Kerekes Ferenc

Polgármester,

Mikepércs

hb_01-166_kerekes_ferenc.jpgA Nyírség és a Sárrét találkozásánál fekvő települést Hajdú vármegye megalakulásakor Biharból csatolták át. Valószínű, hogy a Váradi Regestrumban szereplő Mika vagy Myka bihari főispán neve kapcsolatos a községével. A több mint háromezer lakos túlnyomó része református vallású, a falu jellegzetes jelképe, a karcsútemplom (Fehérgyarmaton van hasonló!) erdélyi hatást mutat. A lakosság nagy része mezőgazdasággal foglalkozik, az aktív dolgozók jelentős hányada a közeli Debrecenben talál munkát. A településnek több mint negyedszázada, 1975 óta tanácselnöke, illetve polgármestere Kerekes Ferenc, aki a megye legrégibb közigazgatási vezetői közé tartozik.

Mikepércsen született 1941. április 28-án, szülei földművesek voltak. Édesapja betegen tért haza az orosz hadifogságból, 1953-ban meg is halt. Egy testvére, húga van, aki vegyésztechnikus, Budapesten él. Falusi gyermekként, társaival együtt főleg az utcán nőtt fel, ahol a maguk készítette játékokkal múlatták az időt, már amikor nem a ház körüli teendőkkel, a jószággondozással voltak elfoglalva. Az iskolában a reáltárgyakat szerette jobban, a matematikától sosem félt. A jó közösséget jelentő kis osztályból szinte mindenki továbbtanult, lett közülük mérnök, tanár, még író is, ő a 109. Számú Szakmunkásképző Intézetben a géplakatos szakmát tanulta ki.

Első munkahelye a debreceni járműjavító, közismertebb nevén a Vagongyár, járműlakatos volt 1962-ig. Ekkor invitálták haza a növényvédő állomásra, itt szerelőként egy évtizedet töltött el. Közben képezte magát, ’69-ben technikusi oklevelet szerzett a Mechwart András Gépipari Technikumban. Egy évvel később a miskolci egyetem főiskolai karán folytatta tanulmányait, igaz ezt tanácselnökké választása miatt nem fejezte be. 1972-től három éven át a Debreceni Konzervgyárban volt technikus, műszaki kooperátor.

Mivel a közéletben aktívan részt vett (helyi, majd járási tanácstag, később megyei tanácstag volt), 1975-ben felmerült a neve lehetséges tanácselnökként. Ezt az elképzelést a helyiek is támogatták, így még abban az évben a májusi választásokon meg is választották. Kezdő tanácselnökként a település mindennapjainak könnyebbé tételével kezdte tevékenységét. A tizenhét és fél kilométer úthálózatból vagy két kilométer volt szilárd burkolat, így utakat, járdát építettek sok-sok társadalmi munkával. A 80-as évekre minden utcában legalább a fél oldalon volt járda. Bővítették az óvodát, és mivel a víztársulat megszervezése nem sikerült, lépésről lépésre kiépítették a vízvezeték-hálózatot. 1979-ben, a Nemzetközi Gyermekévben, négy tantermes iskolát adtak át, ezt később még négy (2+2) tanteremmel bővítették.

A rendszerváltás idején lemondott tisztségéről, úgy vélte az a tisztességes, ha lehetőséget biztosít új ember számára. Ám ismerősei, barátai azt gondolták, továbbra is szükség van rá polgármesterként, rábeszélték az indulásra, meg is nyerte a választást. Ezt a győzelmet azóta még kétszer megismételte.

Az elmúlt évtizedben sikerült új, nyolc tantermes iskolát építeni, visszaprivatizálták a település korábbi jogos tulajdonát, utakat, 1998-ban tornatermet építettek. A legnagyobb beruházásnak mégis a negyvenegy település összefogásával megvalósult nettó három és fél milliárdos gázvezeték-építés minősült, amelynek eredményeként Mikepércsen 1998-ban gyújtották meg a fáklyalángot.

Hogy mi a titka annak, ha valaki negyedszázadon át tud irányítani egy települést, Kerekes Ferenc erre így válaszol:

– Az első és legfontosabb, hogy nem ígérek meg olyat, amit nem tudok teljesíteni. Azt is megtanultam, hogy hosszú távon a legjobb befektetés a tisztesség! Megpróbáltam egyszerű és közvetlen maradni, nekem mindenki egyformán fontos, a kis problémával is meg a naggyal is, sok múlik a lakossággal kialakított közvetlen kapcsolaton, mert Debrecen vonzáskörzetében élni nem könnyű, az itt lakók a városhoz mérik a színvonalat.

Eddigi sikeres életútját Kiváló Dolgozó, Társadalmi Munkáért, Polgári Védelemért kitüntetésekkel ismerték el. Ám a legbüszkébb arra, hogy 2000-ben Mikepércs díszpolgárává választotta, és a település címerével díszített aranyláncot kapott jutalmul.

Ma is aktív közéleti ember, a „Mikepércsért Alapítvány”, az Erdőspusztai Önkormányzatok Települési Szövetségének és a Debrecen Város Agglomerációs Települések Szövetségének tagja.

Felesége korábban Debrecenben a Göcsnél dolgozott, de több mint tíz éve vállalkozó. Ha összegyűlik az egész család, a három gyerek és a három unoka révén majdnem tucatnyian ülik körbe az asztalt.

A polgármester urat szabadidejében a virágokkal teli kertes ház és az ezernégyszáz négyszögöl gyümölcsös, szőlő művelése foglalja le, imádja a kerti munkát. A könnyedebb kikapcsolódást, időtöltést a baráti körrel összehozott bográccsal, frissensültekkel „fűszerezett” hétvégi piknik jelenti olykor-olykor.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése