Kaszás Lajos

Polgármester,

Sáp

hb_02-186_kaszas_lajos.jpgMióta olvasható a korabeli feljegyzésekben Sáp község neve – ennek első dátuma 1214 –, azóta mindig önálló volt. A török dúlás idején is kiváló vezetői lehettek a falunak, hiszen a török szultánig elmentek menlevélért. Sáp lakottan élte át azokat a vészterhes időket. 1970-ben elindult az egyesítési láz Magyarországon. Sápról először a közigazgatást vitték el, majd a 1974-ben a tsz-t egyesítették a földesi Lenin tsz-szel, aztán 1980-ban hetven felsőtagozatos gyereket és a pedagógusokat vitték át a szomszédba. Ez mély nyomokat hagyott a település életében.

Kaszás Lajos a falu első számú vezetője 1989-ben mikor már megvolt a lehetőség az önállóság megteremtésére azonnal elindította a szétválást Földestől. Abban az időben ez egy kicsit kemény dió volt, mert magyarázkodni kellett sok helyen, hogy miért is akarnak elválni a sápiak a földesiektől. Az ő nevéhez fűződik ennek a procedúrának a lebonyolítása, hiszen a község lakói ötfős bizottságot jelöltek ki erre a feladatra, melynek vezetője Kaszás Lajos lett.

– 1990-ben egy leépült települést vettem át. Mind anyagi, mind szakemberrel való ellátottság szempontjából. Amikor hazajöttek a felsőtagozatos gyerekek nem volt tanterem, ahol tanulhattak volna. Különböző szükségtantermeket alakítottunk ki számukra és elkezdtük megteremteni annak a feltételét, hogy iskolát építsünk nekik. Elsőként az ötvenadagos konyhát százhúsz adagosra kellett bővíteni. A közösségi életet is újra kellett szervezni, szerencse, hogy igen fogékony a pedagóguskar. Háromszor nyertünk kategóriánkban az országos kihívás napi versenyt, ahol az egész falu hajnaltól késő estig részt vett.  Jól eső érzés ilyenkor konstatálni, hogy érdemes volt küzdeni ezért a faluért. Megérdemeljük mi ezt, ha ennyire össze tudunk fogni, ennyire össze tudunk tartani – mondja Kaszás Lajos Sáp polgármestere.

Itt született 1938-ban. Elődei is itt éltek. Amikor elhagyta az iskolát szülei mellett parasztizált. 1958-ban bevonult katonának, és mire hazajött megkezdődött a téeszesítés. Ő is belépett. Onnan küldték el iskolára. 1961-ben megnősült. 1963-ban Ilona nevű lánya, 1965-ben Lajos nevű fia született. Négy unokája van, olyanok, mint az orgonasíp, évenként jöttek a világra. Gyerekei Debrecenben élnek, mert fia oda nősült, a lány Kárpátaljáról választott magának párt. Nagyon büszke az unokáira.

– A fiam fia nagy tornász tehetség, a lány is tornázik. A lányom fia jól táncol egy tánccsoportban, lánytestvére pedig zenét tanul – mondja nem kis boldogsággal az arcán.

– Térjünk vissza a munkához, hogyan alakult tovább életpályája?

– 1960-tól kezdve tizenhárom évig dolgoztam a helyi termelőszövetkezetben, ahol elnökhelyettes is voltam. 1973-ban az akkori politikai viszonyok miatt el kellett menjek Sápról és húsz évig a Hajdú-Bihar Megyei Állatforgalmi Vállalat püspökladányi kirendeltségén dolgoztam, mint élőállat-átvevő, fizető felvásárló.

1990-ben polgármesterré választották Sápon. Amikor megtapasztalta, hogy a két munkakör együtt nem megy – 1992-ben – közös megegyezéssel eljött az állatforgalmi vállalattól.

– A három ciklus alatt mindig olyan képviselő-testület alakult, akikkel lehetett dolgozni, nem mondom, hogy nem voltak néha viták, de ezt hívják demokráciának. A végén mindig megtaláltuk a közös álláspontot. Az első ciklusban bővítettük az óvoda konyháját, mert a gyerekek étkeztetése halaszthatatlan feladat volt. Aztán el kellett kezdeni a három tanterem megépítéséhez szükséges anyagi háttér megteremtését. 1990-ben 18 telefonvonal volt a településen. Telefonfejlesztést csináltunk, aminek következtében már a kilencvenes évek legelején 70 telefon működött a faluban. 1995-ben megépült az iskola új szárnya, pályázat útján a szociális program keretében az idősek klubját is kialakítottuk. Pályáztunk autóra, zetorra, pótkocsira. Ezek mind-mind a település hátrányos helyzetű, idős lakói életkörülményeinek javítására szolgáltak. A tizenkét év alatt mintegy öt kilométer utat építettünk meg. 1999-ben szép, új orvosi rendelőt sikerült átadnunk. 2001-ben újítottuk fel a polgármesteri hivatalt és a kultúrházat is. Több mint 200 milliós fejlesztés valósult meg polgármesterségem idején. Belvízelvezető árokrendszert építettünk ki. A még az ötvenes években telepített villamoshálózat helyébe korszerű az egész falura kiterjedő energiatakarékos hálózat került felszerelésre. Éveken keresztül ingyen adtuk a tankönyvet a gyerekeknek, mert azt gondoltuk, hogy ezzel segítünk a legjobban a családoknak.

Jó szívvel adja át a staféta botot. Mint ahogyan a bevezetőben utalt rá, negyvenhét éve dolgozik és az ember is elkopik egyszer, mint a gép. Nem szabad az egészséget kockáztatni. Egy ilyen kis településen minden apró dolog a polgármester vállára nehezedik. Úgy érzi, hogy amit megtehetett a tizenkét év alatt, azt megtette. Szolgálatnak tekintette ezt a munkát. Becsüli is érte a falu, hiszen díszpolgári címmel jutalmazta érte.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése