Dr. Berényi Dénes

Háziorvos, üzemorvos, önkormányzati képviselő,

Derecske

hb 7 zsi Berényi Dénes feleségével, Dr. Vita Katalinnal2.jpgFeszített tempójú munkanapot követő délutáni szieszta idején találkoztunk és kezdtük el a beszélgetést Dr. Berényi Dénessel, aki örökmozgóként keveset ül egy helyben, s amikor az élete, a sorsa felől kérdezem az előtolakodó emlékek elől sokszor a hallgatásba merül. Tudom, hogy az édesapja tiszteletnek örvendő orvos volt Derecskén és a doktor úr dolgozószobája falán édesapja portréja emlékeztet a régmúltra.

– Édesapám járási közegészség- és járványügyi felügyelő főorvos volt. A járás megszűnte után körzeti orvos lett, mindenhez értenie kellett. Fogászattól a szülészetig bármilyen esethez hívhatták. Szólt is gyakran nálunk a kapucsengő, ma sem ébredek fel rá, mert megtanultam, hogy az nem nekem szól.

A nagyapámék emlegették jó szívvel Berényi doktort. Ma is könnyeket csal a fia szemébe az emlékezés. Hogyan alakult tovább az életed?

– A Hőgyes Gimnáziumban tanultam, Hajdúszoboszlón, kémia tagozaton. Vegyészmérnöknek készültem, de az orvosi pálya mellett döntöttem. Középiskola után egy évig a mentőknél dolgoztam, majd újra felvételiztem az orvosira, mert előző évben hátrányt jelentett, hogy apám orvos, és a pontvesztés miatt nem vettek fel. Az újabb felvételin már, mint fizikai állományú vizsgáztam, ez előny volt és ráadásul a kedvenc tárgyamból, fizikából. A szabadesést húztam, amit a tömegvonzásból vezettem le.

Merész összefüggés meglátására vállalkoztál, ez így nem szerepel a középiskolában!

– A kirendelt középiskolai tanár pislogott is táblai levezetés láttán. Természetesen sikerült a felvételi és új világ nyílt előttem. Nem mondhatom, hogy az elméleti tantárgyak túlságosan vonzóak voltak, inkább negyedik évtől hajtottam rá a tanulásra. A klinikumok jobban érdekeltek, és én is olyan vagyok, hogy ami érdekel azután mélyre ások, ami nem, azt hanyagolom.

Tipikus férfi agy a tiéd! És a szerelem, az egyetemi évek alatt?

– Vagyok annyira szerencsés, hogy a csoporttársaim között találtam meg a feleségemet, akivel azóta is, közel harminc éve, jóban-rosszban együtt vagyunk. Úgy érzem a szerelem máig tart, a házassággal minőségében változott meg a kapcsolatunk, mélyebb lett. Még az egyetemi évek alatt született Péter fiunk, aki csoport gyerekként élte apró gyermek korát. Nyíregyházán voltunk szigorló évesek, s ekkor apósom, aki katonatiszt volt, felügyelte a fiunkat. Percre pontosan történt az etetés, a pelenkázás, a katonai fegyelmet erre is kiterjesztette.

Hol volt az első munkahelyetek?

– Kisvárdán kezdtünk, én a baleseti sebészeten, Kati a gyermekgyógyászaton. Szomorú, hogy 29 évesen apám anyagi támogatására szorultam! A kettőnk havi 34 ügyeletét nem lehetett család mellett bírni, minimális fizetéssel. Döntöttünk, haza jövünk. Így lettem derecskeiből, újra derecskei. Az apám nyugdíjas állásba ment, s az ő helyére jöttem. 1984-ben, mint kezdő körzeti orvos döbbentem láttam, hogy Derecske járási központ státuszának megszűnése milyen leépüléssel járt. A pezsgő hivatali és társadalmi élet már a múlté volt. A feleségem a berettyóújfalui kórházban talált állást, mint neonatológus, ebből szakvizsgázott, az újszülött részleget vezeti főorvosként ma is.

A közéleti mozgolódás sem áll tőled távol!

– Érdekel a politika, a település, ahol élek. 1986-ban a Városvédő Egyesület megalapítása is az én ötletem volt. Csatlakoztunk a Ráday-féle városvédő mozgalomhoz, így járhattam először nyugaton. É-Rajna Vesztfáliában tanulmányozhattuk a faluépítészetet és környezetvédelmet. Az első választások után Pajna Zoltán és Sóvágó László segítségével alakult meg az MDF Derecskén, aminek elnökévé választottak. 18 éve vagyok önkormányzati képviselő. Az Antall kormány idején a Megyei Közgyűlésbe is bejutottam, részt vettem az egészségügy funkcionális privatizációját előkészítő rendelet kidolgozásában. Gyakran jártam a minisztériumban, s akkor gondolkodtam el, hogy választanom kell, politika vagy hivatás! A hivatást választottam. Úgy érezem az idő távlatában, hogy elfogyott alólam az MDF.

Gyakorló orvosként munkakapcsolatban vagyok sok családdal. A munkámból fakadóan sokan ismernek a városban s ezt képviselőként, Derecske érdekeit szem előtt tartva kamatoztatni tudom. Számomra a politizálás józan kompromisszumokon alapuló döntés. Az ellenfelek sohasem ellenségek, erre kínosan ügyelek.

Kata asszony hazaérkezése a család újabb hírei felé tereli a beszélgetést. Kata lányuk február 4-én védte építészmérnöki diploma tervét, és fél éves ösztöndíj után, Olaszországból hazatérve Budapesten kapott állást. Péter ötödéves az egyetemen, az apja nyomdokaiba lép, orvos lesz. Őt is a sebészet érdekli. Keresi azt az utat, amit az apja már megtalált, mert ösztönös ráérzései, tudatos építkezése megmutatta, hogy hol a helye a világban.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.) 
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése