Bakó István

Polgármester,

Derecske

hb 7 nyg Bakó István (4).jpgA bihari kisváros polgármestere 35 évesen, a legszélesebb jobboldali összefogás, a Fidesz-Gazdakör jelöltjeként nyert nagy fölénnyel három jelölt közül a 2006-os önkormányzati választáson.

Értelmiségi családból származik, édesapja 36 évig volt állatorvos Derecskén, édesanyja pedig nyugdíjazásáig nevelőszülő felügyelő volt. Az általános iskolát, a gimnáziumot, sőt, a tánciskolát is Derecskén végezte el. Pedagógus szeretett volna lenni, ezért felvételizett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem matematika-kémia szakára, melyen 1994-ben végzett. A pályát a debreceni Irinyi János Élelmiszeripari Szakközépiskolában kezdte. Hét és fél évig dolgozott ott. Közben képezte magát: az Agrártudományi Egyetemen mérlegképes könyvelői képesítést szerzett, két év múlva, 1998-ban okleveles könyvvizsgáló lett. A megszerzett ismereteit másodállásban kamatoztatta a gazdasági életben. Időközben megnősült, volt iskolatársát, a szintén derecskei Katona Juditot vette feleségül, aki 2000-ben helyezkedett el a polgármesteri hivatalban köztisztviselőként. Az ott történt osztályok kialakításakor esett Istvánra a választás, aki 2002. január 1-jétől a pénzügyi osztály vezetője lett. Nem kis dilemmát okozott a döntés, ugyanis imádta a tanítást, de vonzotta szülővárosa is, a család közelsége, illetve az, hogy kertes házban szerettek volna letelepedni. 2001 decemberében ez meg is valósult, házat vettek Derecskén.

Hiányzott a tanítás, s éppen kapóra jött neki, hogy volt munkatársai megkeresték: pályázza meg a nyugdíjba vonult igazgatónő állását. Két pályázó közül Bakó István nyert, s 2003. augusztus 1-jétől 2004. július 31-éig volt igazgató. A kérdésre, hogy miért hagyta ott a középiskolát, a következőt válaszolja: egyrészt más a tanítás, amit nagyon szeretett, és megint más az igazgatói munka. Másrészt úgy ítélte meg, hogy tanárként és pénzügyi osztályvezetőként sikeres volt, de igazgatói minőségében inkább átlagos, és ez szakmailag nem elégítette ki. Úgy vélte, akkor kell abbahagyni, s visszatérni Derecskére, korábbi munkakörébe.

2006 nyarán a Polgári Együttműködés kérte fel, hogy vállalja el a polgármester-jelöltséget. A tárgyalások során arra a következtetésre jutottak, csak egy erős képviselőjelölt-csapattal és polgármester-jelölttel érdemes versenybe szállni. Ez így is lett: a 13 jelöltből 12 képviselő lett, élén saját polgármesterükkel, Bakó Istvánnal.

Nagy meglepetés nem érte új tisztségében, hiszen belülről ismerte a város működését. Amin mindenképpen változtatni kellett, az az volt, hogy a fejlesztések irányába tegyenek határozott lépéseket. Célul tűzték ki továbbá, hogy a környező települések közül Derecske térségi szerepét erősítsék. Ennek jegyében lettek gesztorai az általános iskolai és az óvodai társulásoknak. Jelentős eredményként könyveli el Bakó István, hogy Tépével közösen pályáztak és nyertek a két települést összekötő kerékpárút kiépítésére.

Polgármesterként úgy tapasztalja, egy ilyen kisvárosban is ugyanolyan életszínvonalat várnak el az emberek, mint a nagyobb városok lakói: legyen kábeltv, internet, bölcsőde, rendezvények stb. Mindennek megfelelni, nagy feladat, s egyben kihívás is, de úgy érzi, a megoldás nem egyedül az önkormányzattól várható, szükség van a helyi vállalkozók bevonására is. Ilyen pl. a buszmegálló üzemeltetése. 2006 őszétől az összes derecskei beruházás helyi vállalkozók kivitelezésében történt meg.

Eredményként sorolja a városi tv beindítását, a minden háztartásba ingyenesen eljutó Derecskei Híreket. A 2007 őszén átadott Bocskai István Általános Iskola felújított és bővített épületét és a teljes berendezést – a liftet kivéve – helyi vállalkozók készítették. Soha nem épült annyi szilárd burkolatú út, mint az elmúlt évben. Jelentősen megélénkült a kulturális élet is: első alkalommal rendezték meg a Város Napját 2007. június 23-án, egész nyáron korzó várta helyben a kikapcsolódni vágyókat, ősztől pedig színházi előadásokat indítottak be a művelődési központban.

Igyekeznek kitekinteni a városon kívülre is: Kárpát-medencei kapcsolatokat építenek a Felvidéktől Partiumon át Székelyföldig.

A polgármester akkor könyvelné el sikeresnek ténykedését, ha elérné a fiatalok helyben tartását. Ennek érdekében indítják be újból a bölcsődét, a szakképzést a középiskolában és telkek kialakítását is tervezik.

Nem szakadt el a pedagógusi munkától sem, ugyanis három éve a DE ATC Agrár és Vidékfejlesztési Karán államvizsga bizottsági tag, illetve minden évben felkérik a DE Közgazdaságtudományi Karán előadás tartására a helyi önkormányzatok gazdálkodásáról.

Közéleti elfoglaltságai miatt feleségére több teher hárul, ám ha csak tehetik, minden rendezvényre együtt mennek el. Kisfiuk, Lőrinc, négyéves. Ami szabadideje van, azt igyekszik a családdal tölteni. Tavalyi szabadságukat a tíz évvel korábbi nászútjuk helyszínén töltötték, immár hármasban. Erről is és a mindennapos teendőkről, az elvégzett munkáról a város honlapján található blogjában olvashatunk.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése