Bernáth László

Polgármester,

Tetétlen

hb_5-198_bernath_laszlo.jpgA nehéz gazdasági évek ellenére a sárréti település önkormányzata meg tudta tartani működőképességét, ilyen célú hitelt nem kellett felvennie, létszámcsökkentésre sem kényszerültek. Ez az, amire a leginkább büszke a második ciklusát a polgármesteri székben töltő Bernáth László.

1973. január 23-án született Püspökladányban, de ízig-vérig tetétleninek vallja magát, hiszen felmenői is a másfél ezer lelkes településhez kötődtek. Érdekességként jegyzi meg, hogy anyai nagyszülei Tetétlen lovas szekeres postásai voltak: évtizedekig szállították a szomszédos Kaba vasútállomásáról a postai küldeményeket, amiket aztán a faluban is ők hordtak széjjel, mikor hogy: kerékpárral, gyalog vagy szekérrel.

Az általános iskolát helyben végezte el, míg középfokú tanulmányokra a berettyóújfalui Zalka Máté Mezőgazdasági Szakközépiskolában tett szert mint mezőgazdasági gépszerelő. A végzés után hazajött, s azóta is első és egyetlen munkahelyén, az Agrokvalit Kft. főállású mezőgazdasági gépészeként dolgozik. Kis kitérőt jelentett a sorkatonaság, majd a technikus minősítés megszerzése Mezőtúron. Sikeresen felvételizett a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőtúri Főiskolai Karára, ahol gépészmérnöki diplomát szerzett. Emellett alapfokú nyelvvizsgát is tett oroszból. Jelenleg a Debreceni Egyetem Jogtudományi Karának levelezős hallgatója.

1998-ban lett a megye legfiatalabb polgármestere – 25 évesen – a Fidesz színeiben. Visszaemlékezve a véletlennek tulajdonítja a helyhatósági választáson való indulását. A cégvezetők, a település lakóinak megkeresésére szánta rá magát a megmérettetésre. Akkor is, 2002-ben is öt jelölt közül lett befutó. Legutóbbi győzelmén 70 százalékos fölényt szerzett. Kuriózumként említi, hogy a tetétleniek szavazáson való részvételi aránya akkor az országban az egyik legnagyobb – harmadik – volt.

Első megválasztásakor megijedt a kihívásoktól, hiszen akkor szembesült a település gondjaival, hiányosságaival, amik óriási elmaradottságot tükröztek a környékbeli településekhez viszonyítva. Közintézményeik életveszélyes állapotban voltak, minimális volt a szilárd burkolatú úthálózat, a belvízelvezető árkok hiánya, illetve a karbantartás elmaradása miatt hatalmas belterületek lettek a víz áldozatai. Most, a második ciklus végén, elmondhatja a polgármester, hogy első lépésben felújították és bővítették a 60 férőhelyes óvodát. Új faluházat, bérlakásokat; tornateremmel, könyvtárral, konyhával, étkezővel, szaktantermekkel rendelkező új iskolát építettek. Utóbbi átadásán jelen volt a falu híres szülötte: az akkor 60 éves volt válogatott Vasas-focista, Puskás Lajos.

Teljesen felújították és egyúttal akadálymentesítették az egészségügyi intézményeket, az orvosi rendelőt, a védőnői szolgálat helyiségeit. Az 1500 lelkes faluban több kilométer szilárd burkolatú utat építettek az elmúlt nyolc évben, aminek következtében immár 90 százalékban aszfaltozottak az utcák. A belvízelvezető rendszer első két ütemét megvalósították, ami azt jelenti, hogy megszűnt az addigi térdig vízben járás Tetétlenen. A közbiztonság javítása érdekében újjászervezték a polgárőrséget, korszerűsítették a közvilágítást.

A református egyházközséggel közösen helyreállították a templom tetőszerkezetét, uniós pályázat keretében tájházat alakítottak ki, egy hozzá illeszkedő játszótérrel. A falu központjába egy hangulatos főteret varázsoltak, utcabútorokkal, parkolóval, szemeteskukákkal. Bevezették a szelektív hulladékgyűjtést is a faluban. Bernáth László némi büszkeséggel jegyzi meg, hogy amíg 1998-ban húszmillió forint volt az önkormányzat törzsvagyona, addig mára ez a vagyon meghaladja a másfél milliárd forintot.

Az ország nehéz gazdasági évei ellenére az önkormányzat meg tudta tartani működőképességét, ilyen célú hitelt nem kellett felvenniük, továbbá létszámcsökkentésre sem kényszerültek. Mindeközben szolgáltatásait is képes volt bővíteni az önkormányzat, mert például létrehozta a Szivárvány Szociális Szolgáltató Alközpontot, a Nyugdíjas Klubot stb. Ezenkívül még több civil szervezetet is támogatnak. A képviselők a polgármesternek a település érdekében végzett munkájáért 2004. december 22-én Díszpolgári címet adományoztak.

A fiatal polgármester két kislány boldog édesapja, felesége köztisztviselő. Bernáth László 12 éves kora óta igazolt labdarúgó: faluja megyei I. osztályú csapatában rúgja a bőrt. Olvasni, utazni nagyon szeret, bár utóbbi kedvtelésre – elfoglaltsága miatt – szinte egyáltalán nincs lehetősége.

Annak érdekében, hogy Tetétlen egy minél inkább élhető település maradjon, a helybelieket sikerüljön helyben tartani, eddig is sokat tett, s ezután is szándékában áll ezt a munkát tovább folytatni. Éppen ezért ősszel újból megméretteti magát a helyhatósági választáson.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése