Krisztik József

Nyugalmazott polgármester,

Derecske

hb_01-118_krisztik_jozsef.jpgAzt mondják, az alma nem esik messze a fájától. A termés igen gazdagnak számít egy hétgyermekes családban, mégis érdekes, ha csak egy irányba potyognak a megérett gyümölcsök. Valamikor nagyon régen, egy berettyószentmártoni kőműves öt fia elhatározta, hogy az atyai mesterséghez közeli foglalkozást választ. Krisztik József is követte a szülői példát: az építőiparra esett a választása. Negyvenkét éve jegyezte el magát mostani lakóhelyével. Élete nagy részét itt töltötte, már mindenki tősgyökeres derecskeinek érzi. A református templom klasszicizáló épülete mellett szerényen húzódik meg a római katolikus templom, Istennek az a hajléka mindig nagy jelentőséggel bírt Krisztik József életében. A templom mögötti kis utcában, talán az egykori polgármester háza a legegyszerűbb, egy pillanatra el is bizonytalanodom, hogy jó helyen járok-e.

Jön elém széles mosollyal és invitál, kerüljek beljebb. A szobában fotókon a családi fészekből kirepült három gyerek és az unokák, társaságuk megadja a beszélgetésünk családias alaphangulatát. Egy pillanatra betér a Márta asszony is, aki gyógyszertári asszisztensként dolgozott nyugdíjazásáig, aztán magunkra hagy minket. Jóska bácsi készült a beszélgetésre, lendületesen futó szálkás betűivel teleírt lapot tesz elém életének legfontosabb állomásaival, kétéves polgármesteri szolgálatának eredményeivel. Nem ismeretlenek előttem ezek a sorsfordulók, mert a millennium évében odaítélt díszpolgári cím átadásakor is elhangzott ennek a gazdag életútnak a rövid ismertetése.

Krisztik József Szentmártonról gyalog járt nap mint nap az újfalui Arany János Gimnáziumba. Az érettségi után építész üzemmérnöki végzettséget szerzett Debrecenben. A polgármesteri megbízatása előtt több építőipari vállalatnál dolgozott, terveket készített, kivitelezéseket, tervezőirodát irányított. Sok munkája megtalálható a megyében, de a Derecskei ÁFÉSZ-nál töltött tizennégy éves munkássága meghatározta lakóhelyének arculatát.

– Sok kereskedelmi egység készült el az irányításom alatt Derecskén. A legjelentősebbnek a Kristály éttermet, Lux presszót, ABC üzletházat, a vas-műszaki áruházat, Gála üzletházat tartom, igaz, az épületek magukon viselik a kor, az akkori építészet stílusjegyeit. Magántervezőként több mint száz saját tervezésű családi háznak irányítottam a kivitelezését.

Az ezerkilencszázkilencvenkettőben időközi választáson a polgárok akaratából polgármester lett, és több mint két éven át a város első embere volt.

– Polgármesteri megbízatásom ideje alatt igyekeztem békességet teremteni az önkormányzati képviselő-testület működésében, és a város fejlesztése érdekében mozgósítani az anyagi és a szellemi erőforrásainkat.

A békétlenség volt az egyik oka az időközi választásnak, és a régen látott bihari infrastrukturális fejlesztésekhez elengedhetetlenül szükség volt összefogásra. Krisztik József polgármestersége idején valósult meg, a sportcsarnok építése, a telefonhálózat teljes városra való kiterjesztése, a gázhálózat kiépítésének megindítása, a 47. számú főútvonal városi szakaszának felújítása, a Köztársaság utcai kerékpárút kialakítása. II. világháborús emlékmű, idősek napközi otthona és krízis ház is épült. Bővítették a szociális ellátó rendszert, megalapították a Derecskei Városi Jóléti Szolgálati Alapítványt, létre hozták a családsegítő szolgálatot. Jelentős fejlődés történt a kultúra és a sport területén is. A női kézilabdacsapat az NB I/B-ben, a labdarúgócsapat NB III-ban játszott. Hagyományteremtő szándékkal szüreti felvonulást szerveztek, amely azóta is, minden évben megrendezésre kerül és zeneiskolát alapítottak.

– Ezerkilencszázkilencvennégyben már nem indultam a polgármesteri székért – összegzi az elmúlt évek eseményeit –, de tagja voltam a képviselő-testületnek, és mint alpolgármester tevékenykedtem. Ezerkilencszázkilencvennyolc óta a településfejlesztési bizottság elnökeként igyekszem a városfejlesztést elősegíteni. Mint nyugdíjas aktívan bekapcsolódom városunk szellemiségének alakításába, mert feladatomnak tartom a polgárosodás segítését. Szerintem elengedhetetlen láncszeme a fejlődésnek az egyre erősödő civil társadalom. Fontos, hogy minél több működő civil közösség jöjjön létre, és ebben a munkában én is szeretném kivenni a részem. Elnöke vagyok a Derecskéért Polgári Kör Egyesületnek és a Derecskei Civil Szervezetek Szövetségének. Lehetőségeim szerint segítem a derecskei kézműves hagyományok felélesztését, és évek óta részt veszek a közbiztonság javítását célzó polgárőrség szervezésében. Tagja vagyok a katolikus egyháztanácsnak, és ellátom a gondnoki teendőket is.

Ezerkilencszázötvennyolc óta élek a településen, így nem csoda, ha jobban kötődök ehhez a városhoz, mint szülőfalumhoz. Sok közösséget vallhatok magamnak Derecskén, és van egy közös érzésem mindegyikkel kapcsolatban: befogadtak.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése