Menyhárt Dánielné

Polgármester,

Kokad

hb_01-162_menyhart_danielne.jpgMeglehetősen régi településnek számít Kokad, hisz a krónikák 1219-ben említik először. Középkori történelmére a török uralom nyomta rá a bélyegét, majdnem teljesen elpusztult a XVII. század végére, ám a betelepülő, döntően református lakosság kitartó munkájának eredményeként a múlt század közepén már több mint ezren lakták.

A ma már csak alig több mint hétszáz lakosú település életében fontos szerepet játszott az elmúlt negyedszázadban Menyhárt Dánielné polgármester. Egyszerű, földműves szülők legidősebb gyermekeként született 1947. december 23-án. Öccse jelenleg egy vállalkozásnál dolgozik, húga varrónőként keresi kenyerét.

Kokadon nőtt fel, gyermekkorának meghatározó élményei a ma már sokak által feledett úttörőmozgalom nagyon jó közösségeihez kötődnek. Közösségi emberként a KISZ-ben is aktívan tevékenykedett, a szervezett kirándulások révén az ország számtalan részébe eljutottak, különösen szép emléke a szegedi szabadtéri játékok megtekintése. Az iskolában nagyon szerette a matematikát, máig hálás Pongor József tanár úrnak, akinek a közgazdasági pályára kerülést köszönheti.

Az általános iskola befejezése után kisegítő családtagként dolgozni kezdett, mezőgazdasági munkák sorát végezte. 1966. április 1-től az akkori Lenin Tsz-ben raktárírnok lett. A szövetkezet elnöke, Kiss Imre hamar észrevette, hogy képességei alapján többre hívatott, ezért hamarosan beiskolázták levelező tagozaton a közgazdasági szakközépiskolába. Létáig kerékpárral, onnan vonattal járt be Debrecenbe, ha esett, ha fújt: kemény megpróbáltatást jelentett a tanulás. Az iskola sikeres elvégzése a munkahelyi előmenetelben is megmutatkozott: bérszámfejtő, anyagkönyvelő, SZTK-ügyintéző, személyzeti vezető, végül főkönyvelő-helyettes lett. Közben persze folyamatosan képezte magát, tanfolyamokon, továbbképzéseken szerezte meg a szükséges szakmai ismereteket.

1975-ben megválasztották a falu tanácselnökévé, előtte már volt tanácstag és vb-tag, szerzett némi tapasztalatot a tanácsi munkában. Az 1977-es átszervezés eredményeként (Kokad Létavértes társközsége lett), Létavértesen tanácselnök-helyettes, és kirendeltségvezetőként hetente kétszer intézte szülőfaluja ügyes-bajos dolgait.

1983-ban hívták vissza a termelőszövetkezetbe főkönyvelő-helyettesnek, jó állása mellett továbbra is végezte a tanácsi munkát. Bár a rendszerváltás idején sokan szívesen látták volna a polgármesteri székben, ő úgy érezte, hogy az adott helyzetben nem neki való a feladat. Mindenesetre indult képviselőként és két cikluson keresztül részt vett az önkormányzat munkájában.

Időközben a régi tsz átalakult mezőgazdasági szövetkezetté, majd kft.-vé, ahol a mai napig ellátja a pénzügyi feladatokat. A munka mellett tanult is, felsőfokú államháztartási szakmai képesítést szerzett, mezőgazdasági mérlegképes könyvelői tanfolyamot végzett.

1998-ban sokan gondolták úgy, hogy rátermett, talpraesett helybeli embert választanak a falu első emberévé, így Menyhárt Dánielné a szavazatok kétharmadával polgármester lett. Tősgyökeres kokadiként a falu fejlesztését, új arculatának kialakítását tűzte ki célul. Első fontos ténykedése a polgármesteri hivatal kialakítása, mely a művelődési házban van. A polgármesteri hivatal kialakítása és a művelődési ház fűtéskorszerűsítése ’99-ben történt. A közvilágítás korszerűsítése 2000. évben kezdődött és 2001 februárjában került átadásra. Befejeződött a ravatalozó felújítása is, a lakosság társadalmi munkájával, az EBT támogatásával sikerült megvalósítani. Az óvodai játékokat ugyancsak az EBT támogatásával hozták létre 2000-ben. 2001-ben a tornaterem bővítést nyerték el pályázaton. A további tervek között szerepel a falu központjának parkosítása, és az igazán nagy terv, a községi iskola bővítése. Erre akkor kerülhet sor, ha elszámoltak a református egyházzal, miután ők visszakérték régi iskolájukat.

– A közéleti szereplésemben nagyon fontos a családi háttér – véli a polgármester asszony –, férjem, fiam sokat segít a szervezőmunkában, a lakosság társadalmi munkára való mozgósításában. Büszke vagyok arra, hogy a társadalmi versenyeken, a kisközségek kategóriájában Kokad mindig az élen járt, a 80-as években még nemzeti zászlót is kaptunk. Eredményeinkhez az is hozzájárul, hogy a kokadi ember nemes célért szívesen végez társadalmi munkát. Elengedhetetlenül fontos a jó munkahelyi légkör is egy olyan településen, ahol a polgármester és a jegyző nem főállásúként dolgozik.

A polgármester asszony már említett családi háttérről Menyhárt Dániel, a Kokad 2000 Kft. ügyvezető igazgatója gondoskodik, akivel a most huszonnégy éves Szabolcs fiúkat nevelték fel, aki közgazdasági végzettséggel rendelkezik, és jelenleg a Bolyai János Katonai Főiskola gazdálkodási szakán tanul, levelező tagozaton. Menyhárt Dánielné kevéske szabadidejében kis szőlőjüket műveli, meg családi kirándulást szervez időnként.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése