Kecskés Gyula

Polgármester,

Pocsaj

hb_3-178_kecskes_gyula.jpgKecskés Gyula eddigi életét mérlegre téve arra a megállapításra jutott, hogy felnőtt korhoz érve tízévente megújulás lendítette tovább addigi pályáját. Ilyenkor a rejtett tartalékok is előkerültek valahonnan, ami nagy erőt és elszántságot adott a továbbiakhoz. Azt meg egyenesen szerencséjének tartja, hogy mindig nagyszerű emberek alkotta közösségbe csöppent, akármerre vetette is a sors.

A pocsaji kis házban szigorú, de szeretetteljes nevelésben részesült. A vézna, mondhatni csenevész gyerek sok rossz fát tett a tűzre – sok hasonló korú gyerekkel hol így, hogy úgy múlatták az időt a Kossuth utcában –, de sohasem kapott ki. A görög katolikus nevelés, főként nagyszülői hatásra, ma is átsegíti a nehézségeken. Az általános iskolában Almási István – apai barát egyébként – matematikatanár a számolás rejtelmein túl emberségre tanított: intelmei, tanácsai ma is példaként szolgálhatnának.

Középiskolába Debrecen-Pallagra, a Balásházy János Mezőgazdasági Szakközépiskolába járt, amire a jó közösség folytán emlékszik vissza különösen szívesen. Meg kell viszont említeni Bereczki Feri bácsit, a mezőgazdasági gyakorlat vezetőjét, aki kezelhetetlen tinédzser korukban is tudott együtt gondolkodni velük, s akihez minden, iskolai élettől akár távol eső problémával is lehetett fordulni.

Otthon kapja első munkahelyét: a Pocsaji Dózsa György Termelőszövetkezetben előbb gyakornok, majd a sertéstelep vezetőhelyettese, vezetője. Katonának hívják be ezerkilencszázhetvenhétben, ahol ismét jó közösségbe kerül: az orosházi kerület nagykereki őrsén vigyázza a határt. Leszereléskor előbb egy kis kitérőt tesz – juhászati ágazatvezetőként helyezkedik el Kismarján –, majd ismét a pocsaji tsz telepvezetője, helyettese.

Munka mellett végzi felsőfokú tanulmányait: Gyöngyösön, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Főiskolai Karán szerez üzemszervező üzemmérnöki diplomát 1987-ben. Az itteni tanulmányait többek között a filozófiai és társadalomelméleti viták tették emlékezetessé, amikor is olyan kérdéseket boncolgattak, mint a társadalmi változások szükségessége, a szocializmus meggyengülése, a jövő mikéntje. Kecskés Gyula addig is szókimondó ember volt – meg is ütötte jó néhányszor a bokáját –, itt sem a hallgatásáról híresült el.

Ezt a mentalitását otthon, a szövetkezet keretein belül is folytatta, ahol követőkre is talált. Azt feszegették, hogy milyen változtatások elengedhetetlenek a szövetkezet életében, ha hosszú távon fenn akarnak maradni, s tagjaikat is megfelelő jövedelemhez juttatni. A vezetők ezt személyük elleni támadásnak vélték, s többekkel együtt botrányos körülmények között kitessékelték őket a tsz-ből. (Azóta néhány kitessékelő beismerte, ha egy részét elfogadják akkor a követelésüknek, nem következett volna be a tsz látványos tér- és vagyonvesztése.)

Kecskés Gyulának akkor már egy családról kellett gondoskodnia, ezért gyorsan váltania kellett: a középvezetőből a maga ura, vállalkozó lett. Előbb a lakóháznál építettek egy élelmiszer-vegyes boltot, rá öt évvel egy újabbat vásároltak, amit a család üzemeltet ma is. 1994-től 1998-ig képviselőként is tevékenykedett, de ebbéli minőségében nem tudta megvalósítani elképzeléseit.

Ezután már csak a polgármesteri székért szállt ringbe, amit 2002-ben koronázott siker. Fidesz-csoportjuk felajánlotta a függetlenként történő indulás lehetőségét, de ő felvállalta kötődését – lám, neki lett igaza.

Mindig szeretett foglalkozni az emberek problémáival, most ez mindennapos. Az emberek kinyílnak, s várják a segítséget. Ez nagy felelősség, függetlenül a probléma nagyságától (mindenkinek a saját problémája a legnagyobb, a legfontosabb). A település életének mikéntje még nagyobb gond. A rendszerváltás előtti vezetés nem engedett oda ipari létesítményt, nehogy konkurenciát jelentsen, mára meg már – a szövetkezet leépülése miatt is – stagnál a gazdasági élet.

Az egyéni gazdálkodásnak nincs jövője, a TÉSZ-ektől pedig – a régi beidegződések miatt – idegenkednek. Az EU-tagság határán a huszonnegyedik órában van a község. Kecskés Gyula bízik benne, hogy mozgósítani tudják a helyi erőket, hogy beválthassák ígéretüket, vagyis rendet tesznek. Már vannak biztató eredmények: rendezvények sora mutatja az összetartás erősödését, már kevesebb zökkenővel tudják kezelni a roma kisebbség ügyeit, újjászervezték a polgárőrséget, amely máris érezteti jótékony hatását, munkahelyeket sikerült biztosítani a Hajdú-Béten keresztül. Még rengeteg tervük van, amiben jó partner a képviselő-testület többsége, a hivatal apparátusa.

Kecskés Gyula egykor futballkapusként járult hozzá települése sikeréhez, manapság már csak nézője és támogatója a sportnak. Feleségével, Kiss Olgával, harmonikus családként élnek, együtt örülnek lányuknál immár a második unokának, drukkolnak, hogy végzős gimnazista fiuknak az angol nyelvvizsga után a külkereskedelmi felvételi is sikerüljön.

 (Hajdú-Bihari Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése