Tímár Zoltán

Polgármester,

Mikepércs

hb_5-170_timar_zoltan.jpgLassan első ciklusának végére ér a fiatal polgármester, aki éppen annyi évesen – 28 – került a település élére, amennyit elődje tanácselnökként, illetve polgármesterként eltöltött ott.

1974. május 28-án született Békéscsabán. Édesanyja mikepércsi, édesapja gyomai volt. A szülők válása után, nyolcévesen költözött édesanyjával Mikepércsre, ahol az általános iskolát végezte el. Középfokú tanulmányait Wass Albert iskolájában, Pallagon végezte. Diplomáját a Debreceni Egyetem szociálpolitikai karán szerezte. Az oklevél átvétele után rögtön Halász Jánosnak, a Fidesz MPSZ országgyűlési képviselőjének személyi titkára lett. Ez a munkakör a fővároshoz kötötte, ahol a Parlament Társadalmi Szervezetek Bizottságának külső szakértője is lett egyúttal. Időközben – Halász Jánosnak a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma politikai államtitkárrá kinevezését követően – kabinetfőnök lett.

2002-ben, a kormányváltás után, hazakerült Mikepércsre, ahol tudatosan készült a helyhatósági választásra. Három kihívójával szemben fölényesen nyert. Indulását az is motiválta, hogy elképedve szembesült a falu elmaradottságával. Mint fogalmaz, évek óta nem volt fejlődés, változás, megállt az élet minden területen. Amíg a négy kilométerre lévő Debrecen óriási ütemben fejlődött, addig az onnan munkából hazatérő mikepércsiek gazos, elhanyagolt, piszkos közterületekkel, utcákkal, terekkel találkoztak. Polgármesterként az első napokban azzal szembesült, hogy az önkormányzat egy rendkívül szegény, ingatlanok, földek nélküli, leromlott állapotú intézményekkel rendelkezik.

Beiktatását követően már az első napon hozzáfogott falufejlesztési elképzeléseinek a megvalósításához. A legfontosabb az 1999 óta életveszélyessé vált általános iskolai étkező felépítése volt, hiszen a gyerekek a tornaterem folyosóján ebédeltek nap mint nap. Ezt a tűrhetetlen állapotot a 2003-ban elkezdett új étkező-konyha megépítése oldotta meg, ami 2004-ben készült el 100 millió forintból.

Újabb nagyobb fejlesztésbe kezdtek, amikor a már 30 éve omladozó kultúrházat közel 60 millió forintból a XXI. század követelményeinek megfelelően 2005-ben felújították. 2006 tavaszára pedig elkészül a település új főtere több mint 50 millió forintos uniós támogatásból.

Ezekhez az infrastrukturális beruházásokhoz kapcsolódóan elkészítették az új településrendezési tervet, amely magában foglalja a meglévő belterületeken a lakosság változtatási igényeinek többségét, illetve az önkormányzati külterületek bevonásával megvalósuló fejlesztési elképzeléseket. Ezek pedig nem mások, minthogy Mikepércs Debrecen „alvóvárosa” legyen. Jelenleg is nagyarányú a megyeszékhelyről történő átköltözés a településre, minek következtében Mikepércs lakosainak száma évről évre nő. (2002-ben 3500-an, 2005-ben már 3800-an lakták!)

Ahhoz, hogy a település valóban kertvárosi jelleget öltsön, olyan fontos infrastrukturális beruházások megvalósítása szükséges, mint a teljes közművesítés, szilárd burkolatú utak építése, illetve az alapfokú oktatás intézményeinek a fejlesztése. Ezt már el is kezdték, Debrecennel közösen építik uniós támogatásból a szennyvíz-csatornahálózatot, ezt követően pedig faluszerte megvalósulnak az útépítések. Ezzel egy időben a 47-es főútvonal átkelési szakaszán jelentős fejlesztés zajlik: forgalomlassító szigetek, jelzőlámpás csomópont építése a központban, illetve a településre vezető és onnan kivezető útszakaszok közvilágítással való ellátása. Az intézményeken belül új óvoda építését, illetve a régi bővítését tervezik.

Az ambiciózus polgármester közép- és hosszú távú elképzelései között szerepel egy új egészségügyi centrum megépítése, bevásárlócsarnok kialakítása, egy új, ügyfélbarát hivatal megépítése a százharminc éves polgármesteri hivatal helyén.

Fontos a meglévő turisztikai látványosságaik – műemlék református templom, Rákóczi-tölgy, Rókás-horgásztó, vaskályha-múzeum, Nyárfáshegyi legelő természetvédelmi terület  – megőrzése és még vonzóbbá tétele a turisták előtt, hiszen mindez kapcsolódik az országos kéktúra útvonalához.

Szerencsésnek mondhatja magát a polgármester, ugyanis a kétharmados többség mellett, az ellenzéki képviselőkkel együtt a testület teljes támogatását élvezi fejlesztési elképzelései megvalósításához.

A lassan a háta mögött hagyott ciklus legfontosabb eseménye, kislányának, Liliannának a megszületése volt 2004 májusában. Feleségével – aki szintén mikepércsi – 18 éves koruk óta élnek együtt. A gyesen lévő fiatalasszony negyedik diplomája megszerzésére készül: az ELTE Jogi Karán tanul.

Tímár Zoltán saját települése mellett a megyei önkormányzatban is tevékenykedik az ügyrendi bizottság tagjaként. Ennyi elfoglaltság mellett szabad ideje szinte egyáltalán nincs. Ami kevés adódik, azt családjával, különösen az „apás” kislányával tölti.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése