Szűcs Béla

Polgármester,

Kaba

hb_02-166_szucs_bela.jpgCsak formailag van fogadóórája. Amikor megjelenik valamelyik utcán, többen köszöntik, megállítják, tanácsokat kérnek tőle. Ilyenkor előfordul, hogy egy tanító, pszichológus, adótanácsadó vagy éppen munkajogász helyett kell megfogalmaznia válaszait. Kaba polgármestere, Szűcs Béla ezt természetesnek tartja, mert gyermekkora óta szeret másokon segíteni, és társaságban, közösségben érzi jól magát.

1960. február 16-án született Debrecenben. Szülei nyugdíjasok. Édesapja korábban szobafestőként, édesanyja kereskedőként dolgozott. Az általános, majd a vegyipari szakközépiskola elvégzése után technikusi oklevelet szerezett. A KISZ helyi alapszervezetének titkára és a megyei bizottság tagja lett. 1982-ben lépett be az MSZMP-be, és a Vörös Csillag Termelőszövetkezet takarmánykeverő ágazatában meósként, majd gyártásirányítóként dolgozott. A rendszerváltásig a kabai pártbizottság függetlenített munkatársa volt.

1992-ben a polgármesteri hivatalban vállalt állást. A helyi lakosok már korábban felfigyeltek aktivitására, figyelemmel kísérték lelkiismeretes munkáját, kiváló szervezőkészségét. Amikor 1995 nyarán lemondott a helyi polgármester, felkérték, hogy álljon a nagyközség élére. Az időközi választásokon több szavazatot szerzett, mint a másik három jelölt együttvéve. 1998-ban is az MSZMP színeiben indult, és ismét bizalmat kapott a település polgáraitól.

A sárréti kistérség harmadik legnagyobb településének, a 6650 lelkes nagyközségnek a polgármestere és képviselő-testülete 1996 óta céltudatosan törekszik arra, hogy elnyerje a megtisztelő városi címet. A többször benyújtott pályázatot a helybeliek szerint érthetetlen és logikátlan okok miatt utasították el, ám ennek ellenére egyre nagyobb elszántságot lehet tapasztalni ezen a téren.

– Igyekszünk megfelelni az előírt követelményeknek – mondja a polgármester. – Jelenleg a szennyvízhálózat 40 százaléka készült el, nincsenek „sáros” útjaink. Ivóvízhálózatunkat közösen működtetjük Tetétlennel, és 2002 januárjától önálló önkormányzati cégünk nyújtja a szolgáltatást. A szinte teljes egészében kiépített gerincvezetéken a település lakásainak 75 százalékába jut el a földgáz. Kaba közlekedési csomópont, és a Sárrét legnagyobb üzemei itt találhatók: cukorgyár, Agroferm Rt., hűtőház, Táp Rt., valamint különböző mezőgazdasági vállalkozások és kft.-k. Meghatározó szerepük van a burgonya, csemegekukorica, cukorrépa, paprika, paradicsom és uborka termesztésében. Elsősorban a helyi vállalkozóknak köszönhetően folyamatosan létesülnek az új munkahelyek. A közművelődésben és a közoktatásban szintén kistérségi szerepünk van, hiszen a művelődési házunk programjaira a szomszéd településekről is érkeznek érdeklődők. Tetétlenről zenei és számítástechnikai foglalkozásokra járnak át tanulók. A 2001-ben megszűnt termelőszövetkezet székházát vásároltuk meg, és nyolc új tantermet alakítottunk ki. Hamarosan átköltözik a könyvtárunk is, amelynek a helyén ifjúsági centrum létesül. Intézményeink alkalmazottai döntő többségben helybeliek, s ez a mindennapi munka szempontjából számos előnnyel jár. Három háziorvosunk van, és az egészségügyi ellátásban nagy előrelépést jelentett a harmadik védőnő és a gyermekorvos alkalmazása.

Kaba távlati fejlesztéséhez hozzátartozik a szennyvízhálózat kiépítése, az úthálózat korszerűsítése, valamint az évtizedek óta várt sportcsarnok megépítése és a fürdő fejlesztése. Folyamatban van a termálvíz gyógyvízzé minősítése. Az eddigi mérések, valamint a betegek visszajelzései ebből a szempontból kedvezőek, ezért valószínűleg 2002-ben akkreditálják a fürdőhelyet. A Széchenyi-terv és más források igénybevételével remélhetőleg hamarosan kialakulhat a majdani város gyógycentruma.

Az önkormányzat által finanszírozott, de független havilap, a Kabai Hírmondó 1998 óta jelenik meg. A helyi kábeltévé két éve működik és hetente (az ismétlésekkel együtt) háromórás műsor keretében tájékoztatja a lakosságot a helyi eseményekről. Egyelőre 36 százalékos a lefedettség, ezért a kábeltelepítés tovább folytatódik. A fiatalok karatéznak, úsznak, birkóznak, a legnépszerűbb azonban a foci.

Szűcs Béla beszélgetésünk közben többször hangsúlyozza, hogy az elért eredmények, a megvalósításra váró tervek a lakosság elszántságának, élni akarásának köszönhetőek.

Sajnos családjára kevés időt tud fordítani, pedig elsősorban felesége, Éva (a MÁV Debreceni Igazgatóságának tisztviselője), szülei, a tizenöt éves, középiskolás Gergő és a nyolcéves Ádám jelenti számára a biztos hátteret. Szűcs Béla régebben focizott és pingpongozott, manapság inkább nézi vagy szervezi a helyi sporteseményeket.

– Három fontos dolog van az életemben: a család, az egészség és a község – mondja búcsúzóul a polgármester.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése