Megyeri Szabolcsné

Szakgyógyszerész, az Oroszlán Patika tulajdonosa,

Földes

hb_4-120_megyeri_szabolcsne.jpgÉletútja azt példázza, hogy elsőgenerációs gyógyszerészként is sikeres lehet az, aki mindent megtesz a lehető legjobb szakmai felkészültségéért, folyamatosan továbbképzi magát, és megfelelő empátiával rendelkezik ahhoz, hogy megértse betegei gondját, szót értsen velük, segítsen problémáik megoldásában.

Megyeri Szabolcsné Tiszakanyáron született 1946. február 4-én egy hétgyermekes család hatodik gyermekeként. Édesapja a mezőgazdaságban tevékenykedő földművelő volt, édesanyja a gyermekek nevelésével foglalatoskodott. Testvérei között van szabó, mezőgazdasági gépszerelő, mechanikai műszerész, ketten gyógyszerészek lettek, amiért nagyon hálás szüleinek.

Gyermekkorát a Tisza-parti település adta gyermekkori szabadság jellemezte.

Kedvelte a közösségi együttléteket, a kirándulásokat, a majálisokat.

Elsősorban reálérdeklődésű volt, a matematikát, a biológiát és a kémiát kedvelte. Középiskolai tanulmányait a Kisvárdai Leánygimnáziumban folytatta. Sokat köszönhet osztályfőnökének, dr. Bartha Lászlónénak – Muci néninek –, aki nagy szeretettel vette körül diákjait, sokat segített a faluról bekerült egyszerű gyermekeknek.

A gyakori kirándulások, a „zsíros kenyeres” kerékpártúrák máig feledhetetlen szép emlékeit jelentik életének.

Érettségi után a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész-tudományi Karán folytatta, ahol társai évfolyamtitkárnak választották. Mint minden egyetemista, önálló döntéslehetősséggel, fiatalos lendülettel, bizonyos felelősséggel ő is élte az egyetemisták szabad életét. Kiváló hallgatóként demonstrátor volt a Gyógyszervegytani Intézetben. Az egyetemen Népköztársasági Ösztöndíjas volt.

Az államvizsga előtt Debrecenben a Petőfi téri patikában volt gyakorlaton, 1969 februárjában diplomázott kitüntetéssel. Frissen végzett gyógyszerészként a kabai gyógyszertár lett első munkahelye, ahol beosztott gyógyszerészként kezdett. Több mint egy évtizedig a cukorgyáráról híressé vált település jelentette tevékenysége színterét.

Szakmai életútjának újabb szakasza 1981-ben kezdődött, kinevezték a földesi gyógyszertár vezetőjévé. 1982-ben gyógyszerhatástanból szakgyógyszerészi képesítést szerzett.

Ezerkilencszázkilencvenöt október 25-én élve a rendszerváltás adta lehetőséggel privatizálta a Földes község gyógyszerellátását biztosító patikát. Egyidejűleg Sáp községben, majd 1996 februárjában Tetétlenben fiókgyógyszertárat létesített. Jelenleg 6500–7000 ember gyógyszerellátását végzi 8 munkatársával együtt. A patika nevének a patinás Oroszlán Gyógyszertár nevet választották.

Megalakulásától kezdve tagja a Magyar Gyógyszerész Kamara hajdú-bihar megyei vezetőségének, megyei küldöttként is részt vesz a szervezet munkájában. Korábban vezetője volt a Vöröskereszt helyi szervezetének.

Ahogy feladatai nőnek, úgy csökken a kikapcsolódásra fordítható időmennyiség.

– Nagyon szeretem a hivatásomat, a beteg ember szolgálatát – mondja Megyeri Szabolcsné. Úgy érzem, jól döntöttem, amikor a tára melletti gyógyszerészi munkát választottam. Nekem az a feladatom, hogy a beteg embert meghallgassam, amikor segítségre van szüksége, ott legyek, ha kell, „vevő legyek” a gondjaira. Jó kapcsolatot sikerült kialakítanom az orvos kollégákkal, ami azért fontos, mert a gyógyszerész az orvos–beteg–gyógyszerész hármasban tölt be fontos feladatot. Ennek a hármasnak kell együttműködnie a sikeres beteggyógyításhoz. A mi patikánkban szinte családias hangulat uralkodik, mi mindig a betegek rendelkezésére állunk. Az emberek érzik, hogy számíthatnak ránk, gyakran kérdeznek, és kérdéseikre őszinte válasz várnak, akkor jönnek, amikor a gondjaikra megoldást remélnek.”

Ezerkilencszázhetvenben kötött házasságot Megyeri Szabolccsal, aki agrármérnök. Lányuk, Boglárka 1972-ben született. Ő ma már végzett orvos, aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvos, a DOTE I. Számú Sebészeti Klinikáján. A két évvel később született Szabolcs mérnök–informatikus végzettsége révén, Budapesten a Novodata munkatársa.

Szabadidejében zenét hallgat, olvas, elsősorban a történelmi témájú könyveket kedveli. Korábban a gyerekekkel együtt igyekeztek megismerni Magyarországot és a nagyvilágot, ma már férjével kettesben tesznek utazásokat. Thaiföldtől Kubáig a világ sok táján megfordultak már. Igyekszik mindenütt jól érezni magát, de legszívesebben újra megfordulna Londonban és Rómában, hisz ez az a két város, amelyeket nem lehet megunni, ahová bármikor szívesen visszatérne.

Eddigi életútjával elégedett, addig szeretne dolgozni, amíg ebben a felelősségteljes hívatásban maximálisan helyt tud állni.

A jövőt tekintve a gyermekek boldogulásának segítése az elsődleges cél. Reméli, hogy majdan az unokák nevelésében is sikeres lesz nagymamaként.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése