Dr. Fülep László

Polgármester,

Konyár

reg nyg Fülep László dr.jpgPolgármester, orvos, háziorvosi szakfelügyelő, orvosszakmai szervezeti vezető, közéleti politikus (Fidesz-MPP) és mindhalálig Loki-szurkoló.

Egy szakmai folyóiratban olvastam róla: „Nagy példaképeim, Andor Miklós, Várallyai Gyula, Illyés István, ők etalonok. Én nem szeretnék etalonná válni.” Mára, akarva, nem akarva, dr. Fülep László nemcsak mint orvos, hanem mint polgármester is etalonná vált. Józan, reális, mérsékelt, lényeglátó – mondják róla. Ezt bizonyítja nagy ívű életútja, amit harminchat évig vidéki orvosként, 1990–2002-ig, majd 2006-tól jelenleg is, Konyár polgármestereként, családapaként, országos hatókörű (Országos Alapellátási Intézet) intézmény aktív munkatársaként, háziorvosokat is reprezentáló szervezet (Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete) alelnökeként, ÁNTSZ háziorvosi szakfelügyelőként tevékenykedve megélt. Hogy is kezdődött?

A háromgyerekes családban egyedüli fiú, akinek gyermek- és kamaszkora élménydús volt. Édesapja, aki évtizedekig egyet jelentett a megyében a sportújságírással, és édesanyja, aki Marosvásárhelyről jött férjhez Debrecenbe, nagy szigorral, de meleg szeretettel nevelték. A Kossuth-gimnázium magasra emelt mércéje után az orvosegyetem következett Debrecenben, amelyet 1971-ben végzett el. Ekkor már a DEAC futballistája volt, az egyetemi bulik, hajnalig tartó tanulások évei.

l

Szegedi, Heidrich, Veress, Kassai, Bó­dor és Kéki doktorok a DEAC öltözőjében is okították az elméleti és gyakorló orvoslás ismereteire a még egyetemi hallgató centerhalfot. Takács és Árvay professzoroknál TDK-zott a szülészeti klinikán, az ottani álláslehetőségétől egy akkori pártpreferált középszintű kollégája fosztotta meg. Ekkor fogadta meg: bebizonyítja önmagának, nemcsak Debrecen létezik a világon!

1971 őszén került körzeti orvosnak Konyárra. Hihetetlen nehéz hónapok következtek, saját tapasztalások révén beletanulni a diagnosztikába és differenciáldiagnosztikába. És három hónapos szárnypróbálgatás után az emlékezetes ázsiai influenzajárvány 1971–72 fordulóján, napi 120–130 beteggel.

A családi orvoslást az elsők között vezette be Magyarországon. Családalapítás: László – 1972 – (aki már két lányunokával ajándékozta meg), Edina  – 1985 –, mindketten diplomások.

Az első hazai körzeti orvosok között szakvizsgázott Budapesten 1982-ben. Az akkori orvostovábbképző intézetben dr. Kádár Tibor és dr. Pauka Tibor vezették be az orvosszociológiába, a szakmai módszertanba, a publikációk megírásába. 1982-től a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete főtitkárhelyettese, majd 1990-től, jelenleg is, az egyesület alelnöke. Munkatársa lett az Országos Alapellátási Intézetnek, tudományos-módszertani feladatok megoldásában tevékenykedik. 2006 óta ÁNTSZ háziorvosi szakfelügyelő Hajdú-Biharban. Az ezredfordulót követően ő vezette be az Országos Alapellátási Intézeten belül Magyarországon, Európában egyedül, a roma egészségügyi mediátor képzési programot. (Több száz roma fiatal szerezhetett így kommunikációs, személyiségfejlesztési, egészségügyi, higiénés, elsősegélynyújtási, szociális alapismereteket.)

1990-től, három cikluson át, Konyár polgármestere. Ez a 12 év 45 év lemaradását hozta be a községnek. Szilárd burkolatú utak az utcák nagy részében, a tekerős telefonok helyett korszerű digitális telefonhálózat, pislákoló lámpák helyett modern közvilágítás, a szervezett szemétszállítás beindítása, az oktatás segítésére az iskolában emeletráépítés, a számítástechnika teljes körű intézményi bevezetése az egész faluban, a civil szféra inspirálása. Rendszeres – 12 éve ismétlődő – nyári hagyományőrző napok és az elszármazottak találkozója, az elinduló külföldi testvértelepülési kapcsolatok (erdélyi és olasz). 2001-től a Fidesz-MPP tagja.

2002–2006 között megtapasztalhatta, amikor nem ő volt a polgármester, mit jelent az új, baloldali községvezetés. Több tízmilliós eladósodás, teljes – 60-as 70-es éveket idéző – kézi vezérlés, a devianciák kiszélesedése, a demokrácia megbotlása. Elindult a polgármesteri megmérettetésen és – futballnyelven szólva – fölényesen, 4–1-re győzött! És azóta? Új idegenforgalmi vendégház (12 ágyas), a Polgármesteri Hivatal ISO-minősítése, új, akkreditált falumúzeum, további útburkolatok, olasz és erdélyi testvértelepülési kapcsolatok kiteljesedése, az önkormányzati intézményekben diplomás fiatalok munkához juttatása, nyitottság a környező kistérségi települések felé.

Hobbija a foci, amiből mára a Loki meccsein való szurkolás maradt, az autóvezetés, a közművelődésért is élő feleségével együtt töltött tenerifei és alpoki pihenések, a gyermekekkel és unokákkal való törődés, az orvosszakmai kongresszusokon való előadások és elnöklések. Ennyi az életem! – mondta dr. Fülep László. Hogy ez sok vagy kevés, az olvasó döntse el!

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése