrendszerrel ellátott fiaztató épület van. Évente mintegy 300 tenyészállatot – 100 kant és 200 szűz kocasüldőt – értékesítenek.

Környezetvédelmi szempontok miatt létesített az Aranykoszorús gazda egy szalmás trágya elhelyezésére alkalmas tárolót is. Az általa leadott hasított minőségi sertések EUROP minősítése átlagosan 58,6%. Az állatállomány etetéséhez szükséges takarmánynövényeket – búza, árpa, kukorica, lucerna stb. – 350 saját és 100 hektár bérelt földön termeli meg Módos Imre. A biztonságos termelés érdekében egy 30 hektár terület öntözésére alkalmas öntözőhálózatot telepített, melyhez gyorscsatlakozóval kapcsolódnak az öntöződobok.

– A növénytermesztés egy új terménytároló megépítését vonta maga után – taglalja a gazda, akit beszélgetésünk idején legalább két tucatszor kerestek telefonon, ami nem is csoda, hiszen egy ekkora gazdaság irányítása csakis a gazda odafigyelésével, szakszerű tanácsaival lehetséges.

Az európai uniós előírásoknak való megfelelés, azaz a minőségi árualap előállítása érdekében  – a szaktárca pályázatainak segítségével  – sikerült előre lépnie: nemrégen felépített egy ezer négyzetméteres hizlaldát és egy 180 négyzetméter alapterületű süldőszállást. A profilbővítést szolgálta, hogy új tevékenységként az ezredforduló évében 15 hektár meggyest telepített Módos gazda, valamint vásárolt egy volt tsz-tanyát Sáp mellett. Itt 50 darab kettős hasznú, tejelő- és húsmarhát, illetve 30 darab szürkemarhát tart. A földtől az asztalig, a termeléstől a feldolgozáson át az értékesítésig szándékozik megoldani a mezőgazdaság legégetőbb problémáját a megyeszerte csak Módos gazdaként ismert és elismert vállalkozó. A saját földjén megtermelt gabonát saját állataival eteti meg, amiket aztán bérben levágat – sertést és növendékmarhát –, s tőkehúsként, illetve bizonyos feldolgozottsági szintű termékként saját boltjaiban értékesít. Két húsboltja Berettyóújfaluban és Derecskén működik immár három éve, míg a bérvágást Bakonszegen és Biharnagybajomban végzik. A feldolgozást a szomszédos Nagyrábén készülő saját üzemében tervezi megoldani a közeljövőben. Így fogja véghezvinni „A minőségi magyar terméket a fogyasztók asztalára!” c. programot. Legádázabb ellenségei sem vádolhatják azzal, hogy a rendszerváltás kiskapuit kihasználva lett mára egy jelentős értéket képviselő vállalkozás és kft. tulajdonosa feleségével együtt.

De hogyan is jutott el idáig? Sikere titkát a minden körülmények közötti kitartásban, a kemény munkában és a családi összefogásban – édesapja és édesanyja, felesége, lányai – látja. 1979-ben kötött házasságot Furtára való feleségével, Harsányi Rózsikával, aki tejipari technikus végzettségével a tejiparban dolgozott. Férje önállósodása óta azonban ő is oszlopos tagja a vállalkozásnak. A család büszkesége a két ikerlány: Annamária és Nikoletta. A most 21 éves lányok egyetemisták: Annamari a Debreceni Egyetem jogász hallgatója, míg Niki a Kertészeti Egyetem Élelmiszermérnöki Karán tanul.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése