Szegi Emma

Egyéni vállalkozó,

Kaba

hb_5-162_szegi_emma.jpgA harmincas éveiben járó hölgy változatos életutat járt be, miután az önállósodást választva sikeres mezőgazdasági vállalkozó lett.

1966. november 16-án született Hajdúszoboszlón, de Kabán nőtt fel, s egy kis kitérő után oda is tért vissza. A nyolc általánost is Kabán végezte el, majd Debrecenben az Irinyi János Élelmiszeripari Szakközépiskolában dohány szakon végzett. A képesítést is adó érettségi megszerzése után a Kabai Cukorgyárban helyezkedett el mint laboráns. Négy év után a kabai Vörös Csillag Termelőszövetkezet következett, ahol főállásban KISZ-titkár lett. A rendszerváltás évei előtt azonban merész véleménynyilvánításai miatt önként „meglépett”.

Berettyóújfaluban bordiszkontot nyitott, s ezzel párhuzamosan Furtán is bérelt egy kocsmát. A kis bihari faluban jól feltalálta magát, sikerült beilleszkednie a közösségbe, s az első szüreti bál megszervezése a rendszerváltás után – Furtán – az ő nevéhez fűződik. A temperamentumos Emike büszke arra, hogy azóta minden évben megrendezik a szüreti bált, melyre mindig kap meghívást.

Furtán – a kereskedelem mellett – beleízlelt a mezőgazdaságba is: libatenyésztésbe fogott, ott ugyanis messze földön híres hagyományai voltak a mezőgazdaság ezen ágának. Mezőgazdasági ismereteit tökéletesítendő időközben elvégezte Szolnokon az állattenyésztési szakközépiskolát. Az alacsony aranykoronájú furtai határban bérelt egy tanyát, s rögtön pár ezer darabos állománnyal indította a profilbővítést. A kilencvenes évek közepén azonban otthagyta Berettyóújfalut és Furtát, végleg hazaköltözött Kabára, s a libatenyésztést a szomszédos Tetétlenen folytatta egy telep megvásárlásával. Ott már hatezer darabosra fejlesztette fel az állományt, de még itt sem állapodott meg, hanem Kabán – a cukorgyár mögött – egy újabb telepet vásárolt 35 hektáros legelővel, ahol hasonló nagyságrendű libatenyésztésébe fogott.

Az ekkora mértékű fejlesztés az önerő megléte mellett, természetesen, FVM-pályázatokból valósult meg. Első nyertes pályázata épületfelújítására szóló, vissza nem térítendő támogatás volt, míg a második sikeres pályázata a polgári kormány idején, 2000-ben, a fiatal agrárvállalkozók segítése címén épületvásárlásra szólt.

Az elmúlt tíz-tizenkét év alatt országos ismertségre tett szert. Büszke arra, hogy egy asztalhoz sikerült ültetnie a szakma valamennyi résztvevőjét: termelőket, tenyésztőket, feldolgozókat. Vállalkozása sikerének titkát abban látja, hogy jó időben volt jó helyen. Sokat köszönhet a vállalkozás beindításában a furtai Keszeli Józsefnek, aki minden segítséget megadott neki, amit szakkönyvekből nem lehet elsajátítani. Az is örömmel tölti el, hogy annak ellenére, hogy szülei semmilyen módon nem kötődtek a mezőgazdasághoz, első perctől kezdve féltő gondossággal figyelték minden lépését és támogatták a vállalkozás kibontakozását dacára annak, hogy igen kockázatos tevékenység a mezőgazdaság. Meghatódva emlékszik vissza időközben elhunyt édesapjára, aki bízott lánya sikeres vállalkozásában.

A szépen induló és sikeres gazdálkodást egy évtized után érte az első kudarc: 2004-ben hatezer darab liba árát nem kapta kézhez, ugyanis a nyírgelsei feldolgozócéget felszámolták, s a termelőket nem fizették ki. Meggyőződése a talpraesett vállalkozónak, hogy a mezőgazdaságban a túlélésre csak akkor van esélyük a magyar gazdáknak, ha visszaáll a szerződéses fegyelem, illetve ha megszűnnek a körbetartozások. Utóbbi megvalósulása esetén visszanyerik hitüket az érintettek a tekintetben, hogy van még létjogosultságuk magyar földön gazdálkodni. Ennek a meggyőződésének hangot is adott a 2005 telén lezajlott gazdatüntetések alkalmával, amikor is a Gazdák terén – Felvonulás tér – a családi gazdálkodók, mezőgazdasági vállalkozók szószólójává előlépve ismertette a baromfiágazat neuralgikus gondjait, a válságból kivezető út módozatait. Mint autentikus mezőgazdász, nemcsak agrárfórumokon áll ki gazdatársai érdekvédelmében, hanem élő televíziós vitaműsorban is szerepelt már a Hajdú-Bihar Megyei Területi Agrárkamara elnökével.

A gazdálkodás minden gondja mellett sokoldalúságát jelzi az a tény is, hogy aktív alakítója, részese városa közéle­tének. Négy éve önkormányzati képviselő, s ilyen minőségében két bizottságban is tevékenykedik: a „testhez álló” mezőgazdasági és településfejlesztési, valamint a szociális bizottságban. Az önkormányzati munka mellett színészi képességeit „csillogtatja” a Kabai Városi Nyári Színház darabjaiban való szereplései alkalmával. A település várossá nyilvánítása után – 2004 – a színház megalakulásától kezdve aktívan részt vesz a társulat munkájában. Amatőr színjátszó társaival Emike felejthetetlen alakítást nyújtott Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című művének musicalfeldolgozásában, Viola kisasszony szerepében. Büszkén jegyzi meg, hogy a darabbal megyeszerte tizenhárom alkalommal léptek fel.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése