Kalmár Imréné

Családi gazdálkodó,

Derecske

hb_5-100_kalmar_imrene.jpgA harmincas éveiben járó, férfiakat megszégyenítő munkabírású és szervezőképességű Katika nem véletlenül került kapcsolatba a mezőgazdasággal. Szülei is – tősgyökeres derecskeiekként – állattenyésztéssel foglalkoztak. Gyermekkorában a család szerződéses viszonyban állt a berettyóújfalui ÁFÉSZ-szel, előbb étkezési tojás, majd tenyésztojás termelésére.

Általános iskolai tanulmányai befejeztével édesanyja eredeti foglalkozását, a női szabó szakmát választotta. El is végezte a hároméves szakmunkásképzőt Berettyóújfaluban. Tanult szakmájában azonban mindössze hat hónapot dolgozott, majd váltott: csatlakozott a Berettyóújfalui Baromfitenyésztők Szakcsoportjához.

1984-ben történt házasságkötése után előbb a nagyszülők portáján, később saját családi kertes házuk udvarán – immár férjével közösen – folytatták a szülőktől átvett baromfitenyésztést. Ez tíz évig tartott, folyamatosan bővülő tojóállománnyal, amikor is a rendszerváltozást követően ők is váltani kényszerültek. Az egyik helybeli felbomlott termelőszövetkezettől használt mezőgazdasági gépeket vásároltak, s férje vállalkozásba fogott: a takarmánybálázástól a szállításig mindent vállalt. A kárpótlás és licit révén földet is vásároltak, így mára már elmondható róluk, hogy egy közepes méretű családi gazdasággá nőtte ki magát a tulajdonukat képező összterület. A férj kft. formájában továbbra is szolgáltatást végez, míg Katika egy takaros farm tulajdonosa. Zöldmezős beruházásként a város nyugati részén, a Szováti útfélen egy komoly feldolgozót, csomagolót, tárolót, kiszolgálóhelyiségeket és számítógépekkel felszerelt irodát építettek. Elsősorban zöldségtermesztéssel – burgonya, hagyma, sárgarépa, főző- és sütőtök, karfiol, paradicsom, paprika  – foglalkoznak.

A mezőgazdaság nehézségeit felismerve egyre inkább arra törekszik Katika, hogy minél magasabb feldolgozottsági szinten értékesítse saját termékeit. Ennek érdekében a telephelyén fellelhetők a legmodernebb mezőgazdasági gépek: traktorok, öntözőberendezések, munkagépek, feldolgozó-, illetve csomagológépek.

A fiatalasszonynak – mint a legtöbb sorstársának – az értékesítési gondok okoznak fejtörést. Sajnálattal jegyzi meg, hogy elárasztották az országot az unión kívüli országokból származó silány mezőgazdasági termékek, amelyeket a nagy áruházláncok jóval áron alul értékesítenek, míg a hazai termelők sokszor előállítási áron sem tudják eladni a jó beltartalommal rendelkező termékeiket. A mindenkori kormánytól a magyar gazdálkodók elvárják, hogy érdekeiket képviselve lépjenek fel a magyar termékek védelméért – fogalmaz határozottan Kalmárné. Talán nem véletlen, hogy a magabiztos fellépésű fiatalasszonyt választották meg 2005 áprilisában a gazdák tisztújító gyűlésükön a Derecskei Gazdakör elnökévé. Persze, már előtte is bizonyított, ugyanis aktívan részt vett a téli gazdademonstráció szervezésében, lebonyolításában.

Választott tisztségéből fakadóan állandóan képzi magát: az utóbbi években ezüst- és aranykalászos tanfolyamokat végzett, de ért a nehézgépek kezeléséhez, s folyamatban van a teherautóvezetői-engedélyének megszerzése. Elmondható róla, bármilyen volán mögött megállja a helyét. Állandó résztvevője a téli gazdaképző tanfolyamoknak, így bátran állíthatjuk, hogy naprakész ismeretekkel rendelkezik a mezőgazdaságot érintő kérdésekben. Ismertségének és elismertségének köszönhetően részt vesz a Leonardo-programban, melynek keretében uniós országok diákjait fogadja telephelyén, mezőgazdasági gyakorlatot biztosítva legutóbb például német fiataloknak.

Az agrárium súlyos gondjaként említi a piacvesztést, úgy a hazai, mint az uniós országok vonatkozásában, továbbá a külföldi tőke beáramlását, amely a feldolgozóüzemek tulajdonjogának ötven százalék fölötti megszerzését jelenti. Ebből következik – elmondása szerint – hogy a magyar termelők kiszorulnak a feldolgozásból, ezzel egyidejűleg a termelésből is, hiszen a nyugati tőkés már a készterméket dobja a magyar piacra. Megoldásként azt javasolja a fiatalasszony, hogy a nálunk megtelepedett áruházláncok nagyobb arányban forgalmazzanak hazai termékeket, amellyel segítik a magyar gazdák talpon maradását.

A stafétabot átvétele biztosított a Kalmár családban, hiszen gyermekeik – tavaly végzett Krisztina lányuk és a középiskolás Norbert – úgyszólván belenőttek a gazdaságba. A nagylány mezőgazdasági szakirányú végzettséget szerzett Biharkeresztesen, s tagja a családi gazdaságnak, míg a tizenhat éves Norbi a gépek szerelmese: már tízéves korában kombájnt vezetett, de mindenféle géppel önállóan dolgozik. Hobbija az offroad versenyeken való szereplés.

Katika a családi gazdaság vezetése, a család ellátása mellett – ha ideje engedi – szívesen olvas tudományos-fantasztikus folyóiratokat, könyveket.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése