Szöllősi Imre

Polgármester,

Tépe

hb_01-196_szollosi_imre.jpgA település első embere az elmúlt tíz esztendőben sohasem kergetett délibábot, és mégis, a hátrányos földrajzi fekvés ellenére jelentősen fejlődött a nagy múltú bihari falu, amelyet irányít, a másik ok, amiért érdemes kalapot emelni előtte, hogy az első megválasztása után – 1990-ben – megfogadta, és ezt azóta is tartja: társadalmi megbízatásban látja el feladatát, a törvényben meghatározott legkisebb térítésért.

Szöllősi Imre tősgyökeres tépei, egy háromgyermekes középparaszti család legfiatalabb tagjaként látta meg a napvilágot. Édesapja nagy munkabírású, kitartó ember lehetett, mert háromszor építette fel a gazdaságát. Először 1938-ban, aztán a háborút követő négy év hadifogság után, végül 1960-ban. Ez utóbbi időszakból már Szöllősi Imre is kivette a részét. „Élelemre mindig szükség van” tartotta sokáig a mondás az idősebb emberek között abban az időben. Édesapja nem közgazdasági ismeretek által irányította gazdaságát, hanem a hagyományos módon, a jó gazda gondosságával járt el. A gyermekeitől annyit követelt, mint tőle kértek hajdanán, mikor nem a tanulás volt az első, hanem a gazdaság. A legkisebb fiúnak nem volt könnyű egyszerre helyt állni a földeken a jószág mellett, és a lehető legjobban teljesíteni az iskolában, de sikerült. Az újfalui gimnáziumi évek után felsőfokú mezőgazdasági technikumot végzett Pallagon.

– Édesanyám viszonylag korán meghalt – mesél hazajövetelének közvetlen okairól –, 1969-ben. Így csak néhány évet töltöttem távol a katonaság miatt, valamint a bakonszegi téeszben dolgoztam egy keveset. Hódmezővásárhelyen üzemmérnöki képesítést szereztem, és a tanultakat igyekeztem hasznosítani a munkámban. Az, hogy a csirkével foglalkoztunk otthon, szarvasmarhával és sertéssel a téeszben, nemcsak állat-egészségügyi szempontból volt hasznos, hanem azért is, mert jól láthatóan elkülönült a két szakterület.

A furtai feleségemmel hazaköltöztünk. Hét évet éltünk édesapámmal, csirkét keltettünk, neveltünk közösen. Kemény és jó iskola volt. Társadalmi tisztséget vállaltam a népfrontban, így közelebb kerültem a közélethez. Kezdeményeztük a falu önállóvá válását, mert közös volt a tanács a szomszédos Derecskével.

A nyolcvanas években ezt nem tudtuk elérni, de megmentettük az iskolát, és a téeszt is az összevonástól. Parókia épült a faluban, nyugdíjas klub alakult. Egy hirtelen ötlettől vezérelve beiratkoztam a debreceni egyetem általános agrármérnöki szakára. Valamit fel kellett adnom, hogy a munka mellett tanulni tudjak, a téesz helyett az, önállóságot, az otthoni gazdaságot választottam. Pozsgai Imre már 1987-ben megjósolta az egyik beszélgetésünk alkalmával, hogy nagy változások várhatók a társadalomban, és neki lett igaza.

Itt egy pillanatra megszakad a beszélgetés, kopogtatnak. Jön egy fiatalember „az állás ügyében”, mert minden évben vannak hatan-nyolcan, akiknek segít a polgármester elhelyezkedni Debrecenben, Derecskén vagy Újfaluban, ha szerencséjük van helyben. Aztán a dalárda vezetője tér be egy pillanatra, mert a polgármester tagja a lelkes kis csoportnak. Sajnos temetés lesz, ahol szerepelnek, de egy hét múlva már új jelentkezőkkel próbálnak. Aztán elcsendesedik minden, próbáljuk megtalálni az elveszett fonalat:

– Polgármesterként sem akartam mást, csak a népfrontosként elkezdett célokat megvalósítani. A kilencvenes években jött létre a dalárda, a népfőiskola. Sikerült az önállósodás, leváltunk Derecskéről, de ennek nagy ára volt, meg kellett teremteni, szinte a nulláról, a közigazgatáshoz szükséges infrastruktúrát.

Átvettük a nagyváradi káptalan egykori prépost kastélyát, amely évek óta szociális otthonként üzemel. Működtetjük, sőt, foglalkoztatóval bővítettük. Orvosi rendelőt alakítottunk ki lakással, jelentős beruházást valósítottunk meg a vízműnél és új tornatermet építettünk.

1990-ben 9,6 millió forint vagyona volt a településnek, 2000-ben ez az összeg 100 millióra rúgott. Útjaink járhatóak, útalappal, portalanított úttal láttunk el hat kilométert, és még ugyanennyi hátra van, de reméljük, megtaláljuk ezekhez is a megfelelő pályázati lehetőséget. Szöllősi Imre nemcsak polgármesterként sikeres, a magánéletben is ért el jelentős sikereket, ha nem kérdeznék rá, talán el sem mondaná magától:

– Az valóban nagy esemény volt, mikor kijött hozzánk a CNN. Ennek az volt az előzménye, hogy a család 1994-ben elnyerte az Európai Gazdaszövetség (CEA) aranyérmét. A kitételek között szerepelt a felsőfokú végzettség, a vállalkozás önálló arculata, és a társadalmi szintű tisztség. A jól szervezett stáb napokig forgatott a településen, és a CNN jóvoltából néhány percig Tépére figyelt a világ.

A lányom esküvőjére csak azokat hívtuk meg, akik minket is meghívtak korábban. 1972 óta háromszázhuszonöt lakodalomban vettünk részt, és a tisztesség megkívánta, hogy mindenkit visszahívjunk.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése