Ványi Lajosné

A községi könyvtár igazgatója,

Földes

hb_02-148_vanyi_lajosne.jpgFöldesen született és nevelkedett, középiskolába Hajdúszoboszlón járt. A gimnázium után szülőfalujában a Községi Tanács Bölcsődéjében dolgozott, mint csecsemő- és gyermekgondozónő, e szakképzettséget meg is szerezte. 1970-ben férjhez ment, 1972-ben született meg fiuk: Róbert. Családi házukat ezt követően építették. 1976-ban vette át a községi könyvtárat és végezte el a debreceni tanítóképző főiskola népművelés–könyvtár szakát.

1980-ban adták át az általános művelődési központot Földesen, melybe integrálták a községi könyvtárat is. Ekkor lett a könyvtár kettős funkciójú, vagyis olyan közművelődési könyvtár, amely iskolakönyvtári feladatokat is ellát. A könyvtár az oktatás-nevelés folyamatába szervesen beépült. Több mint húsz éve vesz részt a könyvbarátkörösökkel olvasópályázatokon. Az olvasók igényei alapján önállóan szervezi az író-olvasó találkozókat. 1984-ben Miniszteri Dicséretben részesült. 1986-ban a könyvtár szervezésében indult el a Természetvédelmi suli rendhagyó foglalkozásaival, természetvédelmi túráival. 1989-ben vette fel az ÁMK Karácsony Sándor nevét. A névfelvételi ünnepségre időszaki kiállítást rendezett Karácsony Sándor munkásságáról. Több évi gyűjtőmunka után 1991-ben megrendezte a Karácsony Sándor állandó emlékkiállítást a könyvtárban. Érdemes megemlíteni néhány fontosabb eseményt, publikációt:

1991-ben a Karácsony Sándor emlékkiállítást bemutató kiadványa a Magyar Pedagógiai Társaság pályázatán pályadíjban részesült Hajdú-Bihar Megyei Könyvtári TÉKA 1991/1. sz.: A Karácsony Sándor emlékkiállításról 1992-ben pályázott a Karácsony Sándor emlékkiállítás és bibliográfia című kiadvány megvalósítására, melyet a jövő pedagógusainak ajánlott, s tiszteletpéldányait megküldte a régió pedagógusképző intézményeinek, könyvtárainak.

A könyvtár állandó kiállításának anyagából eddig húsz diplomamunka és tanulmány készült. Az intézmény társrendezője volt a Karácsony Sándor Napoknak és a Karácsony Sándor Társaság rendezvényeinek. Évente megrendezik a költészetnapi szavalóversenyt. 1993–98: az ÁMK művelődési igazgatójaként írt pályázatának segítségével felújították a község úgynevezett Gúnár-kerti csőszházát, melyet a Műemlékvédelmi Felügyelőséggel le is védetett.

1996-ban megjelentették Bakoss Lajos: Népnyelv és néphagyomány gyűjtése című kiadványt, melynek szerkesztője Ványi Lajosné. Az 1998-ban elvégzett továbbképzésekkel megfelelt a diplomafrissítésnek. 1999. július elsejétől az általa vezetett könyvtár kivált az ÁMK-ból és részben önálló gazdálkodási jogkörű költségvetési intézményként működik. 2001-ben az ÁMK, 2002-ben a könyvtári szakfelügyelet a könyvtár munkáját pozitívan értékelte. E sokrétű könyvtári feladat megoldásához pályázatok útján szerez támogatást. 2001-ben a megyei Közoktatási Alapítványtól félmillió forintot kaptak.

Az információs társadalom megvalósításában közreműködő könyvtárak támogatása című pályázaton hat multimédiás számítógépet, lézernyomtatót és egyéves ingyenes internet-hozzáférést nyertek. E pályázatot kolléganőjével, Gondáné Gaál Annamáriával készítették, aki a felnőtt olvasók részére a számítógép és az internet használatát népszerűsítő tanfolyamot tartja.

A könyvtári állomány számítógépes feldolgozását 2001-ben kezdték meg egy közhasznú munkás segítségével. Ma már naprakészek a 24000 dokumentum feldolgozásával és a napokban indulhat a számítógépes kölcsönzés Földesen. Szeretettel vállalt feladata az általa rendezett Karácsony Sándor állandó emlékkiállítás anyagának népszerűsítése, közreadása. Ezért az informatikai pályázaton elnyert ingyenes internethasználatot arra is szeretné felhasználni, hogy a kiállítás dokumentumait digitalizálják. Így ismét elérhetővé és kutathatóvá válik Karácsony Sándor pedagógus és filozófus szellemi hagyatéka. Idézzünk itt egy gondolatot tőle, melyet ezerkilencszáznegyvenháromban a szárszói „Magyar Élet” táborozáson tartott előadásában mondott: „… Hármas feladat előtt állunk. Nevelésünket a szerint, amint bajaink diagnózisa diktálja, egyszerre kell modernné, magyarrá és hatékonnyá tennünk. Nem panaszkodhatunk ugyanis, a mostanában elmúlt évtizedek folyamán reformban igazán nem szűkölködhetünk, különösen pedagógiai téren és elsősorban a középiskolát illetőleg. … Reformban volt tehát elég módunk, … Csakhogy nem váltak be a reformok, mert csupán részleteket szándékoztak reformálni, holott az egész reformra érett. …”

Szakmai munkáját szerető családi háttér segíti. Férje kereskedelmi munkáján túl vezeti családi vállalkozásukat, az étolajüzemet. Fiuk, Róbert a Bihari-sík Tájvédelmi Körzet vezető természetvédelmi őre, ahogy Ványiné Erzsike menye találóan megfogalmazta: „munkája az élete”. Legnagyobb boldogságuk két gyönyörű és okos kis unokájuk: a 3 éves Virág és az 1 éves Csongor.

 (Hajdú-Bihari Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése