Özv. Sarádi Istvánné, Hacsi Piroska

Hajdú-Bihar legidősebb polgára,

Hosszúpályi

szszb 24 Özv. Sarádi Istvánné.jpgKemény munka, hús- és alkoholmentes étrend, üdítő, kóla helyett tiszta víz – ez a hosszú élet titka. Legalább is a 105 éves Sarádi Istvánné Piroska néni szerint.

A megye legidősebb polgárának élettörténetét Hosszúpályiban, a Szociális Szolgáltató Központban idézzük fel, ahová 2006 szeptemberében költözött be, lányának, egyben gondviselőjének halála után. Az otthonba az önkormányzat jóvoltából, méltányossági alapon került, „beugrót” nem kellett fizetnie. Ennyit megérdemel a nagyközség legidősebb polgára – vélekedett akkor Berényi András polgármester. Piroska néni egy kétszemélyes szobában, a 81 éves – szintén Piroska nevet viselő – lányával él együtt. A visszaemlékezésre eljött legkisebb lánya, a Szolnokon élő 69 éves Marika és annak férje, József.

Hacsi Piroska 1903. január 16-án született Hosszúpályiban, egy tízgyermekes család második gyermekeként. Kilenc lány és egyetlen fiú, szinte napra pontosan kétévenként látta meg a napvilágot a tősgyökeres Hosszúpályiba való családban! Piroska nénin kívül még két testvér él: a 90 éves Rózsa és a 84 éves Jolánka. Előbbi még olyan egészséges, hogy kertes házában egyedül él, s nemcsak magát látja el, hanem a ház-udvart is rendben tartja.

A földműves családból származó Piroska nénit már gyermekként munkára fogták, sőt, a kilenc testvér gondozásába is bevonták: úgy a pelenkázásba, mint az éjszakai pesztrálásba. A munka és a nagycsalád mellett nem tanulhatott, mindössze a négy elemit végezte el.

22 éves korában utcabelijéhez ment férjhez, aki szintén paraszti származású volt. Közös életüket férje szüleinél kezdték. 1927-ben született Piroska, ’29-ben István, ’31-ben András, ’35-ben Irma, utolsóként, ’39-ben Marika. Az öt gyermekből kettő már nem él: István 62, Irma 73 éves korában halt meg.

Nem volt könnyű életük Piroska néniéknek, akik kevéske földön gazdálkodtak, s megérezték a gazdasági világválság kedvezőtlen hatásait is. Piroska néni férje két világháborúban is részt vett. Az elsőben 16 éves korában az olasz fronton harcolt, a másodikban pedig leventeoktatóként, hazai földön szolgált. Akkor kapott asztmát, s az vitte el 61 éves korában. Azt még megélhette, hogy legkisebbik lánya, Marika óvónő lett, akire nagyon büszke volt.

A legnehezebb időszak az ötvenes évek beszolgáltatási kötelezettsége volt. Amikor már lehetett, az önellátáson túl, piacra is termeltek, amiből a legkisebb gyermeket taníthatták. A nagyobbak földműveléssel foglalkoztak, majd az iparosítás következtében István betanított munkás, András pedig anyagbeszerző lett. Élénken él Marikában, de nővére is megerősíti, hogy a nélkülözések, az igen nehéz körülmények ellenére is, igyekeztek megadni mindent a gyerekeknek a szülők, úgy, hogy édesanyjuk folt hátán foltos ruhában járt. A húsmentes étrendet sem „úri passzióból” választotta Piroska néni, hanem egyszerűen neki nem jutott a húsból! A nagyszülőknél kilencen ülték körbe az asztalt, s az ételosztásnál éppen Piroska néninek nem maradt a húsból. Szintén Marika meséli, hogy amikor kacsát vágott édesanyja hétvégére, szombaton kisütötte a májat, tört krumplival tálalta, s mindenkinek adott, csak magának nem. A kérdésre, hogy miért nem eszik májat, azt felelte: nem szeretem. „De hát milyen édesanya vagy Te, hogy a legfinomabb falatot nem szereted?!” – kérdezett vissza Marika. A választ csak később, felnőtt fejjel értette meg.

A kor szelleme végig kísérte a gyerekek életét. Mint legtöbben, az ő szüleik is szívós munkával, keményen küzdöttek, személyes példaadással nevelték emberré csemetéiket. Évtizedek múlva értették csak meg: mindaz, amit szigorral tettek szüleik, az ő érdekeiket szolgálta. Tiszteletet parancsolóan, féltő gondossággal egyengették útjukat. Bálba is csak úgy engedték a lányokat, hogy „a híretek előbb ne érjen haza, mint Ti!” – idézi fel Marika. Az sem fordulhatott elő a családban, hogy az ételből a szülőket megelőzve szedjenek a gyerekek – teszi hozzá nővére.

Piroska néni a csodával határos módon gyógyult fel két súlyos balesetéből. 99 évesen a bal, majd 103 éves korában a jobb combcsontja tört el. Mindezek ellenére, napközben nincs ágyhoz kötve, felöltözve üldögél az ágy szélén, egy bottal sétálgat a szobában. Látása és hallása az utóbbi években romlott, de azért be-bekapcsolódik a beszélgetésbe. Megkérdezi, mivel jöttetek, meddig maradtok, mikor visztek el egy-két napra.

Népes családot tudhat maga körül: az öt gyermekén kívül tíz unokája, 17 dédunokája és egy ükunokája született. A családtagokon kívül volt utcabeliek látogatják személyesen, vagy telefonon érdeklődnek hogyléte felől. Unokája, Szabóné Vass Irma naponta meglátogatja, a nagymama kedvenc ételét készíti el mindig.

A születés- és egyben névnapokon méltó módon köszöntik Piroska nénit az otthonban, ahol a rokonok és lakótársak mellett az önkormányzat – élén Berényi András polgármesterrel – is szívügyének tekinti a megye legidősebb polgáráról való megemlékezést.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése