Péter Imre

Polgármester,

Földes

hb_01-122_peter_imre.jpgA nap gyenge sugarai cirógatják a fagyos földet, pillanatok alatt szertefoszlik a lehelet fehér párája. Január van. A vendégek egymást érik a földesi Karácsony Sándor Általános Művelődési Központban, a névadó születésének száztizedik évfordulóján. Péter Imre szinte minden betérőt név szerint ismer, a helyi és a messzi vendéget egyaránt. Kétszeresen is házigazda: polgármester és a Karácsony Sándor Társaság elnöke. Paroláz mindenkivel, aki azért látogatott el az ősi sárréti településre, hogy tisztelegjen Földes nagy szülötte, Karácsony Sándor előtt. Mikor oszlik a tömeg, és sikeresen véget ér a konferencia, szakít rám időt, hogy egy keveset magáról is szóljon.

1948-ban született Sápon a szomszédos kis faluban. A gimnázium után Székesfehérváron szerez híradásipari szaktechnikusi végzettséget. A komádi tv-adóhoz kerül, mint karbantartó technikus, de sok szabad ideje marad a munka mellett. Bieliczky Sándor, Nagy Zsuzsa és Bakó Endre beszervezi a Hajdú-bihari Napló vidéki tudósítójának, és az agilis fiatalemberrel a legkiválóbb szakemberek osztják meg tapasztalataikat a népi írókról és a vidék történetéről, kulturális örökségéről. A sárréti népfőiskoláról írt tanulmánya 1982-ben jelenik meg a Bihari Múzeum III. évkönyvében. Részt vesz irodalmi ankétok szervezésében, amelynek témái a helyi lapok: az Atilla és a Komádi és Vidéke bemutatása, valamint az Újfaluból induló Kelet Népe. Személyes barátság fűzte a háromszoros Baumgartner-díjas Erdélyi József költőhöz, akitől számtalan irodalomtörténeti relikviát kapott a Bihari Múzeum számára. Szívesen gondol vissza a neves néprajzossal, Szűcs Sándorral, a sárréti járás egykori főjegyzőjével, dr. Bódis Gáborral és a sok emlékezetes regényt író Tatay Sándorral folytatott beszélgetéseire.

1970-ben megnősül, földesi származású lányt vesz el feleségül. „Itt építkeztünk, itt ragadtunk.” A Rákóczi mezőgazdasági szövetkezetbe hívják haza, és munkavédelmi csoportvezetőként a közművelődést is felkarolja. A munka mellett 1980-tól tanácstag, 1985–1990-ig tanácselnök helyettes. A 80-as években sokáig eredménytelen harcot folytat azért, hogy az általános művelődési központ felvegye Karácsony Sándor nevét. Az 1984-ben rendezett emlékkiállításért még elmarasztalják, de helytörténeti munkatársaival 1989-ben siker koronázza kitartó munkájukat és az intézmény azóta is viseli a neves pedagógus nevét. A névadó születésének századik évfordulóján átadott emlékszoba azóta is sok látogatót vonz a könyvtárba. A 10 éve alakult emléktársaság elnökévé választotta a polgármestert, aki büszkén sorolja az eddig elért eredményeket: kiadványok megjelentetését, vándorgyűlések megszervezését, a budapesti emléktábla avatást, és azt, hogy a Debreceni Egyetemen termet neveztek el Karácsony Sándorról, az egyetem egykori tanáráról. Büszke arra is, hogy megye polgármesterei közül az elsők között kapta meg 1994-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet.

– Földes múltja fordulatokban igen gazdag volt az elmúlt évszázadokban – állapítja meg. A falu napja, április 14-e is, egy nevezetes történelmi eseményhez kötődik. 1779-ben ezen a napon egy tizenöt éves pert nyert meg a település Szabolcs vármegyével szemben, így a kúriális nemesi község visszakapta törvényhatósági jogkörét. A rendszerváltás óta ismét pereskedünk, mert a háború után államosított Kállay Alapítvány vagyonát, földjét, amely a település érdekét szolgálta, nem adta vissza egyik kormány sem.

Két éve ünnepeltük községünk első írásos emlékének 800. évfordulóját, és ebből az alkalomból harangot öntettünk. 2000-ben a millenniumi zászlóátadásra ötven év után újra zsúfolásig telt meg a református templom. Jelentős és látványos volt az elmúlt évek infrastrukturális fejlődése. Kiépült a víz-, gáz- és a telefonhálózat, szennyvíztisztítót létesítettünk és a csatornahálózat bővítése is halad.

Büszke vagyok alkotóink sikereire is. Birizdó Gabriella szobrai, tűzzománc képeit nemcsak Magyarországon, a határainkon túl is ismerik. Antós Marika csuhékompozícióit nemcsak az avatatlan szemlélődő, de a szakmai zsűri is elfogadja, és önálló kiállításon mutatta meg munkáját Nagyné Bere Mária, Tóth Lajos, Szabó Imre és Szőke László. A településnek adományozott alkotásaikkal már megteremtették egy Földesi Képtár alapjait. A község gazdag sporttörténetét Lengyel Mihály nyugalmazott iskolaigazgató írta meg, míg a Földes község története című monográfiát dr. Veliky János szerkeszti. Az elmondottakból is kitűnik, Péter Imrének nem volt nehéz földesivé válnia, mert ízig-vérig sárréti ember, aki tiszteli a hagyományokat. Olyan közösségben dolgozik, amely büszke a múltjára, és tenni akar a jövőjéért.

Felesége a helyi posta vezetője, lánya a tetétleni polgármesteri hivatal dolgozója, fia Voralbergben szakács.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése