Kovács László

Nyugdíjas iskolaigazgató, polgármester,

Biharnagybajom

hb_3-122_kovacs_laszlo.jpgKovács László életében meghatározó szereppel bírt a családi háttér, a gyermekkori emlékek és élmények sokasága. A szülői házban tanulta meg, hogy mindenkit meg kell becsülni, senkit nem szabad megbántani, hisz oly véletlen, ki hová születik.

Egyszerű, szegény családban 1935. augusztus 29-én látta meg a napvilágot Biharnagybajomban harmadik gyermekként. Simonyi Imre József Attila-díjas költő verséből idézve: „Jöttem egészen lentről, úri – negyedik – rendből, eszmém, irányom túlról, mélyről de nem alulról.”

Édesapja, aki több mint egy évtizedet szolgált szerződéses katonaként, egy baleset következtében veszítette el szeme világát, hadirokkant lett és egy kis trafikot vezetett a faluban. Édesanyja a három gyermek felnevelése után óvodai szakácsként vonult nyugdíjba.

Gyermekkorának egyik fontos eseménye volt, hogy rendszeresen felolvasott édesapjának az újságokból, így a világ dolgaiban tájékozott kisdiáknak számított, akit a szülők szűkös anyagi helyzetük ellenére – miként két testvérét is – támogattak a tudás megszerzésének útján.

Iskolai tanulmányait szülőfalujában és Püspökladányban végezte, majd a tanítóképző következett, ahol élményekben gazdag, gondtalan szép diákéveket töltött egy nagyszerű közösségben, kiváló tanárok irányítása alatt. Bár jelessel végzett, a család anyagi helyzete miatt szó sem lehetett továbbtanulásról. 1953-ban Nagyrábén kezdett tanítani, ahol segítőkész, tapasztalt kollégák közé csöppent. Közülük elsősorban Koczóh Sanyi és Borsós Laci bácsitól tanult igen sokat.

Egy év múltával Pernyéspuszta, a nagyrábéi iskola tagiskolája, majd a sorkatonai szolgálat következett. Leszerelése után újra Nagyrábé, aztán két évig a szülőfalu, majd Biharkeresztes került sorra.

1961-ben egy bihari kis faluban, Magyarhomorogon lakást is kapott, így négy tanévet itt töltött a családjával. Közben végzett az Egri Tanárképző Főiskolán, 1966-ban történelem–földrajz szakos diplomát szerzett. A szülőkkel való törődés okán került vissza szülőfalujába, ahol hamarosan igazgatóhelyettessé nevezték ki, 1971-től 1977-ig pedig az igazgatói teendőket látta el.

1977-ben családjával Gyulára költözött. Itt a járási hivatalnál – annak megszűnéséig – főelőadó, tanulmányi felügyelő volt. Nagy hasznát vette annak, hogy a pernyéspusztai tanyasi iskolától indulva az oktatás minden lépcsőfokát végigjárta. 1984 és 1991 között a várossá vált Sarkadon, a városi tanácson az általa megszervezett művelődésügyi-, egészségügyi és sportosztályt vezette.

Kovács László 1991-ben került haza végérvényesen szülőfalujába, ahol az iskola igazgatójává választották. 1997-ben – a polgármester váratlan halála után – rendkívüli választáson került a polgármesteri székbe a háromezer lakosú, egykor szebb napokat is látott bihari településen. 1998-tól alpolgármesterként tevékenykedett, majd a 2002-es választáson a község lakói újra neki szavaztak bizalmat.

Világéletében aktív, közéleti ember volt, valahogy „mindig rátalált” valamilyen közéleti tisztség, valószínűleg azért, mert mindig volt bátorsága mások érdekeinek képviseletére. Változatos és színes életútján a nagy kitüntetések elkerülték – a 80-as Körös-menti árvíz idején „Árvízvédelemért Emlékérmet” kapott és ezüst emlékéremmel ismerte el munkáját a Vöröskereszt is, – ám igazából arra büszke, hogy bármelyik korábbi munkahelyére vetődik, mindenütt örömmel és szeretettel fogadják.

„Nagyon fontos, hogy a tanár – osztja meg velünk Kovács László a sikeres életút titkát – vagy bármilyen más hivatás, szakma művelője, maradjon mindig fogékony az új iránt, állandóan képezze magát. Őrizze meg azt a természetes kíváncsiságot, ami az ember veleszületett tulajdonsága. Tudjon örülni mások sikereinek, tudjon mindenkit megbecsülni, és érezze azt, hogy a krisztusi szeretetet nem nagy tettként kell megélni, hanem naponta meg kell cselekedni.”

Az 1996-tól nyugdíjas polgármester egyedül él, Borbála lánya Gyulán lakik, a vendéglátóiparban dolgozik és két fiúgyermek (a tizenegy és huszonhárom éves unokák) édesanyja. A kisebbik lány, Klára, művészettörténész Budapesten.

Mindig minden érdekelte, így igazi nagy hobbija sosem volt. Szabadidejét általában a közösségi tevékenység kötötte le, s mivel nagyon szereti a könyveket, rengeteget olvasott és olvas ma is. Kovács László elégedett, boldog ember, úgy véli, hogy egyszerű, tisztességes család gyermekeként szép és változatos pályát járt be. Jól ismeri és szereti a tájat, itthon érzi magát a Nagy- és a Kis-Sárréten, amelyet „kisebbik hazájának” tart.

A jövőben szeretné még néhány ténnyel, gondolattal kiegészíteni Biharnagybajom történelmi–néprajzi monográfiáját. Reméli, hogy polgármesterként tud tenni szülőfaluja épüléséért, szépüléséért és mindenekelőtt szeretné megérni unokái boldogulását.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése