Dr. Fülepné Sipos Ilona Eszter

A Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója,

Derecske

hb 7 nyg Fülepné Sipos Ilona dr..jpgKözel három évtized a vidéki közművelődésben!Hivatás, vagy szakma? Mindkettő.

Jó iskoláim voltak Debrecenben: a Műhelytelepi Általános Iskola, majd a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium. Szüleim szerető szigorúsággal igyekeztek – öcsémmel együtt – a tudás és a munka tiszteletére nevelni, ami az igazi útravalóm volt.

Érettségi, majd útkeresés.Néhány év után találtam rá arra a hivatásra, amely a mai napig éltető közegem – ez pedig a közművelődés.

Elvégeztem a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola művelődésszervező szakát, hivatásos kulturális menedzser és tömegkommunikátor szakirányú végzettséget szereztem. Ezután a budapesti Államigazgatási Főiskola önkormányzati gazdálkodás szakán végeztem. Falusi turizmus- és településmenedzser szakirányú végzettséget is szereztem.

Pályám kezdetén, majd képzéseim során „iskolateremtő” tanítómesterekkel (pl.  a pszichológiát tanító, Hatházi tanár úr, a  szociológiát oktató Fónai Mihály, a vezetéselméletet tanító Mankó Mária ), profi elméleti felkészültségű gyakorlati „mesterekkel” találkoztam. Ők megalapoztak, irdatlan mennyiségű tudásanyaggal láttak el. Az igazi gyakorlati tanítómesterem a helyi mikro-társadalom Konyáron és itt, Derecskén.

A közművelődés – szerintem – egyszerre nemes és fennkölt, egyszerre kicsit populáris, egyszerre hagyományőrzési elhivatottságú, egyszerre civil-centrikus. A magyar közművelődés 1945 utáni négy-öt évtizedes múltja a művelődési házakban összpontosult, oda centralizálódott, amely a mindennapi politika egyik játszószere (és játszótere) is volt. Ez így nem volt jó!

20 éven át, Konyáron, sikerrel próbáltam és valósítottam meg azt, hogy a civil társadalom az, amely új iniciatívát teremt, új szellemiséget hoz a közművelődésbe – ennek szakmai jellegű rendszerbe foglalása és rendszerszemlélete az igazi kulturális menedzseri feladat. Gyökereink keresése, a helyi hagyományok felkutatása és megőrzése, a kulturális színtér helyhez kötöttségének változtatása, mind-mind a közművelődési szakemberek – így jómagam – irányváltása is lett.

Az országosan is ismert és elismert Konyári Pávakör szakmai és civil fellendülése, formálódása, külföldi útjai is működésem idejére estek. A Konyári Baráti Kör és a helyi ifjúsági egyesületek jelenléte is megnyugvással (no meg sok-sok szervezéssel) töltött el, érdemes volt velük és értük tevékenykedni.

Külföldi tanulmányútjaimon megismerhettem a francia, az osztrák, az olasz közművelődési modelleket, az ott tapasztaltak alapján is tudatosult bennem az, hogy a civil közösségek működőképessége is bizonyíthatja a társadalom és a demokrácia érettségét (vagy éretlenségét).

A magyarországi népfőiskolák tartalmas életét megismerve, azok ars poetikájával azonosulva, alapító tagja lettem a Kék Kálló Menti Népfőiskolai Társaságnak, mely a mai napig kistérségünk egyik legjobbika. Barátság, tisztesség, bizalom. Ez lett a jelszava népfőiskolánknak és általunk az enyészettől megmentett, korhűen felújított derecskei katona-házas parasztház pedig működési helyszínünk.

Konyáron több civil szervezet és egyesület születése körül bábáskodhattam. Volt sikerélményem, főleg a rendszerváltás után. Az öntevékeny civilek 1990 után, fenekestől felforgatták a mikrovilágot. Rendszeresen részt vettek a falu társadalmi életében, azt termékenyen alakították. Megváltoztatták a község arculatát. Helyi újságot adtak ki, Falutévét indítottak, kiadták Konyár Falukönyvét, de a Konyári Hagyományőrző Napok kitalálói, szervezői és kivitelezői is ők voltak – és mindebben partner volt az önkormányzat is.

Én koordinálhattam, a feltételeket igazgathattam, lubickoltam a feladatokban, ez már igazi hivatás volt!

Tizenkét éven keresztül vehettem részt a község önkormányzati életében. Tartalmas évek voltak, mert a döntésekben érvényesíthettem a közművelődési érdekeket, hasznát vehettem az Államigazgatási Főiskolán megtanultaknak, a pénzügyi bizottság vezetőjeként igyekeztem a helyi költségvetés stabilitásában szerepet játszani.

2002 őszétől a politika beleszólt az életembe. Az új helyi hatalom újra haszontalannak ítélte meg a közművelődést, amely a mindennapi politika kiszolgálójának tekintette a Művelődési Házat. Közel fél évig vergődtem a megalázó szerepkörben, majd Derecske következett. A város befogadott. Először beosztott kistérségi közművelődési referensként, majd 2007 elejétől a Művelődési Központ és Könyvtár igazgatójaként igyekszem pezsgő és tartalmas minőséget Derecske közművelődésébe beépíteni, figyelembe véve a helyi társadalom igényeit. Ez nemcsak a jelen, hanem a jövő kihívása is!

Családi hátterem nyugodt, kiegyensúlyozott. Gyermekeim révbe értek. Szabadidőnkben párommal kirándulunk. Kicsi unokáim kérdezték nemrég: „Mama, ugye, te nagyon szereted, amit csinálsz, mert mindig dolgozol?”
Azt válaszoltam, igen, ez a hivatásom, ez a hobbim, ez az életem!

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)    
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése