Nagy Józsefné

Polgármester,

Sáránd

hb_01-190_nagy_jozsefne.jpgRégi történelmi település Sáránd, nevének első okleveles előfordulása ugyanis Sarangh formában jóval a tatárjárás előttről, 1219-ből, a híres ítéletgyűjteményből, a Váradi Regestrumból való. A XIII. században már szervezett egyház és templom is működött a településen. A mindig dolgos nép által lakott falu, bár megtépázva és megfogyatkozva, túlélte a tatárjárást, a török hódoltságot, és a XVII. század elején a „kishajdú” települések sorába emelkedett. Később ismét jobbágyi függésbe került, a derecskei Eszterházy-uradalom része lett. A földesúri alávetettség súlyos megpróbáltatásokat jelentett a település számára, de a nehéz, embert próbáló körülmények között is mindig tudott fejlődni, előrelépni. Büszkék lehetnek az itt lakók arra, hogy a halmozottan hátrányos helyzet megannyi nehézsége ellenére is meg tudták őrizni a települést, a haladó hagyományokat az utókor számára.

Az utóbbi évtizedben fontos szerepet töltött be e tevékenységben Nagy Józsefné, aki 1994 decembere óta a település első számú irányítója. Földműves emberek gyerekeként született 1951. szeptember 11-én Sárándon. Édesapja a hatvanas években a helyi tsz elnöke is volt, de édesanyja is a szövetkezetben dolgozott, ma már sajnos egyikük sincs az élők sorában. Két féltestvér nővére van, öccse a vasútnál dolgozik, bátyja asztalos.

Gyermekkora szülőfalujához kötődik. A sokgyerekes utcában mozgalmas élet zajlott, mégis talán a településre jellemző libatartás, az ebből következő libalegeltetés a kedves emlék. Már csak azért is, mert legeltetés közben sokat álmodoztak társaival, akik közül többen iskolaigazgatók, orvosok, polgármesterek lettek. Az általános iskolában a matematika és az orosz ment igazán jól, előbbit Bokor Gyula, utóbbit Lyachovics József okította, tanulmányi versenyeket is nyert e tárgyakból. Eleven gyerek volt az iskolában is, fejlett igazságérzete miatt néha konfliktusai támadtak környezetével.

A középiskolai tanulmányait a Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskolában folytatta, ahol nehezen találta meg a helyét, ám a második év végére kialakultak a dolgok. Jól tanult, a gépírás ment az átlagnál jobban, és 1970-ben tett sikeres érettségi vizsgát.

Első munkahelye a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség lett, gépíróként dolgozott. Aztán a Kossuth Lajos Tudományegyetem következett, ahol munkaügyi előadóként folytatta pályafutását. Innen iskolázták be előbb könyvelői, majd felsőfokú folyamatszervezői és számítógép programozói tanfolyamra. Közben bekapcsolódott a mozgalmi életbe is, szakszervezeti vezetőségi tag volt hosszú időn keresztül, később a pártnak is tagja lett, alapszervi titkárként ténykedett. 1994 decemberéig dolgozott az egyetemen, a számítástechnikai csoport vezetője volt, amikor többen megkeresték, hogy induljon a polgármester-választáson. A felkérés eredményeként MSZP-támogatással, de pártonkívüliként nyert. A siker után nagyon kemény évek következtek, ám a következetes, átgondolt munka meghozta gyümölcsét.

1998-ban újra nyert, immár nagy fölénnyel. Polgármesterként első fontos feladatának az önkormányzat pénzügyi stabilitásának megteremtését tartotta. A kezdeti időszakban fejeztek be két beruházást (orvosi rendelő, kábeltévé), majd 1995-ben fejeződött be a gázberuházás. Nagy figyelmet fordítottak az úthálózat kiépítésére, így mára már több mint 60%-os az utak kiépítettsége. Mindvégig kiemelten törődtek a közintézményi hálózat korszerűsítésével, járdákat, vízelvezető árkokat építettek.

1998-ban avatták a Teleházat, majd sor került a teljes közvilágítás rekonstrukciójára és felújították a polgármesteri hivatalt is. A közeljövő nagy feladatait a művelődési ház renoválása, valamint tanteremépítés révén az iskolabővítés jelenti.

Munkája mellett önmaga továbbképzésére is talált időt, először személyügyi szervezői, majd humán szervezői diplomát szerzett a pécsi tudományegyetemen. Széles körű társadalmi tevékenységet folytat: a „Sáránd községért, kultúrájáért, fejlődéséért” Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Kulturális és Közösségfejlesztő Egyesület tagja. Részt vesz a Kék Kállómenti Népfőiskola tevékenységében, segíti a helyi sportkör munkáját, a Baloldali Önkormányzati Közösség és a helyi MSZP tagja.

– Eddigi eredményeimet elsősorban a szorgalmamnak köszönhetem – mondja a polgármester asszony. – Meg talán annak, hogy igyekszem mindenkivel szót érteni. A polgármesterség szolgálat, itt nagy szerepe van a tisztességnek, a becsületességnek. Kitartásra, türelemre van szükség, eredményt csak lépésről lépésre haladva lehet elérni.

1982-ben ment férjhez, férje kereskedőként dolgozik. Zsuzsa lányuk most nyolcadikos, a debreceni Medgyessy-gimnáziumba készül. Nagy Józsefné szabadidejében kertészkedni szeret, műveli a hatszáz négyszögöl házi kertet. Imádja a virágokat: a rózsa és a szegfű a kedvence.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése